Gniazdo zapalniczki
- mikeiliman
- bywalec
- Imię: michał
- województwo: poza granicą Polski
Gniazdo zapalniczki
Hello
Przeglądałem stare wpisy na forum ale jakoś nie znalazłem odpowiedzi. Gdzie "przyflancować" kable by gniazdo zapalniczki działało dopiero po przekręceniu stacyjki? Pomierzyłem wszystko co jest na wierzchu i albo prądu nie ma wcale, albo jest zawsze ;P
http://s17.postimg.org/in2puqvr3/IMG_9173.jpg
Przeglądałem stare wpisy na forum ale jakoś nie znalazłem odpowiedzi. Gdzie "przyflancować" kable by gniazdo zapalniczki działało dopiero po przekręceniu stacyjki? Pomierzyłem wszystko co jest na wierzchu i albo prądu nie ma wcale, albo jest zawsze ;P
http://s17.postimg.org/in2puqvr3/IMG_9173.jpg
pozdrawiam
mikeili
mikeili
- PETER
- stary wyjadacz
- Imię: PIOTR
Re: Gniazdo zapalniczki
w vitku podłącz pod bezpiecznik od świateł, lub pod przewód od światła pozycyjnego najprościej i najbliżej kiery
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"
- mikeiliman
- bywalec
Jakaś fotowskazówka?PETER pisze:w vitku podłącz pod bezpiecznik od świateł, lub pod przewód od światła pozycyjnego najprościej i najbliżej kiery
pozdrawiam
mikeili
mikeili
- PETER
- stary wyjadacz
to zbyt proste. żeby robić fotorelacje
- mikeiliman
- bywalec
To się świetnie składa, bo ja prosty chłopak jestemPETER pisze:to zbyt proste. żeby robić fotorelacje

pozdrawiam
mikeili
mikeili
- śliniak290
- klepacz
- Imię: Wojciech
- województwo: mazowieckie
Bezpieczniki masz po prawej stronie czachy
Najpierw naucz śmiać się z siebie , a potem śmiej się z innych !!!
- mikeiliman
- bywalec
OK, pokombinuje... i jak coś wykombinuje to wkleje fotkę dla potomnych.śliniak290 pisze:Bezpieczniki masz po prawej stronie czachy
pozdrawiam
mikeili
mikeili
- Niron
- klepacz
- województwo: lubelskie
i ja się podepnę pod temat, już nie będę oddzielnego zakładał, u mnie zapalniczka jest pod siedzeniem i tu moje pytanie bo widziałem, że są takie z przekaźnikiem, żeby działała po przekręceniu kluczyka i takie na zwykłe przewody, oczywiście ja wziąłem tą tańszą bez przekaźnika bo nie wiedziałem do czego to i stwierdziłem że to zbędne jest
czy stanie się coś jeśli będzie to podpięte bezpośrednio do aku i zatem prąd tam będzie cały czas? czy lepiej jak kolega, próbować podpiąć się gdzieś do świateł, żeby tam prąd był tylko po odpaleniu, bo już tego samego przekaźnika dokupić się chyba nie da.

„If everything seems under control you’re just not going fast enough”
CB 500 -> CBR 600 F3 -> VFR 800 FI
- radomki
- teksciarz
- Imię: Krystian
- województwo: dolnośląskie
Obwód zapalniczki zabezpiecz jakimś bezpiecznikiem ,żeby w przypadku zwarcia akuma nie padł
- PETER
- stary wyjadacz
trochę wytłumaczę ,jeżeli gniazdo jest nie dostępne, np pod siedzeniem może być podpięte bezpośrednio pod aku warto je zamontować na jakimś dłuższym przewodzie bedzie można korzystać np pod namiotem z oświetlenia lub ładowania telefonu i.t.p. jeżeli mamy gniazdko ogólnie dostępne warto żeby działało po włączeniu zapłonu osoby trzecie nie mogą nam zrobić głupiego psikusa
warto oczywiście przed gniazdem zamontować bezpiecznik w zupełności powinien wystarczyć 10-15 A co do montażu przekaźników uważam to za przerost formy nad treścią ,zakładamy przekaźnik jeżeli prąd pobierany przekracza ok 20 A a to są jakieś grzałki mocne wentylatory lub żarówki o mocy ok 80- 100 wat a mając do dyspozycji aku motocyklowe to działanie co najmniej bez sensu, bo po chwili moto nie do odpalenia{chyba ze wasz plecaczek zabrał ,przetwornice -12-220,suszarkę ,prostownice grzałkę do herbaty,
ale w takim przypadku to i prądnica może nie wytrzymać ,osobiście preferuje dwa gniazda jedno przy kierownicy do korzystania podczas jazdy drugie na dłuższym kablu 2-3 metry, podłączone bezpośrednio do aku można korzystać na postoju lub np włożyć do kufra podłączyć ładowanie jakieś baterii np od kamerki zamknąc kufer i iść na plaże nie martwiąc sie że coś jest dostępne
łoj ale się rozpisałem

warto oczywiście przed gniazdem zamontować bezpiecznik w zupełności powinien wystarczyć 10-15 A co do montażu przekaźników uważam to za przerost formy nad treścią ,zakładamy przekaźnik jeżeli prąd pobierany przekracza ok 20 A a to są jakieś grzałki mocne wentylatory lub żarówki o mocy ok 80- 100 wat a mając do dyspozycji aku motocyklowe to działanie co najmniej bez sensu, bo po chwili moto nie do odpalenia{chyba ze wasz plecaczek zabrał ,przetwornice -12-220,suszarkę ,prostownice grzałkę do herbaty,

- Niron
- klepacz
może i dużo, ale z sensem, nie kierownicy vfr to ja miejsca nie widzę na to bo jest prostokątna, z resztą wole pod siedzeniem żeby nikt się tego nie czepił, a od tak po złości i nie było na tej kierownicy tyle tego wszystkiego, co do bezpiecznika to rzecz oczywista jak dla mnie, chodziło mi tylko o to czy to nie będzie problem, np. że w tam jest cały czas prąd, czy akut to nie będzie czerpało czy coś takiego, niby w samochodzie nie czerpie, ale tam jest też troszkę większy aku 

- PETER
- stary wyjadacz
samo gniazdo prądu nie pobiera ,więc spoko
- Niron
- klepacz
jeszcze takie pytanko, bo z elektryki to ja nie ogarnięty zupełnie
jaka zapalniczka będzie lepsza/szybciej ładowała, ta co na wyjściu ma 1A czy powiedzmy 2A bo chyba ten parametr się do tego odnosi

-
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: małopolskie
Ta która ma więcej amper.
- KidRackBrawura
- pisarz
- Imię: Tomasz
- województwo: wielkopolskie
Raz-szybciej ładowała, dwa-taka 1amper czasem może nie wystarczyć do korzystania z tabletu/smartfona jako nawigacji motocyklowej (poziom baterii może spadać mimo ładowania)
It`s that old running wide problem again.
If in doubt, flat out.
If in doubt, flat out.