wybór wydechu
- Marsel
- pisarz
- Imię: Marceli
- województwo: łódzkie
Re: wybór wydechu
Dopuszczalna norma to 98DB. Po założeniu db kilerów do Dominatorów i tak dmuchają więcej. Sprawdzałem na swoich.
Bez db kilerów w okolicach 115-120 decybeli a z nimi lekko setkę przekraczają ok 105. Sprawdzone na XXe dla każdego wydechu z osobna. Pomiary robione kilka razy dla sprawdzenia poprawności pomiaru. Na wydechach tego producenta brak jakichkolwiek oznaczeń.
Jako ciekawostkę powiem iż rozmawiałem osobiście z producentem tych tłumików i zapewniali mnie, że nie przekraczają 98DB. Dodatkowo uzyskałem informację, że nie homologują swoich produktów. Z takich czy innych względów, nie wnikałem.
Bez db kilerów w okolicach 115-120 decybeli a z nimi lekko setkę przekraczają ok 105. Sprawdzone na XXe dla każdego wydechu z osobna. Pomiary robione kilka razy dla sprawdzenia poprawności pomiaru. Na wydechach tego producenta brak jakichkolwiek oznaczeń.
Jako ciekawostkę powiem iż rozmawiałem osobiście z producentem tych tłumików i zapewniali mnie, że nie przekraczają 98DB. Dodatkowo uzyskałem informację, że nie homologują swoich produktów. Z takich czy innych względów, nie wnikałem.
Żyć szybko, umrzeć późno ...
http://babelkowy-swiat.pl/
http://babelkowy-swiat.pl/
- belkot
- klepacz
- województwo: śląskie
mozesz bez problemu tylko pamietaj zeby mocowanie bylo w odpowiednim miejscu. Mi naprzyklad bardzo sie podobaja IXIL L3X/L2X tylko trzeba mocno pokombinowac bo nie wystepuja do VFR 800. Cenowo oklo 700 zl.
-
- Imię: Radosław
A jak jest z ta charakterystyka , bo gdzies czytalem ze jak wydech bedzie nie dedykowany do danego moto to moze pogorszyc prace
- belkot
- klepacz
Rozne sa opinie ja mam taka ze jak wymienisz caly wydech (od cylindrow do konca) to sie charakterystyka zmieni. Natomiast sama koncowka w silnikach 4T nie ma wplywu szczegolnie jak po drodze jest KAT. Zreszta naprawde myslicie ze np dominator robi koncowke dedykowana pod moto? Wszystko to samo tylko rury lub przejsciowki sa dedykowane...
- Samson1983
- pisarz
- Imię: Sławek
- województwo: podkarpackie
Kolego Dominator co by nie było kosztuje uczciwie i fajnie do tego brzmi.
Ostatnio widziałem LASERa na aledrogo za 500zł z haczkiem, ładnego przelotowego.
Musisz filować na bieżąco neta.
Ostatnio widziałem LASERa na aledrogo za 500zł z haczkiem, ładnego przelotowego.
Musisz filować na bieżąco neta.
..."kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej" Ryszard Riedel
...Is there anything?? that love you so much, you'd protect it, no matter the cost or the damage it did to you?
...Is there anything?? that love you so much, you'd protect it, no matter the cost or the damage it did to you?
-
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: małopolskie
Dominator niecałe 500zł i z tego co każdy mówi że jest git, przeróbka w edhaust do 300zł. Chyba się w końcu na coś skusze
Nie ma ktoś starego niepotrzebnego wydechu na zbyciu ?

- belkot
- klepacz
Wydech do FI jest nitowany? Jak tak to koszt przerobki bedzie okolo 100 zl. Rurka perforowana 50 zl, wata 30 zl reszta inne koszty... i satysfakcja ze sie samemu przerobilo...
-
- klepacz
Jak mieć taki dźwięk w Fi ? Na wolnych rozwala
https://www.youtube.com/watch?v=4SEXoj_g02o
Belkot z tego co kojarzę to Fi ma spawane wydechy.
Belkot z tego co kojarzę to Fi ma spawane wydechy.
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
zapraszam do powitalniraidia pisze:A jak jest z ta charakterystyka , bo gdzies czytalem ze jak wydech bedzie nie dedykowany do danego moto to moze pogorszyc prace

- Bury
- klepacz
- Imię: Andrzej
- województwo: pomorskie
ja troszku halasuje na dominatorach (mysle ze grubo ponad 96) ale z tym problemu jeszcze policja nie miała jedyne do czego sie przyczepili to do lampy xenon a o halasie jedynie napomknial ze ryczy... ale ładnie ryczy
no i jak Marsel prawi,
nima atestu ale za to PIKNIE GRAJO

VFR800 RC46 98r była
CBR1100XX Super Blackbird
Darkness Black Metallic
CBR1100XX Super Blackbird
Darkness Black Metallic
- nierob
- klepacz
- Imię: nierob
- województwo: dolnośląskie
u mnie ixil hałasuje. model gp bodajże. db-killera wożę w razie czego. z nim ma homologację z tego co pamiętam. choć pomiarów nie robiłem.
na 750 gra niesamowicie. na 800 gorzej (katalizator). ale i tak nieźle. kilka lat temu kosztował mnie co prawda 799 złotych, ale warto było.
wcześniej na innych moto miałem np microna (thunderace). i też dawał radę.
na 750 gra niesamowicie. na 800 gorzej (katalizator). ale i tak nieźle. kilka lat temu kosztował mnie co prawda 799 złotych, ale warto było.
wcześniej na innych moto miałem np microna (thunderace). i też dawał radę.
trzask prask i po wszystkim.
- rafalW
- bywalec
- województwo: lubelskie
To jest tzw straight pipe, dol jest wymieniony na pelny przelot, bez kata, rezonatoraZaper pisze:Jak mieć taki dźwięk w Fi ? Na wolnych rozwala
Zapomnij, dobrze policzony kompletny sportowy wydech to duzy worek dolarow, do tego przemapowanie wtrysku, hamownia itd.
Znowu taka garazowa przerobka po amerykansku "wezmy kilka rurek, pognijmy, pospawajmy, zobaczymy co wyjdzie" to po prostu strzal w kolano
-
- Imię: Radosław
właśnie si ezastanawiam nad Dominatorem Crossowal , całkiem spoko sięprezentuje i gra przyjemnie
- Sebter
- pisarz
- województwo: warmińsko-mazurskie
Ja mam dużego normalnego Dominatora puszczonego górą, w tamtym roku badałem z ciekawości policyjnym słuchaczem i miałem 98 DB, tak więc nie wiem skąd u was te 120 DB, nawet jak by mi chcieli zabrać dowód to nie zabiorą bo jesli ma sie do 100db to nie zabieraja, bo norma chyba 96 czy ileś ale same mylycjanty mówią że do 100 to nic nie zrobią ...
-
- klepacz
Panowie jeszcze takie pytanie, jak ma się zmiana wydechu do żywotności silnika? Tak sobie teraz neta przeglądam i piszą że zmiana np na przelotowy wpływa na różnice ciśnień w spalinach i ich prędkości wylotowej. Ktoś inny pisał o możliwości wypalania się zaworów. Racja czy głupoty? Sondy lambda są więc to one ogarna skład mieszanki, wiec trochę nie rozumiem tych wywodów.