Pomysł naszego rządu - Prawo jazdy - zmiana przepisów
Pomysł naszego rządu - Prawo jazdy - zmiana przepisów
Kiedyś czytałem w ŚM że prawko ma być stopniowane czyli A1,A2 i A (chyba). Chodziło o stopniowe zwiększanie mocy wraz z kolejnym prawkiem. Według mnie to jest lepszy sposób a nie od 24 roku życia.
Powstaje pytanie: Jak w takim razie zdobywać doświadczenie?
[ Dodano: 2008-03-13, 23:10 ]
http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,56427,4798065.html
Powstaje pytanie: Jak w takim razie zdobywać doświadczenie?
[ Dodano: 2008-03-13, 23:10 ]
http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,56427,4798065.html
Ostatnio zmieniony ndz 16 mar 2008, 16:45 przez Fred, łącznie zmieniany 1 raz.
- dagon
- teksciarz
- Kontakt:
Pomysł naszego rządu
V4 - prawdziwy król drogi ale rzędówka też daje radę
- Bohun
- klepacz
- Imię: Wiktor
- Kontakt:
juz mi podnieśli ciśnienie !Zaczyna się sezon motocyklowy - na ulicach lada dzień pojawią się tysiące motorów, a na nich - niestety - wielu niedoświadczonych, nieodpowiedzialnych i bezmyślnych kierowców, którzy mają pod sobą maszyny rozpędzające się do 200 km na godzinę w kilka sekund.

szkoda ze nie pomysla o niedoswiadczonych kierowcach samochodow! w wiekszosci instruktorzy uczą teraz "na pamięć" czyli: na tej krzyżówce masz przepuścić tego i tego, wtedy możesz jechać, niektórzy po zdaniu egzaminu wjeżdzając w inne miasto nie mają pojęcia jak zachować się na ulicy

- whitespirit
- pisarz
- Imię: Bartosz
Teraz juz znacie jedna z przyczyn, dla ktorych wyjechalem z kraju.
Tak jestem tu, ja nieudacznik. Zdrajca!!! (krzycza, niektorzy)
Ale tak naprawde kto to krzyczy?
To dzieki zaciceciu Polskiego rzadu, ktory z hirurgiczna prezycja podcinania skrzydla
kazdej nadzieji, kazdemu pomyslowi, wszystkim ktorzy chcieliby rozwinac, zrealizowac
siebie tym samym wesprzec, budowac kraj.
"Zabierzmy tym co juz zabralismy, na pewno chowaja przed nami
niewyobrażalne skryte dochody."
Siwadomosc tej holoty rzadzacej jest nie do przyjecia.
Perspektywa mysli jest daleko poza granicami UE.
Lustrowac wszyskich od 2050r do Miszka I wstecz (tak na wszelki wypadek).
Pozdrawiam.
Tak jestem tu, ja nieudacznik. Zdrajca!!! (krzycza, niektorzy)
Ale tak naprawde kto to krzyczy?
To dzieki zaciceciu Polskiego rzadu, ktory z hirurgiczna prezycja podcinania skrzydla
kazdej nadzieji, kazdemu pomyslowi, wszystkim ktorzy chcieliby rozwinac, zrealizowac
siebie tym samym wesprzec, budowac kraj.
"Zabierzmy tym co juz zabralismy, na pewno chowaja przed nami
niewyobrażalne skryte dochody."
Siwadomosc tej holoty rzadzacej jest nie do przyjecia.
Perspektywa mysli jest daleko poza granicami UE.
Lustrowac wszyskich od 2050r do Miszka I wstecz (tak na wszelki wypadek).
Pozdrawiam.

-
- pisarz
- Kontakt:
Oni myślą że tak zmniejszą liczbę wypadków......Poznałem już częściowo zdanie Ministra, ale ostrzegam sporo mankamentów....
Z tego co wiem to będą chcieli zmienic zdania całkowicie, ale jak poda się im jakieś sensowne rozwiązanie to może złagodzą swoje stanowisko......
Jak to mówią "coś za coś".
Czekam na propozycje....
Pozdrawiam
Z tego co wiem to będą chcieli zmienic zdania całkowicie, ale jak poda się im jakieś sensowne rozwiązanie to może złagodzą swoje stanowisko......
Jak to mówią "coś za coś".
Czekam na propozycje....
Pozdrawiam
- whitespirit
- pisarz
- Imię: Bartosz
Dlaczego nie biora przykladow z innych krajow gdzie motocykle na drogoch to chleb powszedni.
Odeslac ich na strone:
http://www.thinkroadsafety.gov.uk/advic ... ling02.htm
Tu zaczyna sie od 16 roku zycia jazde na skoterze z literka L.
Jak rzad nie ma na tlumacza chetnie im to przetlumacze.
W UK motocyklisci prowadza rozne akcje zwiazane z ich bezpieczenstwem na drogach.
Nie ma dyskryminacji. Motocyklisci to nie szatanisci do cholery!
Nad swiadomoscia spoleczenstwa tez nalezaloby popracowac...
ech...
Odeslac ich na strone:
http://www.thinkroadsafety.gov.uk/advic ... ling02.htm
Tu zaczyna sie od 16 roku zycia jazde na skoterze z literka L.
Jak rzad nie ma na tlumacza chetnie im to przetlumacze.

