Świetny artykuł o VFR

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Imię: Robert
Kontakt:

Świetny artykuł o VFR

Post autor: robsonic » śr 25 lut 2026, 12:57

fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę :)

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

Re: Świetny artykuł o VFR

Post autor: ppamula » śr 25 lut 2026, 15:03

Ech. Co im przeszkadzały koła zębate w rozrządzie.....
Mogli nawet podnieść cenę jak to trudniejsze w wykonaniu.

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: robsonic » śr 25 lut 2026, 15:29

Przeszkadzały bo nie trzeba było ich wymieniać. Teraz kasują za rozrządy grubą kasę w ASO.
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę :)

Awatar użytkownika
diimon
klepacz
klepacz
Imię: Adrian
województwo: śląskie

Post autor: diimon » śr 25 lut 2026, 16:45

O to to to :(

decent
teksciarz
teksciarz
Imię: Decent

Post autor: decent » śr 25 lut 2026, 17:29

Jest trochę artykułów na temat różnych generacji vfr. Przeczytałem chyba wszystkie :) A wybrałem nowszy model ze względu na spalanie, które zamknie się w piątaku jeżdżąc zgodnie z przepisami, a nawet sporo powyżej ich choć jak ogólnie wiadomo nikt tak nie jeździ. I dla układów elektroniki ratującej nawet życie. Oczywiście nic nie zastąpi zdrowego rozsądku jednakże to co można zrobić na moto i z czego wyciągnie abs może wprowadzić w zdumienie, a cornering abs to po prostu siok :D I nie chodzi mi o kierownika tylko o ludzi wokół tego drajwera.
Odpowiednio pielęgnowane słabości malutkich ludzików są potężną bronią przeciwko wiedzy, ludziom ...

Awatar użytkownika
diimon
klepacz
klepacz

Post autor: diimon » śr 25 lut 2026, 19:10

ABS czy TC - nie jeździłem nie wiem. VFR800F jest śliczna, ale jeśli kiedyś nastąpi zmiana to z fistaszka musi być coś dużo mocniejszego żebym "nie żałował" decyzji :)

decent
teksciarz
teksciarz

Post autor: decent » śr 25 lut 2026, 19:48

Miałem okazję zrobić "parę" kilometrów na cbr 1000 rr z 2015 i napisze krótko: za mocny na co dzień i za duże ryzyko utraty prawka. W zasadzie 1 i 2 wystarcza do sprawnego poruszania się i pożegnania się z prawkiem najbidniej na 3 miechy :biggrin także w dobie coraz wyższych mandatów chyba lepiej zostać przy moto, które jednak jeździ, a nie zapindala jak rakieta :cool
Odpowiednio pielęgnowane słabości malutkich ludzików są potężną bronią przeciwko wiedzy, ludziom ...

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: robsonic » śr 25 lut 2026, 20:09

decent pisze:
śr 25 lut 2026, 19:48
Miałem okazję zrobić "parę" kilometrów na cbr 1000 rr z 2015 i napisze krótko: za mocny na co dzień i za duże ryzyko utraty prawka. W zasadzie 1 i 2 wystarcza do sprawnego poruszania się i pożegnania się z prawkiem najbidniej na 3 miechy :biggrin także w dobie coraz wyższych mandatów chyba lepiej zostać przy moto, które jednak jeździ, a nie zapindala jak rakieta :cool
Elektronika w motocyklu czyni cuda. Ta Cebra praktycznie nic nie ma więc trzeba zawsze i wszędzie uważać. Miałem nową hajkę gdzie masz 190 kucy, 150 nm i wiesz co? Najłatwiejszy motocykl w prowadzeniu, okiełznaniem mocy itp jaki miałem. Tylko jest jedno duże ale .... Zapominasz jak się jeździ na analogowym motocyklu. Elektronika pilnuje wszystkiego i zasypiają Twoje zmysły. Wsiadłem na vfr , miałem problem z płynną zmianą biegów, jakiś wewnętrzny niepokój że musisz liczyć tylko na siebie. W Hajce np. możliwość hamowania w zakrętach, hill hold czyli taki ręczny pomocny przy ruszaniu pod górkę, 10 stopniowa kontrola uniesienia przedniego koła, 10 stopniowa kontrola trakcji, dwa tempomaty, trzy tryby hamowania silnikiem, system zapobiegający zduszenia silnika (sam wysprzęgla jak czuje że w czasie jazdy zgaśnie np. w korku) , trzy stopniowa procedura startu z kołem przednim na asfalcie i możesz odkręcać jak w motorynce bez strachu,wrzucanie biegów w górę i w dół bez sprzęgła , Trzy gotowe tryby jazdy plus trzy w pełni programowalne. Winkle robisz na tym jak mistrz. To część systemów które na tą chwilę pamiętam. Najlepsze jest to że z analoga siądziesz na nowy sprzęt i będziesz się cieszył z jazdy, lecz jesli ktoś uczył się na moto z elektroniką i kiedyś kupi analoga to słabo go widzę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

