Wheelie
- Jacko
- ostry klepacz
- Imię: Jacek
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
Re: Wheelie
Kolego co rozumiesz przez nienaturalne akrobacje?
Vfrką bez problemu da się jeździć na kolanie. Owszem podnóżki ograniczają dość mocno kąt złożenia motocykla w stosunku do sportów ale da się to robić bez problemu. Różnica polega tylko na osiaganej prędkości w środku zakrętu na korzyść sportów.
Vfrką bez problemu da się jeździć na kolanie. Owszem podnóżki ograniczają dość mocno kąt złożenia motocykla w stosunku do sportów ale da się to robić bez problemu. Różnica polega tylko na osiaganej prędkości w środku zakrętu na korzyść sportów.
- benito
- ostry klepacz
- Imię: Jarek
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Zgadzam się z zacnym przedmówcą...da się latać na kolanie bez najmniejszego problemu.
Kwestia tylko, czy chodzi nam o przytarcie slider`ów (łatwiej o krawężnik), czy przeniesienie środka ciężkości celem uzyskania wyższej prędkości w zakręcie.
Kwestia tylko, czy chodzi nam o przytarcie slider`ów (łatwiej o krawężnik), czy przeniesienie środka ciężkości celem uzyskania wyższej prędkości w zakręcie.
Honda VFR800 - RC46 - `98
Honda VTR1000SP1 - RC51 - `00
KTM LC4 640 SM - `04
Honda CBR 929 - SC44 - `01
Yamaha WR 426 F - `01
Aprilia Tuono - `06
BMW K1200S - `05
Honda VTR1000SP1 - RC51 - `00
KTM LC4 640 SM - `04
Honda CBR 929 - SC44 - `01
Yamaha WR 426 F - `01
Aprilia Tuono - `06
BMW K1200S - `05
- belkot
- klepacz
- województwo: śląskie
Nie zauwazylem zeby podnozki mi tarly w zlozeniu. Moze ograniczniki (te bolce pod spodem) ci trą? Ja je wywaliem po nauczce na poprzednim sprzecie kiedy je tak starlem ze ciezko bylo odkrecic 
Oczywiscie zlozenia sa duzo mniejsze niz na supersporcie ale bez problemu moze sie pobawic bez dziwnych akrobacji

Oczywiscie zlozenia sa duzo mniejsze niz na supersporcie ale bez problemu moze sie pobawic bez dziwnych akrobacji
- FernandoT
- pisarz
- województwo: lubuskie
że da się to akurat wiem bo sam tego doświadczyłem problem w tym że sportowa jazda polega na tym jak już ktoś napisał żeby przenieść ciężar na bok celem uzyskania wyższych prędkości a kolano jest tylko wyznacznikiem kontu pochylenia dla jeźdca i paradoksalnie lepiej żeby nie dotknęło ziemi niż ma jej dotknąć. a takim samym wyznacznikiem są sety (ograniczniki też mam zjechane do zera) albo centralka. a robienie tego kolanem w przypadku naszych sprzętów to sztuka dla sztuki.
na tym zdjęciu widać to co chce powiedzieć. nie ma potrzeby wyciągania kolana jak już za mną lecą iskry bo centralka i ograniczniki piłują o asfalt.

WSK M21W2 1972, KTM LC 4
- belkot
- klepacz
- województwo: śląskie
Moze inaczej. Jesli chodzi o wyscigi to zawodnicy chowaja kolano gdyz przeszkadza im w wiekszym zlozeniu i tym samym uzyskaniu wiekszej predkosci w zakrecie. Doszli juz do takiej technik ze lokciami tra a nie kolanami. Kolana jak zauwazylem wystawiaja gdy scigaja sie po mokrym bo wtedy kolanem kontroluja zlozenie zeby nie zaliczyc low sida. I tu dochodzimy do kwesti wystawiania kolana w naszej jezdzie na naszych motocyklach. Ja osobiscie wole kontrolowac zlozenie kolanem a nie centralka czy wydechem jak niektorzy
. Oczywiscie bylbym hipokrytą gdybym nie przyznal ze robie to tez dla lansu (wiadomo zdarte slidery to +100 do lansu). Robie to tez dla wlasnego fanu i nauki jak bardzo moge sie zlozyc zaleznie od motocykli ktorymi jezdze. Z drugiej strony zgadzam sie tez z przedmowca ze akrobacje na motocyklu tylko po to zeby dotknac kolanem asfaltu wyglada komicznie i niczemu nie sluzy. Oczywiscie mowimy o przykladzie gdzie ja jade w winkly 100 km/h i nie dotykam kolanem bo mam male zlozenie a moj kolega jedzie 70 km/h prawie wyprostowany motocykl i wyczynia akrobacje i malpie zwisy aby tylko miec przytarty silder...

