Buty do ok 600 zł Sidi Gaerne TCX Alpinestars

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
pitou
Imię: Adam
województwo: śląskie

Buty do ok 600 zł Sidi Gaerne TCX Alpinestars

Post autor: pitou » ndz 18 sty 2015, 21:53

cześć,

jak to bywa mam kłopot z wyborem bo oferta jest duza więc prosze o opinie - może ktoś ma i używa i powie coś więcej po poszczególnych modelach. załaczam filmy - jesli coś zauważycie godnego uwagi - tez proszę o komentarz.

Póki co jeździłem w czymś podobnym do tych z lidla :) - nie przemakaja - fakt ale są luźne jak gumofilce i czasem nie umiem biegu prawidłowo zapiąć... Póki co nie myślę o torze. Miasto i sporadycznie wypady w góry lub w Polske na weekend.
Szczególnie interesuje mnie Gaerne i czy miał ktoś z nimi doświadczenia bo widze tu jakość i klasę równą z Sidi i alpinestars ale ceny niższe. Informacyjnie - mam 193 cm i ok 100 kg

Alpinestars s-mx 5 ok 580 zł
https://www.youtube.com/watch?v=gxRR8pZoQdM

Alpinestars s-mx 6 ok 690 zł
https://www.youtube.com/watch?v=4NRjxG3VC8w

Gaerne evolution five ok 530 zł
https://www.youtube.com/watch?v=JG8CnrfMEv8

Gaerne gr-w ok 630 zł
https://www.youtube.com/watch?v=XXYhdX5Hk90

TCX x-cube ok 500 zł
troche inna bajka ale z membraną i super oceniane https://www.youtube.com/watch?v=KYXuD8xrj2o

Sidi B-2 ok 680 zł
https://www.youtube.com/watch?v=MWr1ABiZoJY

każda uwaga bedzie cenna :)

Awatar użytkownika
ADHD VFR
pisarz
pisarz
Imię: Michał
województwo: wielkopolskie

Re: Buty do ok 600 zł Sidi Gaerne TCX Alpinestars

Post autor: ADHD VFR » ndz 18 sty 2015, 22:10

Ja osobiście wybrał bym coś z alpinestara smx-4 albo 5 lub tez 6 z czego pomiędzy smx4 a smx5 nie ma praktycznie różnicy jedynie cenowo i wizualnie inaczej wyglądają ale wziął bym tez na Twoim miejscu pod uwagę obuwie marki Sidi. Z tego co piszesz że sporadyczne wypady to polecam Alpinestars Smx-4 sam mam i nie moge powiedzieć o nich złego zdania tak samo jak i moi znajomi którzy latają w nich juz 6 sezon i wszystko w jak najlepszym porządku podeszwa się nie odkleja wszystkie szwy trzymają jednym słowem ocenił bym je na 5. Pamiętaj tylko żeby nie przepocić butów bo to podstawa jeśli przepocisz buty to bd lipa.
:moto :killer

Awatar użytkownika
BlackHunter
teksciarz
teksciarz
województwo: podlaskie

Post autor: BlackHunter » ndz 18 sty 2015, 22:25

Akurat tak się składa, że używam tych Sidi b2. Jak dla mnie to są naprawdę ok, lekkie,wygodne zarówno w jeździe jak i do chodzenia( tutaj czasami skrzypią, ale wd40 załatwia sprawę),ale to chyba przypadłość nie tylko tego modelu i marki. Przez 2 lata użytkowania trochę zdarły sie loga na podeszwie i slidery, które są wymienne.Mój kolega ma smx4 i również je chwali.
Ostatnio zmieniony ndz 18 sty 2015, 22:42 przez BlackHunter, łącznie zmieniany 1 raz.
Dla jednych to szaleństwo, dla innych całe życie...
Życie jest jak motocykl- to Ty nadajesz mu tępo i kierunek

jm31
pisarz
pisarz
Imię: Jacek
województwo: mazowieckie

Post autor: jm31 » ndz 18 sty 2015, 22:27

Mam Alpinestars s-mx 5. Bardzo wygodne, na mały deszcz ok, na ulewę nie polecam, w upały noga się nie poci, do temp. + 5 stopni ciepłe. Z czasem zdzierają się czuby, a na reszcie brak śladów zużycia po trzech sezonach.

