Dymi spod czachy
- kboryszewski
- Imię: Krzysztof
- województwo: pomorskie
Dymi spod czachy
Odpaliłem sprzętu po zimowaniu i mam problem. Po nagrzaniu silnika z przodu motocykla tj. pomiędzy lagami wydobywa się jasny dym. Nie śmierdzi to spalnizna, więc instalacja odpada. Po zdjęciu owiewek widzę lekka nieszczelności na układzie chłodzenia,ale to podobno w normie po zimowaniu. Ktoś mial podobna sytuacje?
- belkot
- klepacz
- województwo: śląskie
Re: Dymi spod czachy
U mnie w zadnym motocyklu sie nie zdarzylo wiec raczej nie norma. Jak dymi i jest nieszczelnosc to trzeba tą nieszczelnosc zlikwidowac. Nie rozumie po co ten post
- figaro
- ostry klepacz
- Imię: Tomasz
Nic, co dymi poza wydechem nie jest normalnością.
Zlać płyn, zdjąć i przeczyścić węże i króćce, poskładać, zalać na nowo płynem, nagrzać do włączenia wentylatora, sprawdzić szczelność, jeżeli jest ok, latać do późnej jesieni.
Zlać płyn, zdjąć i przeczyścić węże i króćce, poskładać, zalać na nowo płynem, nagrzać do włączenia wentylatora, sprawdzić szczelność, jeżeli jest ok, latać do późnej jesieni.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- kboryszewski
- Imię: Krzysztof
Ok, dzięki.
- nospoon
- bywalec
- Imię: Mikołaj
Oj ludziska co wy kolegę straszycie. To jest normalna rzecz, pewnie w garażu gdzie zimowałeś było trochę wilgotno i wilgoć osadziła się na kolektorach albo chłodnicy oleju. Jak się zagrzał to zaczęło po prostu parować.
Ja u siebie mam oplot na wydechu i jak załapie wilgoci z powietrza to potem po nagrzaniu dymi że aż biało. To nic innego jak zwykła para wodna.
Ja u siebie mam oplot na wydechu i jak załapie wilgoci z powietrza to potem po nagrzaniu dymi że aż biało. To nic innego jak zwykła para wodna.
- figaro
- ostry klepacz
- Imię: Tomasz
Kolor czerwony:nospoon pisze:Oj ludziska co wy kolegę straszycie. To jest normalna rzecz, pewnie w garażu gdzie zimowałeś było trochę wilgotno i wilgoć osadziła się na kolektorach albo chłodnicy oleju. Jak się zagrzał to zaczęło po prostu parować.
Te elementy nagrzewają się stopniowo, więc gdyby była tam tylko wilgoć odparowałaby zanim silnik osiągnąłby wyższą temperaturę.

Parowanie widoczne zachodzi na skutek kontaktu cieczy z bardzo ciepłą /wręcz gorącą/ powierzchnią lub elementem.

Kolor zielony:
A niech się człowiek trochę poboi. Odrobina strachu jeszcze nikomu krzywdy nie wyrządziła, a będzie przez to bardziej podatny na perswazję i sugestię.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.