które z tych opon byście polecili?

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.

które z opon byście polecili / kupili sami?

Czas głosowania minął pn 27 kwie 2015, 13:16

Michelin Pilot Road 4
7
28%
Pirelli Angel GT
2
8%
Metzeler Z8 interact M/O
4
16%
Metzeler M7 RR
0
Brak głosów
Michelin Pilot Power 2ct
12
48%
Continental Road Attack 2evo
0
Brak głosów

Liczba głosów: 25

Awatar użytkownika
Zając
klepacz
klepacz
Imię: Dariusz
województwo: lubelskie

Re: które z tych opon byście polecili?

Post autor: Zając » wt 14 kwie 2015, 13:04

Żeby było bezpiecznie same opony gwarancji nie dadzą trzeba jeszcze dołożyć myślenie. Poczytaj opinię i jeden sezon te drugi sezon inne, będziesz wtedy wiedział sam co Ci podchodzi. Wcześniej latałem na dunlp sportsmart, było ok, teraz na pr2 też jest ok, (większość jazdy po torze), teraz osobiście to będę celował może w pilot pawer 2ct,. Na PR2 zaczynam już trzeci sezon na nich i już kończy mi sie do nich zaufanie, a bieżnika jeszcze w h... j. Moje zdanie. Będę celował w opony, które wytrzymają max dwa sezony jeżeli chodzi o km to w okolicach 10 max 12 tyś.km. przekładając na turystykę.
LWL 74HN

Awatar użytkownika
magik
klepacz
klepacz
Imię: Mathias
województwo: śląskie

Post autor: magik » wt 14 kwie 2015, 15:05

Zając pisze: jeżeli chodzi o km to w okolicach 10 max 12 tyś.km. przekładając na
Jak by mi wytrzymały te 12k i dobrze trzymały w zakrętach (pozwalały na doskonalenie techniki jazdy) i pod wpływem bagażu i plecaka się nie padały w oczach było by super

Awatar użytkownika
olo
klepacz
klepacz
Imię: Olek
Kontakt:

Post autor: olo » wt 14 kwie 2015, 15:28

poczytaj sobie w necie o Z8-kach. Same superlatywy, świetne trzymanie a jednocześnie duże przebiegi. Pewnie dlatego są takie drogie :( Chciałbym kupić ale jakoś szkoda kasy, choć biorąc pod uwagę trwałość może się okazać że to bardzo opłacalna impreza...
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section :-)

Awatar użytkownika
klosiewi
klepacz
klepacz
Imię: Grzegorz
województwo: mazowieckie

Post autor: klosiewi » wt 14 kwie 2015, 16:20

Co do żywotności na PR2 ja osobiście zrobiłem 22kkm i wiem że jeszcze następny właściciel dokręcił kilka km'ów, użytkowanie gównie droga, ale i trasa oraz tor, czasem plecak + bagaż.
Co do żywotności na PP2CT miałem na tyle w V-tec i wytrzymała ok 10 kkm, środek zjechany boki były jeszcze ok, trasy głównie sam z lekkim bagażem.
Na Pirelli Angle wiem, że ich żywotność nawet z bagażem jest w granicach 20 kkm, chyba Peter i Śliniak na takich jeździli.
Conti Attack po 3 kkm tylna opona nosi ślady mocnego użytkowania, może uda mi się boki do jeździć :mrgreen:

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz

Post autor: emil » wt 14 kwie 2015, 16:43

Magik - znając Ciebie i Twój styl jazdy to piszesz tu na wyrost. Ani nie zapier.. na kolanie, ani na gumie, gum nie palisz, a piszesz teksty typu "w ogóle jak na V-ce wygląda sprawa ich żywotności?" - jakbyś na każdych światłach był pierwszy i na następnych też, pytanie miałoby sens.

Chcesz przepłacać? Bierz PR10. Chcesz dobre opony, które wystarczą Ci na długo a napewno nie zawiodą na mokrym i suchym - bierz sprawdzone PR2.

Chcesz się nauczyć zapier.. na torze - mogłeś brać moją VTR :mrgreen: bdw. na niej też miałem PR2 :mrgreen: :roll:

Metzelera miałem Z6 i pomimo tego, że Z8 są niby lepsze - już tej firmy nie wybiorę.

Awatar użytkownika
Buła
klepacz
klepacz
Imię: Marcin
województwo: świętokrzyskie
Kontakt:

Post autor: Buła » wt 14 kwie 2015, 16:56

Hej Emil,tak spytam co Ci nie pasowało z Z6,ja miałem je na VFR nówki i chwaliłem sobie.
Wszędzie dobrze ale na VFR najlepiej :)

1Była VFR 750-90r
2.Była VFR 750-96r
3Była VFR 800FI-99r
4.Był CBR 1100 XX-1997r
5.Była VFR 800 Fi-1999 r.
6.Jest CBR 900 RR Fireblade 98 i 99r+Varadero 1000 2006

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz

Post autor: emil » wt 14 kwie 2015, 17:01

na mokrym robiło się nieciekawie, zrobiłem na takich ok 55kkm na rc36II i nigdy więcej.. ;) a zakładałem nówki, dwa komplety w sumie i zawsze było to samo. Nie widać zużycia bo środek nie ma nacięcia :mrgreen: cfaniaki :mrgreen:

podobnie jak nie polecam żadnych battlaxów....