Awatar użytkownika
pieszczoch
teksciarz
teksciarz
województwo: lubelskie

Post autor: pieszczoch » ndz 18 sty 2015, 23:03

Używam juz 2 parę Sidi b2. Nie mogę złego słowa o nich napisać poza podeszwami, które bardzo bardzo szybko się kończą. Kolega ma kilkuletnie Beriki i tam podeszwa jak nowa
VFR 750 RC24 - była
VFR 750 RC36II - była
VFR 800FI - jest
XX - będzie następny :)

pitou

Post autor: pitou » pn 19 sty 2015, 00:39

widzę, że sidi i alpine królują.

Tego się spodziewałem :) to podobno dobre buty, sam bardziej w stronę s-mx 5 sie skłaniam lub
Gaerne GR-W. tyle że g-rw to odpowiednik s-mx 6 a cenowo to mniej wiecej poziom s-mx 5 :) dodatkowo ma ten fajny system prowadzenia kostki który widac na filmie. Ktos ma doświadczenia z Gaerne?

Awatar użytkownika
brat_be
teksciarz
teksciarz
Imię: Sławek

Post autor: brat_be » pn 19 sty 2015, 11:01

Witam,
Ja ze swojej strony i z własnego doświadczenia polecał bym SIDI B2. Osobiście użytkuje jeszcze ich poprzednika SIDI Vertebra (nie mylić z Vertigo i Vertebra Race) i jestem nadal pod wrażeniem solidności i jakości wykonania, ponieważ moje buty mają już - UWAGA - 15 lat! Oczywiście przy rzetelnym ich czyszczeniu i konserwowaniu (kiedyś krem Nivea, później różne inne środki do konserwacji skór).
Ale teraz do rzeczy, jakie plusy dodatnie wg mnie przemawiają za B2:
- przede wszystkim ochraniacz ścięgna Achillesa (którego nie widzę w S-MX 5, czy S-MX 6), owszem może skrzypieć przy normalnym chodzeniu, ale rozwiązanie podał BlackHunter; mi osobiście kilka razy uratował stopę przed skręceniem;
- ochraniacz pięty;
- ochraniacze kostek (zewnętrzny wymienny);
- slidery przy palcach oraz na górze, przy ochraniaczu piszczela (tylko w Vertebra, B2 już go nie ma) również wymienne;
- wzmocnienie do zmiany biegów nad palcami;
- ochraniacz na wysokości śródstopia, z boku na zewnątrz;
- możliwość wymiany podeszwy w przypadku jej zdarcia (tu info dla pieszczoch-a, zamiast kupować następną parę ;) )
Dodatkowo - S-MX 6 to już perforowana skóra, a w B2 nadal jednolita, co może być argumentem, gdy złapie w trasie niewielki deszcz. Moje Sidi użytkowane są sportowo/turystycznie z naciskiem na turystycznie i wygodnie mi się w nich porusza nawet podczas dłuższego zwiedzania. O dopasowaniu do stopy i obsłudze motocykla nawet nie ma co wspominać - jest extra. Nawet na niewielkie odległości zawsze je zakładam, bo nie ma porównania do żadnych innych butów. :) Komfort termiczny również na poziomie godnym polecenia.

Gaerne nie użytkowałem i nie słyszałem nic o nich, ale np. w tych GR-W też jest podobne zabezpieczenie, jak w SIDI, przed skręceniem i nadmiernym przegięciem stopy.
V-TEC '03 od St@rego :)

pitou

Post autor: pitou » pn 19 sty 2015, 17:13

brat_be pisze:Witam,

Gaerne nie użytkowałem i nie słyszałem nic o nich, ale np. w tych GR-W też jest podobne zabezpieczenie, jak w SIDI, przed skręceniem i nadmiernym przegięciem stopy.
I to mnie mocno przekonuje w GR-W - bardzo ciekawe rozwiazanie. Sam miałem wywrotkę przy niewielkiej prędkości i wiem co to znaczy dla nogi kiedy motocykl ją przygniecie.
Co do Jakości i designu - B-2 wymiata. To naprawdę ładny i porzadnie wykonany but. Trochę mnie martwi jednak wymiar "lansiarski"

