KASK - kompendium
-
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: małopolskie
Re: KASK - kompendium
Ciekawe jak by to działało gdyby delikatnie przypiłować ten wystający bolec.
- Robertos
- pisarz
- Imię: Robert
- województwo: zachodniopomorskie
Przejrzałem trochę temat a że zastanawiam się nad Qwestem Shoia nasuwa mi się pytanie - zwłaszcza do Vermilion-a.
Gdzieś wcześniej byłeś zainteresowany HJC RPHA i porównywałeś go do AGV K-4 (i wspomniałeś tam o NXR-ze)
Potem Piszesz
Przede wszystkim chodzi mi o hałas bo w chwili obecnej Ujeżdżam szajsownego Caberga i nie za bardzo mogę w nim korzystać z interkomu.
Dodam tylko, że sam Shoei chwali się, że Qwest jest cichszy od poprzednika Raid II o ponad 2 Db
może jeszcze ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat Qwesta?
dzięki
Gdzieś wcześniej byłeś zainteresowany HJC RPHA i porównywałeś go do AGV K-4 (i wspomniałeś tam o NXR-ze)
Vermilion pisze:Stałem się szczęśliwym posiadaczem HJC RPHA 10+... miałem okazję jeździć w Shoei NXR i mam bezpośrednie porównanie zarówno do mojego starego AGV K-4 jak i nowego RPHA.
Zalety kasku:
- super aerodynamika kasku, nawet przy 200km/h na CBR F4 można bez problemu obracać głową bez żadnego oporu czy zawirowań powietrza
- jest stosunkowo cicho, dużo ciszej niż w AGV K-4 (ale to inna liga), zauważalnie ciszej niż w Shoei NXR
...
W czym RPHA bije na głowę NXR'a ? Przede wszystkim jest ciszej, po drugie aerodynamika kasku jest lepsza, po trzecie cena (!)...
Potem Piszesz
No i teraz gdy wypowiedziałeś się o HJC RPHA, NXR-ze i Speed-rze powiedz mi jak byś umiejscowił Qwesta????Vermilion pisze:Po farsie z HJC RPHA 10+ ... wybrałem markę Shark.
Shark Speed-R bo o nim mowa na krótko:
+ super aerodynamika na poziomie RPHA
+ w końcu w kasku jest cicho !
Przede wszystkim chodzi mi o hałas bo w chwili obecnej Ujeżdżam szajsownego Caberga i nie za bardzo mogę w nim korzystać z interkomu.
Dodam tylko, że sam Shoei chwali się, że Qwest jest cichszy od poprzednika Raid II o ponad 2 Db
może jeszcze ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat Qwesta?
dzięki
FZ6S->VFR800 V-tec ABS "06->brak
-
- pisarz
- Imię: Kamil
- województwo: mazowieckie
Poszukaj białego (jak Ci kolor nie przeszkadza) GT Air`a. Można go kupić w niewiele większych pieniądzach. Jeżdżę w nim już drugi sezon i złego słowa nie powiem. Na serwisie jak miałem swój kask przeleciałem się w zastępstwie NXR-em i nie wiem o czym kolega wyżej pisał ale dla mnie NXR nie dość że lżejszy, nie dość że przewiew w nim nieziemski to jeszcze ma mega wielką szybę. Pole widzenia niesamowite. Brakowało mi tylko szyby przyciemnionej ale w przyszłym sezonie na weekend sobie wezmę od nich kask na testy z szybą fotochromatyczną 

- Vermilion
- klepacz
- Imię: Adam
- województwo: wielkopolskie
Robertos z Qwestem miałem krótką przyjemność obcować w czasie jazdy i było ok, ale kask nie dla mnie
Małe pole widzenia, dziwnie przylega do mojej czaszki i taka sobie wentylacja. Głośność? Ujdzie. Obecnie jeżdzę od pół roku w Shark Race-R Pro Carbon (Sylvain Guintoli Replica) i mówiąc szczerze testowałem w między czasie Arai Rebel i nie rozumiem fenomenu Araia. Kask budził respekt, ale właściwości jezdne były gorsze niż w Race-R Pro. Aerodynamika w obydwu bez zarzutu (220 i oglądanie się za siebie? Bez żadnych kłopotów), za to głośność i pole widzenia... dramat. To drugie głównie przez pinlocka, który mocno ograniczał pole widzenia, bez niego pewnie byłoby dużo lepiej.
Najlepszy kask sportowy jak dla mnie na rynku to Race-R Pro, ale mówiąc szczerze jako drugi kask kupię znowu Sharka Speed-R
Race-R ciężko się zakłada na głowę, ma swoje uciążliwości typowe dla kasku stricte sportowego, a Speed-R jest bardzo przystępny i jednak jest to ciągle najlepszy kask codzienny na rynku
Sprawdziłbym jeszcze z wielką chęcią Shoei X-Spirit II / III, Arai RX-7 i palete kasków Suomy 
NATOMIAST. Testowałem koło 20 kasków krócej lub dłużej i powiem szczerze, że jest jedna cecha każdego kasku, która jest tak zajebiście subiektywna, że nie da się jej oceniać - głośność w kasku. Po pierwsze dlatego, że każdy kask jest przeznaczony do innej pozycji głowy na motocyklu i inaczej wpływa to na jego głośność, po drugie sam kształt czaszki wewnątrz wpływa na to jak i czy powietrze wiruje wewnątrz kasku. RPHA 10+ na ten przykład był dla mnie "cichym" kaskiem krótko po zakupie w odniesieniu do ubitego, testowego NXR'a i niskiej półki kasków z którą miałem do czynienia wcześniej w postaci AGV K-4
Kask niestety po 2-3 miesiącach ubił się, poza tym dostałem inne garnki, które były znacznie cichsze i dały mi dobry punkt odniesienia. RPHA zamienił się w najglośniejszego potwora zaraz za Arai Rebel
Generalnie ten sam kask może jednemu pasować, drugiemu nie. Dla jednego może być cichy, wygodny, fajny i dobry, a dla drugiego niekoniecznie
Najważniejsze to osobiście zbadać przynajmniej kilka modeli kasków, żeby móc wybrać dla siebie odpowiedni model mając punkty odniesienia.