- orzyl
- klepacz
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
a wheelie (bo chyba o tym jest temat) też się da, i wcale moto nie szkoda, bo przecież się nie niszczy. 

Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...
- Paweł
- Imię: Paweł
- województwo: łódzkie
Tak apropos, pisałem o koledze i o tym ,że na VFR można robić różne rzeczy, w tym zejść na kolano i postawić na koło. Jeżeli nie zajarzyłeś kontekstu wypowiedzi to sorry. Czy szorujesz i rozbierasz moto żeby sobie pojeździć to Twoja sprawa. Ja pisze tylko że mam kolegę co tak jeździ i że można się pobawić też i takim motkiem.FernandoT pisze:specjalista od gumowania nie jestem (bynajmniej na vfr) ale to co piszesz odnosnie jazdy na kolanie to stek bzdur. zeby vfr szorować kolanem w naturalny sposob po asfalcie trzeba by wykrecic sety a nogi zalozyc sobie za uszy. nie mowie o nienaturalnych akrobacjach byle tylko dotknac ziemi bo przetestowalem to doskonale. w kazdym inny przypadku pierwsze ziemie szoruja bardzo nisko zamontowane w tym motocyklu podnozki. kto byl ze mna na kisielinie (a byli tacy tutaj) wiedza o czym pisze.Paweł pisze:Witam wszystkich. Wiem, że jestem nowy na forum ale chciałem dodać parę rzeczy od siebie odnośnie stawiania na koło. VFR-ka jest co prawda motocyklem szosowo-turystycznym i dość ciężkim ,ale nadającym się jak każdy inny motocykl do tego typu zabawy. Tylko pytanie czy jest sens katować niunie na gumie. Bardzo dużo osób zaczynało swoją przygodę z Wheelie od sprzętu takiego jak CBR F2. F2 jet podobne do radzieckiego ciągnika- trudne do zaj....
CBR f2 waży na sucho 185kg ,a VFR 208kg. Gotowe do jazdy 205/234. Jest to 30 kg różnicy na niekorzyść VFR-ki. Rozstaw osi VFR-a ma o 3 cm większy. Ale silnik ma V4 , a nie R4. VFR-ka ma też większą moc i moment niż CBR F2. Nie trzeba strzelać ze sprzęgła żeby wchodziła na gumę, ale wystarczy tylko odkręcić manetę. Po ok 2 miesiącach posiadania swojej pierwszej VFR-ki stawiałem na kapcia beż większego problemu. Nie mogłem i też nie bardzo chciałem zmieniać biegi na gumie bo szkoda było skrzyni. Mam kolegę co RC 36 robi cuda. Na koło tylne, przednie, zawraca w miejscu, trze kolanami w zakrętach i jakby mógł to robiłby to też łokciami. Wszystko to kwestia objeżdżenia i wyczucia motocykla. Dla chcącego nic trudnego tylko czasami naprawdę szkoda jest maszyny do nauki Wheelie. Lepiej zakupić jakieś starsze moto( nawet bez papierów) i się uczyć na jakiejś wiejskiej drodze stawiania niż dożynać VFR-ke.
Pozdrawiam.
Panowie, ktos cos gumuje ostatnio? poogladalbym jakies foty VFRek na kole 

-
- Imię: Przemek
Pierwszy sezon na VFR https://www.youtube.com/watch?v=J6lM0zgJXDY
- Vermilion
- klepacz
- Imię: Adam
- województwo: wielkopolskie
Szacunek. Ile masz wzrostu tak BTW. ?
Honda NSR 125 JC22A > Honda CB 500 > Honda VFR 750 RC36I > Yamaha TDM 850 4TX > Honda VFR 800Fi 99' SF > Honda VFR 800Fi 98' !!
SPEED UP - CENTRUM MOTOCYKLISTY
https://www.facebook.com/SpeedUP.Pila
SPEED UP - CENTRUM MOTOCYKLISTY
https://www.facebook.com/SpeedUP.Pila
- Robertos
- pisarz
- Imię: Robert
- województwo: zachodniopomorskie
a potraficie położyć swoją sztukę tak jak Alex Thompson?
https://youtu.be/y4loB_UGxw8
https://youtu.be/y4loB_UGxw8
FZ6S->VFR800 V-tec ABS "06->brak
-
Dzięki. 175 cmVermilion pisze:Szacunek. Ile masz wzrostu tak BTW. ?
- śliniak290
- klepacz
- Imię: Wojciech
A może Przemek zawitał by do Powitalni 

Najpierw naucz śmiać się z siebie , a potem śmiej się z innych !!!
-
Wolna guma na VFR'ce i troche na torze (pierwszy raz) https://www.youtube.com/watch?v=2qSOuyjrirw