pitou

Post autor: pitou » pn 19 sty 2015, 17:13

brat_be pisze:Witam,

I to mnie mocno przekonuje w GR-W - bardzo ciekawe rozwiazanie. Sam miałem wywrotkę przy niewielkiej prędkości i wiem co to znaczy dla nogi kiedy motocykl ją przygniecie.
Co do Jakości i designu - B-2 wymiata. To naprawdę ładny i porzadnie wykonany but. Trochę mnie martwi jednak wymiar "lansiarski"

Awatar użytkownika
nierob
klepacz
klepacz
Imię: nierob
województwo: dolnośląskie

Post autor: nierob » pn 19 sty 2015, 17:16

2 sezony w smx 5. i mogę polecić.
trzask prask i po wszystkim.

Awatar użytkownika
dixon
klepacz
klepacz
Imię: rafał

Post autor: dixon » czw 29 sty 2015, 15:22

Bierz alpiny s-mx 5 i będziesz zadowolony na lata. Sam latam w nich od kilku lat i są super pod każdym względem.
Jest: Honda VFR RC46 '01
Yamaha WR250F '08
Yamaha FZR 600 '93
Yamaha XS400 Special '81
Honda Lead 125 '83
Vespa ET4 125 '98
Wfm 125 '61
Ex: VFR RC46 '01, Suzuki DR-Z 400 SM '04, Honda Transalp 650 '04, Awo Simson Tourist '51, MZ ES250 '61, Jawa Perak 250 '52

Awatar użytkownika
MEKU
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Darek
województwo: dolnośląskie

Post autor: MEKU » czw 29 sty 2015, 16:31

Cześć,
Proponuję byś założył na nogi buty zanim je kupisz. W ub. roku miałem podobny problem, napiąłem się na buty Sidi ale po przymiarce okazało się, że nie odpowiadają mi bo są luźne w kostce. Ostatecznie po kilku próbach z różnymi produktami zdecydowałam się na buty xpd bo najlepiej leżały mi na nodze. Jakościowo nie mam do nich żadnych uwag, chociaż 1 sezon to dosyć krótki czas by miały się zużyć.
Pozdrowienia i życzę trafnego wyboru.
Obrazek

Awatar użytkownika
brat_be
teksciarz
teksciarz

Post autor: brat_be » pt 30 sty 2015, 01:46

Cześć Wam ponownie.
Dixon - "super pod każdym względem" może być pojęciem względnym ;), bo gdy ja mierzyłem w swoim czasie "Alpiny", to Sidi okazały się być bardziej "super pod każdym względem". :P
Ale przede wszystkim, jak
MEKU pisze:. . .Proponuję byś założył na nogi buty zanim je kupisz.
Na mojej nodze Sidi na początku wydawały się ciut ciasne, ale równomiernie w każdym miejscu, a z czasem elegancko się ułożyły. Przelatałem w nich już ponad 10 lat (mam je od ok. 15, ale bywały okresy przerwy :()
Pozdrawiam i również życzę trafnego wyboru. :bye

Awatar użytkownika
ZioLek-82-
klepacz
klepacz
Imię: Marcin

Post autor: ZioLek-82- » pt 30 sty 2015, 22:17

15lat na buty motocyklowe to sporo, muszą być dobrze wykonane-bez kitu :shock:
Dobrze że Ci stopa nie urosła :mrgreen:
nie wiemy co nas może jeszcze spotkać, nie wiemy kiedy może nas coś dopaść ..

Była:YAMAHA XJ 900 Diversion 95 /Są: HONDA CX 650 EURO 83r / HONDA VFR 800 FI 01r /

Awatar użytkownika
brat_be
teksciarz
teksciarz

Post autor: brat_be » pt 30 sty 2015, 22:57

Bo to jeszcze z tych starych, dobrych produkcji, gdzie liczyła się trwałość. :lol:
ZioLek-82- pisze:Dobrze że Ci stopa nie urosła :mrgreen:
No duży już jestem i raczej nie rosnę. :biggrin

ODPOWIEDZ