Dekiel sprzegła carbon

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
ADHD VFR
pisarz
pisarz
Imię: Michał
województwo: wielkopolskie

Re: Dekiel sprzegła carbon

Post autor: ADHD VFR » czw 31 lip 2014, 22:42

I jak nasz projekt sie ma ?? :)
:moto :killer

Awatar użytkownika
Roadrunner
pisarz
pisarz
Imię: Pawelec

Post autor: Roadrunner » czw 31 lip 2014, 23:02

W sumie to już tylko schnie, w sobotę jak będę mógł wziąć do reki, zrobię i wrzucę foty. Efekt z tego co już widzę mocno zadowalający. Mam nadzieje ze zamówienia się posypia :mrgreen:

Wiem ze to się rozciąga wszystko w czasie, ale człowiek jednak musi pracować i czasami braknie czasu. Nie pamiętam już komu, ale obiecałem projekt osłon z nierdzewki na chłodnice do 800Fi, jak na razie temat lezy...

Awatar użytkownika
ADHD VFR
pisarz
pisarz

Post autor: ADHD VFR » pt 01 sie 2014, 07:10

Roadrunner pisze:W sumie to już tylko schnie, w sobotę jak będę mógł wziąć do reki, zrobię i wrzucę foty. Efekt z tego co już widzę mocno zadowalający. Mam nadzieje ze zamówienia się posypia :mrgreen:

Wiem ze to się rozciąga wszystko w czasie, ale człowiek jednak musi pracować i czasami braknie czasu. Nie pamiętam już komu, ale obiecałem projekt osłon z nierdzewki na chłodnice do 800Fi, jak na razie temat lezy...
Ja byłem tylko zainteresowany tym deklem :) Jeszcze go nie widziałem ale już zamawiam :wink:

Awatar użytkownika
Koobsky
pisarz
pisarz
Imię: Kuba
województwo: poza granicą Polski

Post autor: Koobsky » pt 01 sie 2014, 12:09

Roadrunner pisze:W sumie to już tylko schnie, w sobotę jak będę mógł wziąć do reki, zrobię i wrzucę foty. Efekt z tego co już widzę mocno zadowalający. Mam nadzieje ze zamówienia się posypia :mrgreen:

Narobiłeś smaku. :P Ja też czekam na efekty.. :)
http://www.goriders.net
Zapraszam do polajkowania mojego fanpage'a na facebook'u. :)
https://www.facebook.com/www.goriders.net

Moja VFR'a...
VFR 800 V-Tec

Awatar użytkownika
ZioLek-82-
klepacz
klepacz
Imię: Marcin
województwo: mazowieckie

Post autor: ZioLek-82- » pt 01 sie 2014, 18:33

Ja sztunie biorę tylko jak to będzie montowane?
nie wiemy co nas może jeszcze spotkać, nie wiemy kiedy może nas coś dopaść ..

Była:YAMAHA XJ 900 Diversion 95 /Są: HONDA CX 650 EURO 83r / HONDA VFR 800 FI 01r /

Awatar użytkownika
ADHD VFR
pisarz
pisarz

Post autor: ADHD VFR » pt 01 sie 2014, 19:04

ZioLek-82- pisze:Ja sztunie biorę tylko jak to będzie montowane?
chłopaki pisali na sylikon ale zobaczymy, albo roadrunner napisze na co to montował :)

Awatar użytkownika
ZioLek-82-
klepacz
klepacz

Post autor: ZioLek-82- » pt 01 sie 2014, 19:56

silikon :?: hmm...

Była:YAMAHA XJ 900 Diversion 95 /Są: HONDA CX 650 EURO 83r / HONDA VFR 800 FI 01r /

Awatar użytkownika
Koobsky
pisarz
pisarz
Imię: Kuba

Post autor: Koobsky » pt 01 sie 2014, 20:44

Sposób montażu musi być taki aby dało się to w razie potrzeby w prosty sposób zdemontować... Sprzęgło nie jest wieczne i czasem się je wymienia...
http://www.goriders.net
Zapraszam do polajkowania mojego fanpage'a na facebook'u. :)
https://www.facebook.com/www.goriders.net

Moja VFR'a...
VFR 800 V-Tec

Awatar użytkownika
ZioLek-82-
klepacz
klepacz

Post autor: ZioLek-82- » pt 01 sie 2014, 20:51

jasna sprawa, ale może mocowanie w np.trzech oryginalnych miejscach na śruby pokrywy... :?:

