Jak juz z resztą wiecie mam nowe moto VFR 98r
Kupno swoją drogą a przygotowanie do sezonu swoją.....
Pewnie ktoś odeśle mnie do szukania w starych tematach, ale przeczytałem już chyba połowę a i tak nie mam 100% pewności.....
O moto wiem tylko tyle że według licznika ma przejechane 55tys km, miało lekkiego szlifa (chłodnica oki i cała reszta też, oberwały tylko plastiki), a opony 100% do wymiany. Muszę sprawdzić włącznik świateł
Co trzeba koniecznie zrobić przed sezonem w VFR

- olej + filtr- jaki i ile? I co sądzicie o środku do czyszczenia silnik dodawanym przed wymianą? Jeśli takowego dodajecie to jakiej firmy.....
Zastanawiam sie nad syntetykiem Motula.....nie wiem jak na to zareaguje silnik...
-świece- najprawdopodobniej NGK choć ktoś z was pisał o zamiennikach (podobno lepsze)
-Filtr powietrza- wielka niewiadoma- chodzi o małe zużycie paliwa a bynajmniej nie zwiększanie go....
- opony- najprawdopodobniej metzler Z6
- woda do chłodnicy chyba Motula, o innej nie udało mi sie poczytać....
- płyn hamulcowy- DOT4 choć podobno są lepsze, czy warto je kupić?
- Jaki preparat do łańcucha

Motocykl jest kupiony do turystyki, wiec mało obchodzi mnie zwiększanie jego mocy, 98KM wystarczy mi na początek. Stawiam za to na niezawodność i ekonomikę....Moto będzie śmigać spore trasy jak i będzie męczyć się w mieście. I tu moje pytanie jaki filtr powietrza nie zwiększy zużycia paliwa a olej wytrzyma wysokie temp. w mieście, ale nie zniszczy silnika (płukanie- nie wiem w jakim jest stanie).
Jeśli chodzi o naprawy itp to zawsze polegam na znajomych, moja wiedza jest znikoma.....Technika jazdy pozostawia wiele do życzenia, więc mam nad czym pracować.
Jeśli mogę liczyć na waszą pomoc, będę bardzo wdzięczny. Jeśli coś pominąłem a jest to istotne lub poprostu warto to zrobić w nowym moto przed rozpoczęciem sezonu prószę napiszcie mi o tym....
Będę ściągał plastiki, czy warto wtedy wymieniać żarówki

pozdrawiam i czekam na wasze posty