Budżetowe opony w granicy 600 zł. Które wybrać?
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Budżetowe opony w granicy 600 zł. Które wybrać?
Siema.
Nadszedł w końcu czas aby kupić nowe obuwie do krowy. Nie ukrywam że Rossi ze mnie żaden i rekordów na winklach pobijał nie będę. Dlatego też nie chcę specjalnie ładować kasy w gumy których nie wykorzystam.
Z tego co znalazłem do sześciu stówek:
Metzeler Roadtec Z6
Pirelli Diablo Strada
Continental Contimotion Z
a do 650 zł:
Metzeler Sportec M5
Pirelli Angel ST
Michelin Pilot Power
Dużo lepsze są te opony 50 zł droższe? Warto dopłacić czy brać najtańsze? A może macie jeszcze inne propozycje?
Tak jak na początku pisałem jeżdżę raczej turystycznie i do tej pory latałem na używanych oponach więc nie mam doświadczenia jeśli chodzi o nowe gumy.
Nadszedł w końcu czas aby kupić nowe obuwie do krowy. Nie ukrywam że Rossi ze mnie żaden i rekordów na winklach pobijał nie będę. Dlatego też nie chcę specjalnie ładować kasy w gumy których nie wykorzystam.
Z tego co znalazłem do sześciu stówek:
Metzeler Roadtec Z6
Pirelli Diablo Strada
Continental Contimotion Z
a do 650 zł:
Metzeler Sportec M5
Pirelli Angel ST
Michelin Pilot Power
Dużo lepsze są te opony 50 zł droższe? Warto dopłacić czy brać najtańsze? A może macie jeszcze inne propozycje?
Tak jak na początku pisałem jeżdżę raczej turystycznie i do tej pory latałem na używanych oponach więc nie mam doświadczenia jeśli chodzi o nowe gumy.
-
- bywalec
- Imię: Paweł
- województwo: warmińsko-mazurskie
Re: Budżetowe opony w granicy 600 zł. Które wybrać?
Pilot Power 2ct szybko Ci zeżre - miałem w CBR 600 i z tyłu poszła moment. Kupiłem moto z ta oponką i wyglądało, że pojeżdże z 2 sezony a wyszło że połowy nie przeleatałem. Założyłem Pilot road 2 używaną (5-cio letnią w bdb stanie, bieżnik prawie nówka) i nie było znaku, że się zużywała więc do VFRki kupiłem przód i tył Michelin Pilot Road 3 2ct.
Pirelli Pilot Angel - wielu znajomych ma, jeździ i chwali, ja nie testowałem.
Metzelera miałem z przodu w CBRce i uciekała mi opona na mokrym - tzn było takie wrażenie i niezbyt pewnie się czułem w zakręcie. Fakt że była stara (6lat) i kwalifikowała się do wymiany ze względu na żużycie. Nie doszła do "sprawdzianu" ale tak jak mówiłem - nie dawała poczucia bezpieczenstwa w zakrętach.
Za komplet opon dałem 950zł Michelin Pilot Road 3 (zimą)
Pirelli Pilot Angel - wielu znajomych ma, jeździ i chwali, ja nie testowałem.
Metzelera miałem z przodu w CBRce i uciekała mi opona na mokrym - tzn było takie wrażenie i niezbyt pewnie się czułem w zakręcie. Fakt że była stara (6lat) i kwalifikowała się do wymiany ze względu na żużycie. Nie doszła do "sprawdzianu" ale tak jak mówiłem - nie dawała poczucia bezpieczenstwa w zakrętach.
Za komplet opon dałem 950zł Michelin Pilot Road 3 (zimą)
http://www.forum.mototeamelblag.pl -> forum elbląskich motocyklistów
- nierob
- klepacz
- Imię: nierob
- województwo: dolnośląskie
miałem okazję sporo pojeździć na pirelkach - tych z piekła i nieba. i muszę pochwalić.
trzask prask i po wszystkim.
- dixon
- klepacz
- Imię: rafał
- województwo: mazowieckie
Z tych co podałeś osobiście wybrałbym albo Pirelli Angel ST albo Michelin Pilot Road. W swojej obecnej fifie i poprzedniej jeździłem na dunlopach roadsmartach i michelin pilot road.
Jest: Honda VFR RC46 '01
Yamaha WR250F '08
Yamaha FZR 600 '93
Yamaha XS400 Special '81
Honda Lead 125 '83
Vespa ET4 125 '98
Wfm 125 '61
Ex: VFR RC46 '01, Suzuki DR-Z 400 SM '04, Honda Transalp 650 '04, Awo Simson Tourist '51, MZ ES250 '61, Jawa Perak 250 '52
Yamaha WR250F '08
Yamaha FZR 600 '93
Yamaha XS400 Special '81
Honda Lead 125 '83
Vespa ET4 125 '98
Wfm 125 '61
Ex: VFR RC46 '01, Suzuki DR-Z 400 SM '04, Honda Transalp 650 '04, Awo Simson Tourist '51, MZ ES250 '61, Jawa Perak 250 '52
- Zając
- klepacz
- Imię: Dariusz
- województwo: lubelskie
Jak turystycznie to opcja nr 1. Ja z tej opcji wybrał bym Metzelera z6. ma dobre opinie ładnie trzymają i długo posłużą.
Z opcji nr 2 nie znam pirelli ale pilot power i sportec są to opony bardziej sportowe wiec ładnie trzymają lecz szybko znikają.
Z opcji nr 2 nie znam pirelli ale pilot power i sportec są to opony bardziej sportowe wiec ładnie trzymają lecz szybko znikają.
LWL 74HN
- G#R
- teksciarz
- Imię: Piotr
Słyszałem, że w InterMotors jest ponoć teraz jakaś wyprzedaż opon.
-
- bywalec
- Imię: Bartek
- województwo: zachodniopomorskie
A ja bym dodał Metzelery Z8. Miałem Z6 i w porównaniu do Z8 to dzień i noc. Na allegro można kupić komplet za 700 zł z końcówki 2013.
Obecnie mam Z8 i jestem mega zadowolony.
Obecnie mam Z8 i jestem mega zadowolony.
-
- teksciarz
- Imię: Marek
- województwo: warmińsko-mazurskie
ja tam śmigam na dunlopach roadsmartach
i sobie chwale:) Bardzo fajnie się smiga. Wcześniej były dunlopy qualifiery i tez było ok

