Witam!
Niedawno do??czy?em do grona u?ytkownik?w VFRek. Mam z 88 roku RC24, kupi?em j? za 5,5 tys. z?, z przebiegiem 90tys km. Pono? silniki wytrzymuj? po 200.000 tysi?cy spokojnie, wi?c w?a?nie tym si? kierowa?em. Musze w niej pare rzeczy zrobi?. Na zimnym silniku, uruchomiona s?ucha? takie lekkie stukanie, hmm s?ycha? je tak w miare. Po przejechaniu 3-4 km, gdy sie bardziej nagrzeje, nie ma mowy o jakichkolwiek stukach czy pukach. Sprz?g?o to nie jest raczej, bo pr?bowa?em na zimnym ze sprz?gie?kiem i na wbitym sprzegle tez tak puka. Paru ludzi mi powiedzia?o, ?e to normalne w tych maszynach. Natomiast jeszcze jedno pytanko. Jak u Was z zapalaniem? U mnie tak trzeba odpala? z dodanym lekko gazem. By? mo?e to wina akumulatora?A mo?e regulacja ga?nik?w? No motocykl musze najpierw zarejstrowa?, bo jest bez blach, a potem dam go do mechanika.
A tak przy okazji, to jeszcze zapytam jak to jest z t? rejstracj? motocykla z Niemiec?
Mam Brief, wymeldwanie, umowe z w?a?cicielem z Niemiec. Zrobi?em ju? pierwszy przegl?d na stacji i mam te wszystkie papiery. Co teraz nale?y zrobi?? Wiadomo , ?e do t?umacza przysi?g?ego. On t?umaczy Brief i wymeldowanie. A potem co nale?y zrobi???
Jakie dokumenty si? wype?nia w skarb?wce?
Z g?ry dzi?kuje za odpowied? i pomoc.
Pozdrawiam.
Zanabyłem VFR:) Tylko pare rzeczy z nią chyba nie tak;)
- Tobik
- zadomowiony
- Kontakt:
Zanabyłem VFR:) Tylko pare rzeczy z nią chyba nie tak;)
Ostatnio zmieniony czw 27 lip 2006, 00:30 przez Tobik, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam.
W?asnie jestem po, ale Anglii.
Udajesz si? z papierami do PZU i ubezpieczasz motocykl na wypadek jakby? trafi? na niebiesko po drodze - "na przegl?d techniczny zwany zerowym" (w takim przypadku).
Numer rejestracyjny pani nie by? potrzebny zostawi?a puste miejsce i wpisa?a numer ramy. U innych poza PZU ubezpieczycielem nalezy liczy? sie z r?znymi doliczeniami typu , za brak przegl?du 100% wy?sza stawka itd. W PZU spoko 130 z?.
Po prz?gladzie idziesz do urz?du komunikacji , wype?niasz jeden papier i dostajesz dow?d rejestracyjny tymczasowy i tablice. Po miesi?cu dostajesz w?a?ciwy i o wszystkim zapominasz.
[ Dodano: 2006-07-13, 12:10 ]
Zapomnia?em doda? ,?e mia?em faktur? zakupu od firmy oraz tzw. formularz VAT zero, tak?e skarb?wka mnie nie interesowa?a. Mo?e wi?c kto? poci?gnie ten w?tek dalej.
W?asnie jestem po, ale Anglii.
Udajesz si? z papierami do PZU i ubezpieczasz motocykl na wypadek jakby? trafi? na niebiesko po drodze - "na przegl?d techniczny zwany zerowym" (w takim przypadku).
Numer rejestracyjny pani nie by? potrzebny zostawi?a puste miejsce i wpisa?a numer ramy. U innych poza PZU ubezpieczycielem nalezy liczy? sie z r?znymi doliczeniami typu , za brak przegl?du 100% wy?sza stawka itd. W PZU spoko 130 z?.
Po prz?gladzie idziesz do urz?du komunikacji , wype?niasz jeden papier i dostajesz dow?d rejestracyjny tymczasowy i tablice. Po miesi?cu dostajesz w?a?ciwy i o wszystkim zapominasz.
[ Dodano: 2006-07-13, 12:10 ]
Zapomnia?em doda? ,?e mia?em faktur? zakupu od firmy oraz tzw. formularz VAT zero, tak?e skarb?wka mnie nie interesowa?a. Mo?e wi?c kto? poci?gnie ten w?tek dalej.
-------------------
pzdr.
Rodeo
---------------------------------------
wózek-->hulajnoga-->bmx-->góral-->VFR800
pzdr.
Rodeo
wózek-->hulajnoga-->bmx-->góral-->VFR800
- ResoR
- bywalec
- Kontakt:
Re: Zanaby?em VFR:) Tylko pare rzeczy z ni? chyba nie tak;)
W skarb?wce wype?niasz VAT-24 i dostajesz (na co skarb?wka ma 7 dni) VAT-25 czyli za?wiadczenie o zwolnieniu z VAT.Tobik pisze:Witam!
Jakie dokumenty si? wype?nia w skarb?wce?
Do Komunikacji niesiesz:
Umow? + t?umaczenie przysi?g?e (to te? t?umaczysz. Ja mia?em dwu j?zyczn?, ale i tak kazali mi przynie?? z piecz?tk? t?umacza.)
Brief + t?umaczenie przysi?g?e
Wymeldowanie + t?umaczenie przysi?g?e
VAT-25
Przegl?d pierwszy w kraju.
Sw?j dow?d osobisty.
Najlepiej porobi? xero ze wszystkich dokument?w
Dostajesz sta?e tablice i tymczasowy dow?d rejestracyjny. Idziesz kupi? OC .. je?li tego nie zrobi?e? wcze?niej.
Po oko?o miesi?cu odbierasz sta?y dow?d okazuj?c OC.
ResoR
VFR800 98' Black Edition
VFR800 98' Black Edition
- Tobik
- zadomowiony
- Kontakt:
Wydaje mi sie ,?e nie trzeba mie? t?umaczenia umowy kupna. To zalezy chyba jak? umowe si? ma. Ja mam tak? gdzie jest i po polsku napisane i po niemiecku. T?umacz przysi?g?y powiedzia? mi dzi? ze nie trzeba tego t?umaczy?, wiem ze zna sie na tym, bo juz nie pierwszy raz robi takie t?umaczenia moto. Hmm , wiec chyba nie trzeba tej umowy t?umaczy?. Pozdrawiam.