decent
teksciarz
teksciarz

Post autor: decent » śr 25 lut 2026, 20:23

Coś za coś jak to mówią ... W wielu maszynach można część albo i wszystkie wspomagacze wyłączyć i uważam, że każdy szanujący się kierownik powinien trenować jazdę bez elektroniki o ile ma taką możliwość. Chyba w zeszłym roku ktoś mi opowiadał, że chłopak, który jeździł na co dzień na cbr 650 wsiadł na cezetkę i niemal od razu gleba na ostrym hamowaniu także trenować trzeba cały czas i na czym się da.

I coby w temacie pozostać to kolejne fajne artykuły tym razem o nowszym modelu.

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... TB540SRfLB

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... QgUgENuM-E

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... u_WPNDMev1

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... MSmN4ZAo4B

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... CZytonrZZ1

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... Xn055PYIbc

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: robsonic » śr 25 lut 2026, 20:32

Dla mnie hajka już był niebezpieczna. Jeździłem specjalnie na autostradę żeby osiągnąć tą magiczną liczbę prędkości. Ciągle o tym myślałem i jak tylko znalazłem się na autostradzie to nie potrafiłem jechać przepisowo. Za to uwielbiam winkle i na vfr będę je robił na spokojnie 8) co do samej elektroniki .... jak ją masz to używasz i nie chcesz jej dezaktywować. Przy niej możesz skupić się na technice jazdy i przeginać tam gdzie liczą się umiejętności.

decent
teksciarz
teksciarz

Post autor: decent » śr 25 lut 2026, 21:07

Co nie znaczy, że nie możesz przestać przeginać i pouczyć się jeździć bez elektroniki i zbytniego przeginania, które to bez wspomagania na bank skończy się glebą. Pytanie tylko czy będzie obcierka czy coś poważniejszego ..., dlatego uczyć się trzeba ciągle.

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: robsonic » śr 25 lut 2026, 21:19

decent pisze:
śr 25 lut 2026, 21:07
Co nie znaczy, że nie możesz przestać przeginać i pouczyć się jeździć bez elektroniki i zbytniego przeginania, które to bez wspomagania na bank skończy się glebą. Pytanie tylko czy będzie obcierka czy coś poważniejszego ..., dlatego uczyć się trzeba ciągle.
Nie da się nie przeginać z elektroniką i uwierz nie chcesz jej wyłaczyć :biggrin Dlatego też wróciłem do vfr. Przy ostrej redukcji przyblokowało mi lekko koło. Jaką ja miałem z tego radochę. Ogólnie mam większy fan z jazdy moja vfr

Awatar użytkownika
diimon
klepacz
klepacz

Post autor: diimon » czw 26 lut 2026, 03:18

I tu odnajdujemy wadę VFR - ciężko o godnego jej następcę :)

decent
teksciarz
teksciarz

Post autor: decent » czw 26 lut 2026, 08:43

robsonic pisze:
śr 25 lut 2026, 21:19
decent pisze:
śr 25 lut 2026, 21:07
Nie da się nie przeginać z elektroniką i uwierz nie chcesz jej wyłaczyć :biggrin Dlatego też wróciłem do vfr. Przy ostrej redukcji przyblokowało mi lekko koło. Jaką ja miałem z tego radochę. Ogólnie mam większy fan z jazdy moja vfr
Ja mam w moim moto troszkę tej elektroniki i zdarza się, że jeżdżę bez tego co wyłączyć mogę. Za to na mieście czy w trasie zwłaszcza jak ruch duży to jeżdżę oczywiście z pomocnikami.

decent
teksciarz
teksciarz

Post autor: decent » czw 26 lut 2026, 08:46

diimon pisze:
czw 26 lut 2026, 03:18
I tu odnajdujemy wadę VFR - ciężko o godnego jej następcę :)
Zgadza się w 100 % choć na upartego coś tam by chyba wybrał ;-)

ODPOWIEDZ