Zegary /licznik

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
ADHD VFR
pisarz
pisarz
Imię: Michał
województwo: wielkopolskie

Zegary /licznik

Post autor: ADHD VFR » ndz 21 cze 2015, 18:06

Panowie zauważyłem że od jakiegoś czasu w mojej RC46 przestawia mi się sam zegarek i zeruje mi się licznik kilometrów które robiłem bo chciałem sprawdzić ile na baku zrobie kilometrów nie mowie tutaj o tym głównym liczniku czym to może być spowodowane ??
:moto :killer

adam.ada
pisarz
pisarz
Imię: Adam
województwo: mazowieckie

Re: Zegary /licznik

Post autor: adam.ada » ndz 21 cze 2015, 18:39

Szykuj się na kupno nowego akumulatora.
Adam

Awatar użytkownika
ADHD VFR
pisarz
pisarz
Imię: Michał

Post autor: ADHD VFR » ndz 21 cze 2015, 21:56

Też sie własnie nad tym zastanawiałem czy to nie wina aku jest ;/
:moto :killer

daniel_VFR
Imię: Daniel
województwo: lubelskie

Post autor: daniel_VFR » sob 19 wrz 2015, 11:05

Panowie, chciałem odgrzać trochę temat zegarka.
W RC36/II '96r Po każdym wyłączeniu zapłonu resetuje mi się zegarek, jak włączam zapłon pokazuje godz 1:00am, i liczy czas dopóki znowu nie zostanie wyłączony zapłon. Sprawdzałem czy przy odpalaniu moto, kiedy jest pobór prądu nie kasuje się, ale jest ok, dalej czas sobie odlicza, gaszenie przełącznikiem po dłuższej jeździe, zegarek ustawiony np, godz 2:00 PM, gaszę moto bez wyłączania zapłonu kluczykiem, godzina się cały czas wyświetla, odpalam- wszystko ok, gaszę moto, wyłączam kluczykiem zapłon, włączam- znowu godz 01:00 AM
Dodam że aku nowe, od razu po założeniu sprawdziłem, dzieje się to samo. Da się coś z tym zrobić żeby po wyłączeniu zapłonu zegar pamiętał godzinę?

Awatar użytkownika
KidRackBrawura
pisarz
pisarz
Imię: Tomasz

Post autor: KidRackBrawura » sob 19 wrz 2015, 13:13

Sprawdzałeś bezpiecznik? Miałem identycznie przy spalonym bezpieczniku (po prawej przy kierownicy).
It`s that old running wide problem again.
If in doubt, flat out.

daniel_VFR

Post autor: daniel_VFR » sob 19 wrz 2015, 14:36

Pamiętasz może który to bezpiecznik? Wydaje mi się że wszystkie są dobre

Awatar użytkownika
KidRackBrawura
pisarz
pisarz

Post autor: KidRackBrawura » sob 19 wrz 2015, 22:40

Niestety, dzisiaj rc36 na dobre wyjechało z mojejgo garażu. A nie są opisane na pokrywce?
It`s that old running wide problem again.
If in doubt, flat out.

daniel_VFR

Post autor: daniel_VFR » sob 19 wrz 2015, 22:43

No właśnie niestety u mnie większość opisu jest zdarta, wiem tylko który jest od kierunków i klaksonu
A one działają bez zarzutów

daniel_VFR

Post autor: daniel_VFR » śr 23 wrz 2015, 14:00

Panowie pomoże ktoś co zrobić żeby ta godzina na zegarku się nie resetowała po wyłączeniu zapłonu?
:x

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
województwo: pomorskie

Post autor: figaro » śr 23 wrz 2015, 21:45

Skoro napisałeś, że zegarek resetuje się po przekręceniu kluczyka w poz off, to sprawdź najpierw wiązkę dochodzącą do stacyjki. Być może któryś z kabli jest luźny lub wytarła się izolacja i kabel dotyka obudowy.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » śr 23 wrz 2015, 23:19

Eeeee, z tego co pamiętam, pod płytą licznika lubią pękać ścieżki te przy kostkach łączeniowych.
Zegarek działa non stop, więc nie jest zasilany przez bezpieczniki po stacyjce, z tego co kojarzę ma nawet dwa zasilania - jedno właśnie po stacyjce, a to pierwotne (bez klucza) działa jako podtrzymanie pracy zegara, i to z nim są problemy, bo jak kluczyk przekręcisz to liczy sobie od 1:00 jakby się nic nie działo. Ale zegar ma też swój bezpiecznik, sprawdź faktycznie - opisany jako F w książce, jest tam 5 bezpieczników, które mają zasilanie po stacyjce i 1 ma po czerwonym włączniku zapłonu (wiatrak 10A) i 1 ma bezpośrednio z aku - to zegar - 10A (czerwone)

Wyjmij licznik i obadaj te złącza pod spodem - są dwie duże kostki, ale nie pamiętam która daje zailanie na zegar - poszukaj w serwisówce.
Albo jest tam styk zaśniedziały/rozgięty, albo ścieżka pęknięta - wtedy zrób sobie drucikiem mostek nad pęknięciem.

pzdr

daniel_VFR

Post autor: daniel_VFR » czw 24 wrz 2015, 08:45

Dzięki wielkie za kompetentną podpowiedź, teraz wiem gdzie i czego szukać. W wolnej chwili biorę się za zdjęcie zegarów.
że jeszcze spytam: dużo roboty jest z odkręceniem i wyjęciem zegarów? Jeszcze nic w niej nie rozbierałem poważnego

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » czw 24 wrz 2015, 12:21

Da się je wyjąć po zdjęciu szyby - od góry płaskim albo oczkowym śrubokrętem, do odkręcenia są bodajże 3 nakrętki 10mm, przy okazji skręcania daj pod nie podkładki 8mm, a licznik straci luzy ;).

Zacznij jednak od sprawdzenia bezpiecznika, bo może to faktycznie jego wina.

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
województwo: pomorskie

Post autor: figaro » czw 24 wrz 2015, 15:13

Tu masz schemat.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

daniel_VFR

Post autor: daniel_VFR » pt 25 wrz 2015, 09:48

Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, wszystkie są dobre. Schemat już mam, ale dzięki za podesłanie gotowca. Dopatrzyłem się na nim że czerwono/zielony kabel doprowadza prąd z bezpiecznika, i działać powinien non toper, a po zapłonie prąd podaje kabel niebiesko/brązowy, który włącza wyświetlanie godziny.
Co do zdejmowania szyby, to nie mogłem dopatrzeć się śrub trzymających szybę, myślałem że trzeba całe przednie plastiki zdejmować, ale jeszcze poprzyglądam się. Gdzie szukać tych trzech śrub mocujących szybę?

ODPOWIEDZ