Zimowy serwis:)i fotki
- wolek1100
- Imię: Ernest
- Kontakt:
Zimowy serwis:)i fotki
Kilka dni temu zakupiłem swoją VFRke i zaczynam powoli myśleć nad wymianami...nasuwają się pytania...
1. Jaki zastosować olej? Czytałem że najlepiej wlać półsyntetyka 10W40..ale pojawiły się zdania o pełnym syntetyku.Czy są jakieś śróbki spustowe?I gdzie?
2. Czy do chłodnicy wlać zwykły płyn chłodniczy do np: chłodnic aluminiowych?np: dynagela?Czy są jakieś śróbki spustowe?I gdzie?
3. Jakie założyć nowe świeczki?Chodzi o oznaczenie.
4.Czy jest sens wlewać w siłowniki sprzęgła i hamulców płyn 5.1 jeżeli są stworzone dla DOT4?
Dzięki za pomoc
1. Jaki zastosować olej? Czytałem że najlepiej wlać półsyntetyka 10W40..ale pojawiły się zdania o pełnym syntetyku.Czy są jakieś śróbki spustowe?I gdzie?
2. Czy do chłodnicy wlać zwykły płyn chłodniczy do np: chłodnic aluminiowych?np: dynagela?Czy są jakieś śróbki spustowe?I gdzie?
3. Jakie założyć nowe świeczki?Chodzi o oznaczenie.
4.Czy jest sens wlewać w siłowniki sprzęgła i hamulców płyn 5.1 jeżeli są stworzone dla DOT4?
Dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony ndz 10 lut 2008, 00:18 przez wolek1100, łącznie zmieniany 1 raz.
- wasyl
- stary wyjadacz
- Imię: Daniel
- Kontakt:
]wolek1100 pisze:Czy są jakieś śróbki spustowe?I gdzie?
Jest jedna podajże na klucz 15 pod pługiem w dolnej części silnika.
Ja zawsze stosowałem dot-44.Czy jest sens wlewać w siłowniki sprzęgła i hamulców płyn 5.1 jeżeli są stworzone dla DOT4?
Jestem skromnym człowiekiem-a o swojej skromności mogę godzinami napierd.....
Nigdy nie jeździj szybciej, niż potrafi latać Twój anioł stróż !!!
Nigdy nie jeździj szybciej, niż potrafi latać Twój anioł stróż !!!
- KolczyK
- stary wyjadacz
- Imię: Przemysław
- Kontakt:
wlalempolsyntetyk, przy zuzytym silniku syntetyk moze go
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka
UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>
- Arturo
- klepacz
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
wolek1100,
Jesli chodzi o oleje to mozesz sobie przecztac np. ten temat: http://vfr.superhost.pl/vfr-oc-pl/forum ... ight=oleje
A poza tym, polecam skorzystac z opcji "szukaj" klikajac na ikonke na gorze. Wtedy wpisz np. plyn chlodniczy i odznacz "szukaj tylko w tytule".
Jesli chodzi o oleje to mozesz sobie przecztac np. ten temat: http://vfr.superhost.pl/vfr-oc-pl/forum ... ight=oleje
A poza tym, polecam skorzystac z opcji "szukaj" klikajac na ikonke na gorze. Wtedy wpisz np. plyn chlodniczy i odznacz "szukaj tylko w tytule".
"Ludzie kpią z nas zanim nas zdążą poznać
Biorą nas za przestępców bo nie widzą w nas dobra"
Biorą nas za przestępców bo nie widzą w nas dobra"
- KolczyK
- stary wyjadacz
- Kontakt:
Vlaad przekręciłem dzięki za poprawę
była mowa o syntetyku i półsyntetyku prawda że nie powinny niby nic robić, bo maja podobne wlasciwosci, ale powtórzyłem słowa byłej dyskusji, Ja odczułem po wlaniu półsyntetyku, a byłwczesniej syntetyk bankowo, że kleją mi się tarcze sprzęgła. motul 5100 ester
[ Dodano: 2008-01-10, 13:07 ]
po rozgrzaniu silnika i pogwałceniu klamki przechodzi
po rozgrzaniu silnika i pogwałceniu klamki przechodzi, może już nie te sprężynki

była mowa o syntetyku i półsyntetyku prawda że nie powinny niby nic robić, bo maja podobne wlasciwosci, ale powtórzyłem słowa byłej dyskusji, Ja odczułem po wlaniu półsyntetyku, a byłwczesniej syntetyk bankowo, że kleją mi się tarcze sprzęgła. motul 5100 ester
po rozgrzaniu silnika i pogwałceniu klamki przechodzi
po rozgrzaniu silnika i pogwałceniu klamki przechodzi, może już nie te sprężynki
- Struś
- pisarz
- Imię: Sławek
- województwo: pomorskie
Dot 5.1 jest bardziej mikroskopijny
Dot 4 to taki standard, który wystarcza do jazdy w normalnych warunkach. 5.1 ma trochę wyższe temperatury graniczne wrzenia i dlatego jeśli ktoś chce rozgrzewać tarcze aż zaczną świecić to może pomyśleć o zmianie płynu, ale chyba Tobie nie chodzi o to. Poza tym Dot 4 jest wszędzie, a Dot 5.1 to niektórzy nie wiedzą jak czytać i kojarzą z systemem dolby surrand
Te płyny są podobno mieszalne, ale jakoś z perspektywy perfekcjonisty bym ich nie miksował.

Dot 4 to taki standard, który wystarcza do jazdy w normalnych warunkach. 5.1 ma trochę wyższe temperatury graniczne wrzenia i dlatego jeśli ktoś chce rozgrzewać tarcze aż zaczną świecić to może pomyśleć o zmianie płynu, ale chyba Tobie nie chodzi o to. Poza tym Dot 4 jest wszędzie, a Dot 5.1 to niektórzy nie wiedzą jak czytać i kojarzą z systemem dolby surrand

Życie to nie czas kiedy oddychasz tylko te chwile, kiedy zapiera Ci dech w piersiach...
- KolczyK
- stary wyjadacz
- Kontakt:
a w 750 przed półkami jak patrzysz przed bak.....przed główką ramy....nie ma 2 śrubek jak w 800-e ?????
- KolczyK
- stary wyjadacz
- Kontakt:
właśnie, żeby zdjąć bak trzeba odpiąć parę rurek......tzn wężyków, mam filma że zaraz poleci mi paliwo
czy mogę zdjąć bak bez żadnych jaj ?? odlącyzć sterowanie itp...