Sprzeglo - wymiania w 800 FI
- radeknavi
- zadomowiony
- Imię: Radek
- województwo: mazowieckie
Re: Sprzeglo - wymiania w 800 FI
Mam pytanie, zauważyłem,ze sprzęgło ślizga sie gdy motor sie rozgrzewa, jak się rozgrzeje sprzęgło trzyma dobrze. Czego to może być wina? Zużyte tarcze czy może sprężyny czy jeszcze coś innego?
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Może być również wina oleju. Rozbierz, pomierz i bedziesz wiedział co i jak
- radeknavi
- zadomowiony
- Imię: Radek
Zalany Motulem 5100 10W40 na początku roku. Hmm, pomierzę bo innego wyjścia nie ma. Do złożenia potrzebuje klucz dynamometryczny? Jakie powinny być wartości dla tarcz i przekładek?
- *Rafi*
- Imię: Rafał
- województwo: śląskie
Witam,
1. Panowie mam pytanie jakie są nominale wymiary dopuszczalne dla sprzęgła(tarcze / przekladki / sprezyny) - w wielu watkach znalazlem wartości ale to wszystko było dla wersi 800
a dla 750 niestety nigdzie nie znalazłem, dodam jeszcze że w manualu z vfr750 w zakładce sprzegło też nie widzę wartośći :
Moje wymiary
Tarcze: 8x 3mm , 1x 2.95mm
Przekładki: 8x 2mm
Spreżyny: 42.4mm , 42.3mm , 42.4mm , 42.6mm , 42.4mm
2. kolejne pytanie to w linku poniżej wrzuciłem przkładki do weryfikacji czy należy je wymieniać czy wystarczy zmatowić. Dodam że są proste i wszystkie w jednym wymiarze. Dodatkowo też filmik z luzem kosza sprzegłowego - też proszę o weryfikacje
https://www.dropbox.com/sh/o8nkhkb7jy73 ... _aV3a?dl=0
3. Pytanko o kostkę ze zdjęcia z linku powyżej. Kostka jest przegrzana i raczej do wymiany, pytanie gdzie można taką kupić i z czego wogole jest ta kosta.
bardzo dziękuje za odp
1. Panowie mam pytanie jakie są nominale wymiary dopuszczalne dla sprzęgła(tarcze / przekladki / sprezyny) - w wielu watkach znalazlem wartości ale to wszystko było dla wersi 800

Moje wymiary
Tarcze: 8x 3mm , 1x 2.95mm
Przekładki: 8x 2mm
Spreżyny: 42.4mm , 42.3mm , 42.4mm , 42.6mm , 42.4mm
2. kolejne pytanie to w linku poniżej wrzuciłem przkładki do weryfikacji czy należy je wymieniać czy wystarczy zmatowić. Dodam że są proste i wszystkie w jednym wymiarze. Dodatkowo też filmik z luzem kosza sprzegłowego - też proszę o weryfikacje