- figaro
- ostry klepacz
- Imię: Tomasz
- województwo: pomorskie
Arnold weź aniołki.
Mają niezłą prasę i w testach wypadały bardzo dobrze. Jak Ci się sprawdzą, to i ja wezmę na przyszły sezon. 

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- Niron
- klepacz
Metzeler Roadtec Z6 Pirelli Diablo Strada te opony miałem tylko na przedzie w motocyklu i nie narzekałem na nie, czy sucho czy mokro ładnie się motocykl prowadził, przy dużych złożeniach też nic nie odczuwałem nie po kojącego, a teraz co bym założył do siebie, to jeśli można jeszcze kupić to pilot road 2, albo aniołki żeby zobaczyć czym to się tak wszyscy podniecają
lub Roadtec Z8 bo właśnie niby lepsza od 6, a do 6 jak na razie nie mogę się przyczepić, może kiedyś uda mi się skompletować takie same opony do moto 

„If everything seems under control you’re just not going fast enough”
CB 500 -> CBR 600 F3 -> VFR 800 FI
CB 500 -> CBR 600 F3 -> VFR 800 FI
-
- pisarz
- Kontakt:
Z6 mialem i moge ci polecic , zjechalem alpy , wlochy i pol europy , nigdy mnie nie zawiodly bo i w deszczu jak i na suchym trzymaly mega
kupuj bedziesz zadowolony
kupuj bedziesz zadowolony
-
- pisarz
- Imię: Adam
- województwo: mazowieckie
Z6 i Diablo Strada to są te same opony. Na Diablo zrobiłem VFRką 25 tysi i miały jeszcze bieżnik. Kumpel w tamtym roku założył je na FJRkę i nie narzeka. Poza tym jak jęździłeś do tej pory na używkach to jak założysz nowe to będziesz zadowolony przynajmniej z "poręczności przy wolnej jeździe".
Adam
-
- bywalec
- Imię: Arek
- województwo: świętokrzyskie
Mam Diablo Strady drugi sezon. Bardzo fajne gumy, nie zużywają się jakoś specjalnie szybko. Jedynie na co trzeba zwrócić większą uwagę to temperatura w chłodniejsze dni trzeba przypilnować żeby się dobrze nagrzały.Jeżeli już są ciepłe to czy mokro czy sucho trzymają się bardzo fajnie. Ogólnie polecam
- Zając
- klepacz
Taki mały off top...
Kiedyś kumpel zamienił choppera na xx-a pojechał pierwszy raz na tor szkolić technikę jazdy, zszedł na kolano, obtarł plastiki,(był załamany że ma rysy, jak dowiedział się skąd one są to podniósł głowę
) był na diablo stradach, starych...
Kiedyś kumpel zamienił choppera na xx-a pojechał pierwszy raz na tor szkolić technikę jazdy, zszedł na kolano, obtarł plastiki,(był załamany że ma rysy, jak dowiedział się skąd one są to podniósł głowę

LWL 74HN