Najlepszy kask sportowy jak dla mnie na rynku to Race-R Pro, ale mówiąc szczerze jako drugi kask kupię znowu Sharka Speed-R

NATOMIAST. Testowałem koło 20 kasków krócej lub dłużej i powiem szczerze, że jest jedna cecha każdego kasku, która jest tak zajebiście subiektywna, że nie da się jej oceniać - głośność w kasku. Po pierwsze dlatego, że każdy kask jest przeznaczony do innej pozycji głowy na motocyklu i inaczej wpływa to na jego głośność, po drugie sam kształt czaszki wewnątrz wpływa na to jak i czy powietrze wiruje wewnątrz kasku. RPHA 10+ na ten przykład był dla mnie "cichym" kaskiem krótko po zakupie w odniesieniu do ubitego, testowego NXR'a i niskiej półki kasków z którą miałem do czynienia wcześniej w postaci AGV K-4

Honda NSR 125 JC22A > Honda CB 500 > Honda VFR 750 RC36I > Yamaha TDM 850 4TX > Honda VFR 800Fi 99' SF > Honda VFR 800Fi 98' !!
SPEED UP - CENTRUM MOTOCYKLISTY
https://www.facebook.com/SpeedUP.Pila
SPEED UP - CENTRUM MOTOCYKLISTY
https://www.facebook.com/SpeedUP.Pila
-
- klepacz
Speed r nie kupiłbym drugi raz właśnie przez głośność, wybaczcie za słownictwo ale ku*%+wa nie da się bez stoperów powyżej 80 jechać, reszta jest ok
- Robertos
- pisarz
- Imię: Robert
- województwo: zachodniopomorskie
Dzięki panowie, w takim razie jadę do Berlina do tunelu Louisa potestować co w uszach gra.
FZ6S->VFR800 V-tec ABS "06->brak
-
- zadomowiony
- województwo: śląskie
czy ktos mial stycznosc z kaskiem roof boxer??
- beret
- zadomowiony
- Imię: Bartek
Miał może ktoś z was może do czynienia z tym kaskiem exo-300
http://allegro.pl/scorpion-exo-300-air- ... 62567.html
Zastanawiam się nad zakupem go.
http://allegro.pl/scorpion-exo-300-air- ... 62567.html
Zastanawiam się nad zakupem go.
- beret
- zadomowiony
- Imię: Bartek
Albo takie cudo HJC IS-17
-
- klepacz
Jakbym teraz kupował to pewnie wziąłbym Nolan 103 albo 104, HJC IS 16 ma mój plecaczek, kask jest nawet ok, IS 17 ma chyba za jasną blendę o ile kojarzę bo też chciałem go kupić, jak chcesz sprzedam Ci mojego Shark Speed R, stan wzorowy, używany jeden sezon, nie wybity środek i ma jeszcze 4 lata gwarancji, do zestawu dorzucę pinlock.
- mozek
- pisarz
- Imię: Ksystof
tylko nie NOLAN 104
-
- klepacz
Mozek czemu? Ogólnie ma bardzo pozytywne opinie
- Hanczak
- zadomowiony
- Imię: Kuba
Właśnie, czemu nie N104? Ja mam i sobie chwalę, no może mógłby być trochę cichszy...
- mozek
- pisarz
- Imię: Ksystof
wlasnie, glosny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
wyglada ladnie, moze wykonczenie niezle, ale nie jest warty tych pieniedzy.
wyglada ladnie, moze wykonczenie niezle, ale nie jest warty tych pieniedzy.
- konrad1f
- pisarz
- województwo: wielkopolskie
nie wiem dlaczego oczekujecie po szczękowcach super wytłumienia
są głośniejsze niż integrale i tyle
miałem okazję polatać w neotecu. fakt - bajeczka. ale wydawać na czapkę 2kzł? niewiele więcej kosztuje motocykl
przez parę dobrych lat latałem w n102 i byłem zadowolony
potem (po zgruzowaniu nolana podczas gonga) było tanie gówno marki ls2 - jakoś też parę sezonów wytrzymał i dało się w tym jeździć
miesiąc temu postanowiłem kupić nową czapkę. już prawie zdecydowałem się na HJC is-max II ale jak wziąłem to do ręki to mi przeszło (nie mówiąc już nawet o tym, że w kasku za osiem stów nie było pin-locka)
ostatecznie kupiłem n90 w superporomocenie i mam nadzieje będę zadowolony jak z każdego poprzedniego nolana
są głośniejsze niż integrale i tyle
miałem okazję polatać w neotecu. fakt - bajeczka. ale wydawać na czapkę 2kzł? niewiele więcej kosztuje motocykl

przez parę dobrych lat latałem w n102 i byłem zadowolony
potem (po zgruzowaniu nolana podczas gonga) było tanie gówno marki ls2 - jakoś też parę sezonów wytrzymał i dało się w tym jeździć
miesiąc temu postanowiłem kupić nową czapkę. już prawie zdecydowałem się na HJC is-max II ale jak wziąłem to do ręki to mi przeszło (nie mówiąc już nawet o tym, że w kasku za osiem stów nie było pin-locka)
ostatecznie kupiłem n90 w superporomocenie i mam nadzieje będę zadowolony jak z każdego poprzedniego nolana