https://www.dropbox.com/sh/o8nkhkb7jy73 ... _aV3a?dl=0
3. Pytanko o kostkę ze zdjęcia z linku powyżej. Kostka jest przegrzana i raczej do wymiany, pytanie gdzie można taką kupić i z czego wogole jest ta kosta.
bardzo dziękuje za odp
- TomTox
- teksciarz
- Imię: Tomek
- województwo: śląskie
Zacznij od poprawienia linku do dropbox'a. W manualu na pewno są te wartości, ja niestety nie posiadam manuala do 750.
- Niron
- klepacz
- województwo: lubelskie
a ja mam takie pytanko, bo gdzieś nie zauważyłem, może przeoczyłem, bo trochę tego jest i nie czytałem każdego posta od A do Z, a mianowicie czy przy wymianie sprzęgła trzeba zmieniać ole jw silniku? w tamtym sezonie zmieniałem zrobiłem 3tyś km i jakoś nie chce mi się zmieniać na ten sezon, trochę bez sensu według mnie
„If everything seems under control you’re just not going fast enough”
CB 500 -> CBR 600 F3 -> VFR 800 FI
CB 500 -> CBR 600 F3 -> VFR 800 FI
- RafalGd
- bywalec
- Imię: Rafał
- województwo: pomorskie
W/g mnie olej powinno się wymianiac raz na sezon bez względu na liczbę przejechanych km . Płyty eksploatacyjne też się starzeją i tracą swoje właściwościNiron pisze:a ja mam takie pytanko, bo gdzieś nie zauważyłem, może przeoczyłem, bo trochę tego jest i nie czytałem każdego posta od A do Z, a mianowicie czy przy wymianie sprzęgła trzeba zmieniać ole jw silniku? w tamtym sezonie zmieniałem zrobiłem 3tyś km i jakoś nie chce mi się zmieniać na ten sezon, trochę bez sensu według mnie
Wysłane z mojego S40 przy użyciu Tapatalka
Rafcio,
Yamaha xjr 400
R1
VFR-v-tec
GSX-f
Deauville 650
VFR-RC46
Yamaha xjr 400
R1
VFR-v-tec
GSX-f
Deauville 650
VFR-RC46
- mictom
- klepacz
- województwo: podkarpackie
Ja zmieniam co rok lub co 12tyś.km w zależności co pierwsze nastąpi, ale po tej czynności co zrobiłeś nie ma potrzeby wymiany.
- emils
- pisarz
- Imię: Emil
Jak wyżej. Jeżeli moto by stało 2 lata bez wymiany oleju to bez względu na ilość km zalecałbym wymianę, ale skoro to był tylko jeden sezon to spokojnie można polatać

"Bóg stworzył Hondę, bo wie co dobre. A inne motocykle? Bo ma poczucie humoru!"
Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...
Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...
- mictom
- klepacz
- województwo: podkarpackie
Nie wiem czy dobrze wyczytałem, chyba w manualu, gdzieś kiedyś. Jak motocykl stoi więcej niż 5-6 miesięcy na nawet świeżym oleju, to zaleca się jego wymianę, przed ponownym rozpoczęciem eksploatacji. Jak znajdę to wrzucę skan, albo cytat.
- virusek93
- Imię: Kamil
- województwo: wielkopolskie
Panowie taki oto problem. Przed wymiana sprzeglo uslizgiwało się na słabo rozgrzanym silniku. Obecnie na 5-6 biegu niestety sprzegło się slizga tak od 7-8 tysięcy w górę przy dobrze odkreconej manetce. 1,2,3,4 - ogień bez uslizgu. Na 6 powyżej 160 wystarczy trochę mocniej odkręcić I już się slizga. Zestaw jaki został założony to tarcze TRW, przekładki zostały orginalne (wyglądały jak nowe), do tego nowe sprężyny z ASO. Sprzegło już raczej powinno się "ułożyć", nie było katowne przez pierwsze 500km. Aktualnie przejechane ok 850. Obecny olej to 10w40 Silkolene comp 4 (też świeży). Miał ktoś podobny problem? Na forum znalazłem, że przy rc36 jedna osoba sugrowała, że tarcze TRW potrzebuja przekładek od TRW? A może zostaje kupno nowych tarcz prosto z ASO?
-
- teksciarz
- Imię: Łukasz
- województwo: dolnośląskie
Dobrze założyłeś tarcze i przekładki? W 750 jedna jest inna, tutaj pewnie podobnie.
- virusek93
- Imię: Kamil
- województwo: wielkopolskie
Tak, najpierw idzie ten pierścien, potem ta podkładka sprężysta, pierwsza tarcza ta inna (wieksza), później leci te 7 na przemian z przekładkami.
-
- teksciarz
- Imię: Łukasz
- województwo: dolnośląskie
Zmierz nowe tarcze, porównaj z oryginałem, w serwisówce są podane limity