Awatar użytkownika
Buła
klepacz
klepacz
Imię: Marcin
województwo: świętokrzyskie
Kontakt:

Post autor: Buła » wt 14 kwie 2015, 17:03

No środek faktycznie łysy :D ,ja nie miałem takiego wrażenia,widać każdy odczuwa inaczej.
Wszędzie dobrze ale na VFR najlepiej :)

1Była VFR 750-90r
2.Była VFR 750-96r
3Była VFR 800FI-99r
4.Był CBR 1100 XX-1997r
5.Była VFR 800 Fi-1999 r.
6.Jest CBR 900 RR Fireblade 98 i 99r+Varadero 1000 2006

Awatar użytkownika
magik
klepacz
klepacz

Post autor: magik » wt 14 kwie 2015, 18:52

emil pisze:Magik - znając Ciebie i Twój styl jazdy to piszesz tu na wyrost. Ani nie zapier.. na kolanie, ani na gumie, gum nie palisz, a piszesz teksty typu "w ogóle jak na V-ce wygląda sprawa ich żywotności?" - jakbyś na każdych światłach był pierwszy i na następnych też, pytanie miałoby sens.
Wiedziałem emil że na Ciebie można liczyć.... Wiesz najwięcej o mojej jeździe to może powiedzieć tomek i zebra oni najwięcej ze mną przelatali.
Fakt na kolano nie schodzę ale chciałbym ćwiczyć i może kiedyś na oponach które nie uslizgują się przy nie wielkich założeniach.
Zaraz pewnie powiesz że nie mają prawa bo aż tak się nie składam, ale zapytaj tomka co miałem jak wracałem z marzanne Ni stąd ni z owont tył puścił na rondzie

Ale dzięki za radę też zaczynam brać taką opcję pod uwagę choć trójki są nie wiele droższe ale też ponoć nie wiele lepsze dlatego w zapytaniu pomyślałem o czwórkach

Zaper
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: małopolskie

Post autor: Zaper » wt 14 kwie 2015, 19:14

Wydaje mi się ze bardzo dużo zależy od temperatury asfaltu - kilka stopni na zewnątrz a niektórzy się dzdziwią że uslizgi łapią. Przy 18 stopniach na zewnątrz PR4 dobrze ciepła, przy jeździe w koło na rondzie trzyma bez problemu, przy ostrych łukach też, problem w tym że do zamknięcia brakuje jeszcze kilka mm wiec zdam relacje jak będzie dalej.

Awatar użytkownika
Zając
klepacz
klepacz
Imię: Dariusz

Post autor: Zając » wt 14 kwie 2015, 20:15

Zaper pisze:Wydaje mi się ze bardzo dużo zależy od temperatury asfaltu
tez od ciśnienia w oponach i od ich rozgrzania.
LWL 74HN

Awatar użytkownika
olo
klepacz
klepacz
Imię: Olek
Kontakt:

Post autor: olo » wt 14 kwie 2015, 22:39

emil pisze:
podobnie jak nie polecam żadnych battlaxów....
emil........proszę Cię......
MotoGp nie oglądasz?
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section :-)

Awatar użytkownika
magik
klepacz
klepacz

Post autor: magik » pn 20 kwie 2015, 10:26

tak patrzę na wyniki ankiety i 2CT wyraźnie prowadzi, ale powiedzcie szczerze jakie macie n nich przebiegi?
Szczerze powiedziawszy zacząłem je odrzucać, jedynie cena przemawia za nimi bo są najtańsze z tych o których ja myślę,........

.....a myślę o Angel ST i Road 3, ale nie wiem co było by leprze. Road 3 wyglądają bardziej turystycznie przez ta ilość rowków i w ogóle, ale podobno są niezłe i nieźle trzymają w zakrętach bo są 2 składnikowe. Przynajmniej taki obraz się jawi po przeczytaniu sporej dawki internetu i różnych testów czy porównań. Za to ST-ki niby tez są super w winklach, ale wytrzymałość na przebiegi słabsza i ogólnie jednoskładnikowe.......

W zasadzie dużo osób poleca mi road 3.... Co Wy o tym sądzicie?

Awatar użytkownika
Niron
klepacz
klepacz

Post autor: Niron » śr 22 kwie 2015, 10:04

jak teraz zaczynasz zastanawiać się nad przebiegiem który wytrzyma dana opona, to powera odpuść na 600 wytrzymały max 12tyś nie wiem ile dokładnie zrobił poprzedni właściciel ale mi po jakiś 9-10tyś była łysa z tyłu, road 2 jest lepsza na suchym od 3 zaś na mokrym sytuacja się odwraca, ale nie żeby 2 na mokrym nie dawała rady :wink: co do przebiegów to wytrzymałe opony są,min 2 razy tyle co powery
„If everything seems under control you’re just not going fast enough”
CB 500 -> CBR 600 F3 -> VFR 800 FI

ODPOWIEDZ