Awatar użytkownika
ADHD VFR
pisarz
pisarz

Post autor: ADHD VFR » pt 01 sie 2014, 21:10

Koobsky pisze:Sposób montażu musi być taki aby dało się to w razie potrzeby w prosty sposób zdemontować... Sprzęgło nie jest wieczne i czasem się je wymienia...
fakt przyznaje Ci racje

Awatar użytkownika
Roadrunner
pisarz
pisarz

Post autor: Roadrunner » sob 02 sie 2014, 22:59

Przedstawiam moją wersję nakładki na dekiel sprzęgła do 800Fi (98-02) :twisted: foty...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Montaż na klej poliuretanowy jednoskładnikowy, spełniający nasze wymagania. Jak ktoś przyklei na coś innego równie odpowiedniego to też przejdzie :mrgreen: Nakładka nie zasłania śrub. Prawdopodobnie będzie jeszcze białe logo House of Customs gdzieś na dole, możliwe jest wrzucenie w laminat indywidualnych napisów (kwestia widzi misie).

Cena wyszła mi za nią w granicach 180zł, trochę więcej niż zakładałem na początku. Co do dostępności, to do zrobienia tylko w partiach, powiedzmy minimum 5 chętnych i wtedy działam. Materiałów nie da się kupować w małych ilościach stąd taki wymóg (chyba że będzie tylko 2 chętnych, to na jeszcze jedną nakładkę posiadam carbonfiber).

Jakby komuś się chciało podlecieć do mnie do Bydgoszczy, to można by jeszcze przymierzyć i zaobaczyć jak to pasuje, a wiem że powino być idealnie :biggrin Piszcie co myślicie...

PS: Proszę o przeniesienie tematu do działu Tuning i Patenty

Awatar użytkownika
ADHD VFR
pisarz
pisarz

Post autor: ADHD VFR » sob 02 sie 2014, 23:20

O ja pierdole zajebiście wyszło kawał dobrej roboty zamawiam już jedna sztuke :D

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » sob 02 sie 2014, 23:22

Muszę powiedzieć że zaskoczyłeś mnie trochę rozwiązaniem. :P Mam pytanie. Bo w sumie to nakładka ma chronić dekiel. Nie lepiej byłoby przykleić ją na jakąś grubą taśmę tak aby przy upadku miało się co ugiąć pod nakładką? Jak to będzie sklejone na stałe to siła uderzenia chyba szybko przejdzie na dekiel, co?
I tak jeszcze zapytam. Ile warstw materiału dałeś?
Proponowałbym do loga House of Customs rąbnąć napis VFR-OC.pl na rancie nakładki.
A no i nakładka będzie pasowała do roczników od '98 do teraz bo nowe modele mają najwyraźniej taki sam dekiel.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
Roadrunner
pisarz
pisarz

Post autor: Roadrunner » ndz 03 sie 2014, 10:02

Nakładka jest tak zrobiona, że dotyka pokrywy tylko na obwodzie, tj. pierścien/pas o szerokości 2cm, zaś środek ma luz powiedzmy około 2-3mm. Poza tym klej który zaproponowałem, jest bardzo mocny i jednocześnie bardzo elastyczny, kto miał go w ręku wie o co chodzi. Można go nakłaść nawet na grubość 5mm i wtedy działa jak gumowy absorber. Z tymże, no umówmy się, tego typu nakładki chronią przede wszystkim przy szlifie przed przetarciem pokrywy. Od uderzenia też ale już w mniejszym stopniu, sytuacja podobna do crashpadów, do pewnego momentu działa rewelacyjnie. Co do warstw ciężko napisać bo nie liczyłem :P Tymbardziej że jest to kompozyt węglowo-szklany, gdzie warstwy carbonfiber ze wzgl. na gramature mają inną grubość i warstwy fiberglassu też inna. Grubość nakładki w najbardziej narażonym miejscu to około 6mm + 2-3mm klej pod spodem - więcej nie ma co dokładać bo będzie to co najmniej dziwnie wyglądać :lol: Co do wlepek tj. pisałem, moje logo + ewentualny wasz wymysł :cool

Awatar użytkownika
zaba80r
pisarz
pisarz
Imię: Piotr

Post autor: zaba80r » ndz 03 sie 2014, 10:46

sorki ze zapytam ale na komórce średnio widzę te zdjęcia.....mianowicie miejsce na wskaźnik/szybkę poziomu oleju jest?? Poważnie pytam bo za ciemne zdjęcia są. Teraz zamawiam jedną sztukę a może i ze dwie. Pzdr
“You live more in 5 minutes going flat out on a vehicle like this than most people live in a lifetime” – Burt Munro...The world fastest Indian...

ODPOWIEDZ