SZYBKIE PYTANIA / SZYBKIE ODPOWIEDZI
- mictom
- klepacz

- Imię: Tomek
- województwo: podkarpackie
Re: SZYBKIE PYTANIA / SZYBKIE ODPOWIEDZI
Panowie czy w RC36II z recyrkulacją spalin regulacje gaźników wykonuje się w jakiś magiczny sposób oraz jak blokowane był w/w model na rynek szwajcarski?
- nierob
- klepacz

- Imię: nierob
- województwo: dolnośląskie
z tego co niedawno napisał mi szwajcar i właściciel RC36/2 - to najczęściej po prostu w gaźnikach (zwężka czy jak to tam się nazywa). z tego co się orientowałem kiedyś to najczęściej robiono to w RC36. na ten rynek na obrotomierzu czerwone pole chyba od 7 tys obrotów się zaczynało w VFR.
z kolei u mnie (ale w skuterze honda SWT400) właśnie ze Szwajcarii była zamontowana Blaszka przy przepustnicy. blokowała otwarcia odkręcenie manetki gazu do końca.
z kolei u mnie (ale w skuterze honda SWT400) właśnie ze Szwajcarii była zamontowana Blaszka przy przepustnicy. blokowała otwarcia odkręcenie manetki gazu do końca.
trzask prask i po wszystkim.
- mictom
- klepacz

Coś mam nabrojone przy gaźnikach przy czyszczeniu, wymianie uszczelek i zaworków iglicowych. Spalanie wzrosło średnio o 1 litr. Teraz dumam- zaworki puszczają, czy regulacja źle wykonana? Ssanie raczej się domyka bo wolne obroty prawidłowe. Silnik pracuje bez zarzutów aczkolwiek przy odpalaniu na ssaniu lubi kichnąć w wydech.
- robsonic
- klepacz

- Imię: Robert
- Kontakt:
Za dużo paliwa dostaje, skręć tak żeby na ssaniu nie kichał
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę 
- MarcinMMz
- pisarz

- Imię: Marcin
- województwo: mazowieckie
Robiłeś nastawy wg manuala? Niestety ta robota wymaga szczególnej uwagi aby czegoś przez omyłkę nie spieprzyć przy składaniu. Ale jak wszystko złożone prawidłowo i drożne to od standardowych ustawień nie powinieneś daleko "odjechać"...
- robsonic
- klepacz

- Kontakt:
Z wyglądu na pewno będą ładne tylko jak to z czasem będzie wyglądało? Te z ebay są firmy SAMCO więc to konkret tylko że cena powala. W GMOTO te same węże kosztują 2,5k
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę 
- diimon
- klepacz

- Imię: Adrian
- województwo: śląskie
Gmoto to już od dawna wali w bambus. W końcu nazwa g*wnomoto zobowiązuje 
- decent
- pisarz

- Imię: Decent
Nie wiem jak z rozmiarówką, ale najlepsze tego typu obejmy jakich używałem to ABA. I nie jest to ocena na wyrost. Można by też poszukać kto dla SAMCO wykonuje. Czasami takie sprawdzenie to niemałe zaskoczonko
Odpowiednio pielęgnowane słabości malutkich ludzików są potężną bronią przeciwko wiedzy, ludziom ...
- robsonic
- klepacz

- Kontakt:
U mnie na rozgrzanym silniku czuć płyn chłodniczy ale nie cieknie. Dlatego też pomyślałem o jakiś ładnych wężach których i tak nie widać jak są owiewki 
- mictom
- klepacz

Przy gaźniku to w ETZ grzebałem, tu się trochę cykam i grubsze sprawy zostawiam mechanikowi. No nic, będę musiał oddać sprzęt na dochodzenie, bo taki przepał mi się nie podoba. Lubiłem ten motocykl między innymi za śmieszne spalanie. 5.3-5.9/100km a na trasie schodził poniżej 5 litrów. No ale 7 to już chyba przesada. Za to pytałem jak te silniki na szwajcarski rynek były dławione, że po wymianie uszczelek i zaworków iglicowych silnik przepala 1 litr benzyny więcej na każde 100km
- MarcinMMz
- pisarz

- Imię: Marcin
- województwo: mazowieckie
Cudów nie ma... jak czuć płyn to znaczy że gdzieś jest nieszczelność która trafia na gorący silnik i odparowuje. Prawdopodobnie masz problem gdzie w okolicy przepustnicy między głowicami. Trzeba obserwować zbiorniczek wyrównawczy aby nie było większych problemów.
Z mojego doświadczenia najczęstszym problemem jest korozja króćców aluminiowych; rozwiązanie bardzo proste bo wystarczy zdjąć przewód z króćca, oczyścić króciec z nalotu "korozji", wyczyścić przewód z resztek zanieczyszczeń wewnątrz węża i złożyć bez przesadnego skręcania opasek na siłę.
Oczywiście jest to dość upierdliwe bo dostęp jest ograniczony w pewnych miejscach ale niestety konieczne. Jedyne co z kosztów to nowe opaski; na Ali możesz kupić nowe bardzo dobrej jakości wykonane z nierdzewki ale to już kwestia preferencji osobistych. Jak stare są dobre, nieskorodowane i nie przepuszczają to składasz to jak było i po problemie.
Zalewasz płyn i już
Na zdjęciu widać stan króćców podczas wymiany termostatu w moim silniku. Po doprowadzeniu wszystkiego do stanu używalności kolejny sezon nie zauważyłem żadnych problemów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- robsonic
- klepacz

- Kontakt:
Pewnie jest tak jak piszesz. Wcześniej nie śmierdziało. Zaczęło po tym jak założyłem orurowanie zamiast crashpadów. Na grubej rurze opiera się wąż który wychodzi właśnie miedzy głowicami.