W UK motocyklisci prowadza rozne akcje zwiazane z ich bezpieczenstwem na drogach.
Nie ma dyskryminacji. Motocyklisci to nie szatanisci do cholery!
Nad swiadomoscia spoleczenstwa tez nalezaloby popracowac...
ech...
- MadziX
- stary wyjadacz
- Imię: Magdalena
- Kontakt:
brak słów... ;/kolejny debilny pomysł.
czy jesli osoba, ktora ukonczy 24-ty rok zycia wsiądzie na 150 konnego tysiąca ,ma mniejsze szanse na spodowowanie wypadku, bo ma 24 a nie 18 lat? bzdura.
może na auto tez zrobią od 24 , ponieważ młodociani kierowcy w autach również stanowią zagrożenie.
Wiadomo,ze z wiekiem rozumu przybywa, ale reguł nie ma, każdy jest innym przypadkiem.
Ograniczenie pojemności i mocy moto do 'stażu' na motocyklu byłoby sensowne.
czy jesli osoba, ktora ukonczy 24-ty rok zycia wsiądzie na 150 konnego tysiąca ,ma mniejsze szanse na spodowowanie wypadku, bo ma 24 a nie 18 lat? bzdura.
może na auto tez zrobią od 24 , ponieważ młodociani kierowcy w autach również stanowią zagrożenie.
Wiadomo,ze z wiekiem rozumu przybywa, ale reguł nie ma, każdy jest innym przypadkiem.
Ograniczenie pojemności i mocy moto do 'stażu' na motocyklu byłoby sensowne.

- ZULEK
- pisarz
- Imię: Jarek
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Według mnie to nie wiem czy to coś zmieni! Jak ktoś ma pod sufitem poukładane to jest O.K - jeśli nie, to czy będzie miał 18,25 czy 30 lat to tak samo będzie wariował!
Moto jest dla ludków z wyobraźnią a nie dla synusiów nadzianych tatusiów lub "klocków" w dresach, chcących lansować się po city .
Moim zdaniem powinno się kłaść większy nacisk na kursach prawka na praktykę jazdy a to połączone ze stopniowaniem upragnionego świstka papiaru wydaję mi się że przyniosło by poprawę.
Przyznacie chyba sami że inaczej się jeździ poj.125-150 a inaczej reaguje na prawą manete np.już 600cm.
Moto jest dla ludków z wyobraźnią a nie dla synusiów nadzianych tatusiów lub "klocków" w dresach, chcących lansować się po city .
Moim zdaniem powinno się kłaść większy nacisk na kursach prawka na praktykę jazdy a to połączone ze stopniowaniem upragnionego świstka papiaru wydaję mi się że przyniosło by poprawę.
Przyznacie chyba sami że inaczej się jeździ poj.125-150 a inaczej reaguje na prawą manete np.już 600cm.
-
- zadomowiony
Zmiana wieku od którego legalnie można będzie kierować motocyklem wg mnie spowoduje tylko więcej "ucieczek" a to raczej nie zmniejszy ilości dzwonów. Dlaczego wzorem innych krajów nie wprowadzić po prostu stopniowania mocy w zależności od doświadczenia? Po pierwsze pozwoliło by to zaczynać wcześnie a po drugie stopniowo zdobywać doświadczenie. A tak do 24 roku kolesie będą śmigać na dziko albo zaraz po zrobieniu prawka dosiądą 120konnego "potworka" bo "mniej niż 100 koni to wstyd"!
Wg mnie zmiana na gorsze - jak to zwykle bywa w przypadku ustalenia przepisów kierując sie jedynie statystyką a nie rozumem czy znajomością tematu ot urzędnicze podejście - najwięcej wypadków mają kierowcy w wieku do 24 lat to zabronić im kierowania.... a to niczego nie zmieni a już na pewno nie na lepsze.
PZDR!
Wg mnie zmiana na gorsze - jak to zwykle bywa w przypadku ustalenia przepisów kierując sie jedynie statystyką a nie rozumem czy znajomością tematu ot urzędnicze podejście - najwięcej wypadków mają kierowcy w wieku do 24 lat to zabronić im kierowania.... a to niczego nie zmieni a już na pewno nie na lepsze.
PZDR!
- mrf
- Łopata
- Imię: Michał
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Prawo jazdy od 24 roku zycia. - wywiad w Planeta FM
Ostatnio zmieniony pn 24 mar 2008, 15:46 przez mrf, łącznie zmieniany 1 raz.
A Rh POSITIVE