Przeróbka stelaża GIVI Monorack

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
CyberKozA
bywalec
bywalec
Imię: Darek
województwo: podkarpackie

Przeróbka stelaża GIVI Monorack

Post autor: CyberKozA » pn 11 lip 2016, 23:42

Nowy dzień, nowa zagadka.
Jako że w mojej sztuce, mam wydech bardzo mocno podciągnięty pod zadupek, nie jestem w stanie normalnie założyć stelaża Givi. Po prostu nie zmieści się:
Obrazek
Niby mam Rennteca sports rack, ale ponoć one lubią pękać czasem nawet pod ciężarem pustego kufra, więc porzuciłem pomysł mocowania płyty do niego.

Mogę teraz kupić w niezłej kasie, taki stelaż, razem z płytą:
http://www.fc-moto.de/WebRoot/FCMotoDB/ ... 1085_0.jpg
Zacząłem się zastanawiać, czy odrobiną gięcia i z pomocą jakiegoś chytrze ugiętego i wyciętego płaskownika w miejscu gdzie przykręca się uchwyt pasażera, nie dałoby się przystosować tego stelaża, by trzymał się tak:
Obrazek
Zdjęcie z 800i, ale daję tylko poglądowo, chodzi o ideę.
Problem w tym, że na przymiarkę mam parędziesiąt km, i nie bardzo mam ochotę jechać w ciemno, dlatego mam nadzieję że ktoś ma jakieś doświadczenie z takimi przeróbkami, i coś doradzi, lub podzieli się swoimi przemyśleniami.

Z góry dzięki

Awatar użytkownika
belkot
klepacz
klepacz
województwo: śląskie

Re: Przeróbka stelaża GIVI Monorack

Post autor: belkot » wt 12 lip 2016, 08:06

Miałem wydech jak ty na gorze w mojej pierwszej vfr i stelaz sie zmiescil...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

CyberKozA
bywalec
bywalec

Post autor: CyberKozA » wt 12 lip 2016, 08:29

Miałeś więcej miejsca między wydechem a zadupkiem z tego co widzę. U mnie palec ciężko wcisnąć, zresztą wydech jest przymocowany do stelaża zadupka, a nie do setu pasażera. Na zdjęciu jest zaznaczona płytka montażowa, mam nieodparte wrażenie że jest w miejscu gdzie normalnie przykręca się stelaż właśnie. To jakaś kolejna wydumka poprzedniego poprzedniego właściciela, zresztą ponoć kiedyś aktywnego na tym forum, chociaż nie udało mi się dokładnie ustalić o kogo chodzi.
Obrazek

Baj de łej - widziałem już gdzieniegdzie foty tej twojej VFR, i musze przyznać że jest to skoncentrowana zacność. Bardzo, bardzo ładnie zrobiona sztuka.

Edytka:
Jak tak patrze na zdjęcie które wrzuciłeś, to wydaje mi się że dałoby radę to przypasować. Można by faktycznie dorobić z płaskownika adapter w miejsce rączek pasażera, lekko rozgiąć ramiona i przykręcić je do tych śrub którymi pokrywę zadupka się przykręca. Tylko kufer byłby wtedy strasznie wysoko...

Awatar użytkownika
belkot
klepacz
klepacz
województwo: śląskie

Post autor: belkot » wt 12 lip 2016, 08:51

Moim zdaniem łatwiej przerobic wydech niz stelaz. Ja do nastepnej VFR robilem cały dolot od nowa zeby przypasowac wydechy od R1 i bez problemu sie udało. Sprobuj przymocowac wydech jak powinien byc. Bez problemu ci goscie od tłumikow cos dotną i dospawają

CyberKozA
bywalec
bywalec

Post autor: CyberKozA » wt 12 lip 2016, 09:15

Nie wiem czy chcę przerabiać wydech, tak jak jest, bardzo mi się podoba. Chociaż nie mam pewności, czy nie ma to udziału w padniętym regulatorze.
Nic to, najpierw kupię ten stelaż może, poprzykładam i zobaczę co i jak. Jeżeli będzie to rokowało nadzieje a koszty zrobienia adaptera będą niższe niż przeróbka wydechu, to zrobię tak jak myślę zrobić.
Obrazek
Z grubsza tak by musiał adapter wyglądać, i nie wydaje mi się to trudne do zrobienia. Od biedy, ogarnie się młotkiem i kątówką :D.

Tak, wiem, nie jest to poprawny rysunek techniczny, ale zrobiłem to w 3 min. w corelu mając nawał roboty, więc proszę o wyrozumiałość :P

Awatar użytkownika
baliosia
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Michał
województwo: wielkopolskie

Post autor: baliosia » pn 10 paź 2016, 22:41

Witam!
Czy ktoś przerabiał albo montował stelaż od VFR1200 do 800fi ? Czy podejdzie jakoś?
Link: https://www.olx.pl/oferta/stelarz-pod-k ... gXA95.html
Swoją drogą nie rozumiem dlaczego klamoty do vfr1200 są tańsze od tych do vfr 800fi...?

Ewentualnie jeśli ktoś ma stelaż z płytą to chętnie kupię...

ODPOWIEDZ