Nie natknąłem się na przepis mówiący wprost "nie masz prawka, nie dostaniesz odszkodowania, nawet jeśli wypadek nie jest z twojej winy". Podkreślam, że ja się nie natknąłem, co nie zanczy że takiego przepisu nie ma.
Jednak według mnie w takiej sytuacji sprawca (albo zobowiązany do naprawienia szkody ubezpieczyciel) może podnieść zarzut, że poszkodowany przyczynił się do powstania szkody. Kierowanie pojazdem bez uprawnień - myślę, że z takim poglądem nei ma co dyskutować - jest naruszeniem prawa o ruchu drogowym, a co za tym idzie stanowi przyczynienie się do powstania wypadku i będącej jego wynikiem szkody.
Art. 362 KC stanowi: "Jeżeli poszkodowany przyczynił się do powstania lub zwiększenia szkody, obowiązek jej naprawienia ulega odpowiedniemu zmniejszeniu stosownie do okoliczności, a zwłaszcza do stopnia winy obu stron".
To "odpowiednie zmniejszenie" odszkodowania może w skrajnych przypadkach prowadzić do zwolnienia sprawcy z obowiązku naprawienia szkody.
Prowadzenie pojazdów bez uprawnień - zwłaszcza motocykli - jest w naszym kraju plagą, z którą państwo stara się walczyć, obawiam się więc, że ubezpieczyciel odmówi wypłaty odszkodowania, sam sprawca także, a sąd oddali powództwo.
Takie jest moje zdanie. Postaram się spotkać dziś z pewnym sędzią SN-u i przedyskutować to zagadnienie. Może się mylę, a w tym przypadku chciałbym, by tak było...
Jest jeszcze minimalna szansa, że jakimś dziwnym trafem brak prawka zostanie przemilczany i wszystko pójdzie gładko, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć...