Filtr oleju VFR 800 F RC93.

decent
teksciarz
teksciarz
Imię: decent

Filtr oleju VFR 800 F RC93.

Post autor: decent » pt 24 paź 2025, 21:04

Część Wszystkim.

Drugi raz wymieniałem olej w mojej maszynie, a co za tym idzie i filtr oleju i niestety dopiero teraz moją uwagę zwróciły oznaczenia/opisy na filtrach. Są różne. Ten filtr po lewej dostałem razem z moto. Ten po prawej został kupiony w salonie Hondy. W związku z tym mam pytanie: czy oznaczenia nie powinny być takie samo na obydwu filtrach skoro to filtry dedykowane do tego modelu ? Najprawdopodobniej te filtry pasują też do innych modeli hondy i stąd te różne oznaczenia ?
filtr olej honda.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odpowiednio pielęgnowane słabości malutkich ludzików są potężną bronią przeciwko wiedzy, ludziom ...

Awatar użytkownika
diimon
klepacz
klepacz
Imię: Adrian
województwo: śląskie

Re: Filtr oleju VFR 800 F RC93.

Post autor: diimon » pt 24 paź 2025, 22:32

Nie wiem po jaką cholerę numery oem się zmieniają. Ostatnio w Skodzie uszukałem się filtra bo sobie serwis zmienił całkowicie oznaczenia. Honda robi to samo, widać to po schematach na bikeparts, stare numery skreślone i widnieją nowe.

decent
teksciarz
teksciarz
Imię: decent

Post autor: decent » sob 25 paź 2025, 06:57

I ja pojęcia nie mam w jakim celu to robią ... Może po to aby mniej literek było ?
W całkiem fajnym ( dla mnie oczywiście ) samochodzie jakim jeżdżę od ponad 5 lat numery oem wszystkich filtrów takie same od lat.
Odpowiednio pielęgnowane słabości malutkich ludzików są potężną bronią przeciwko wiedzy, ludziom ...

Awatar użytkownika
diimon
klepacz
klepacz
Imię: Adrian
województwo: śląskie

Post autor: diimon » sob 25 paź 2025, 14:25

Tylko się cieszyć. Mnie to wku*wia bo zostawiam dane z opakowań i po roku mogę sobie nimi d*pę wytrzeć bo już coś vag pozmieniał :/

ODPOWIEDZ