Proszę o pomoc z elektryką,POMOCY !!

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
lapaj2
Imię: kamil
województwo: śląskie

Proszę o pomoc z elektryką,POMOCY !!

Post autor: lapaj2 » śr 09 kwie 2014, 22:34

Witam, buduję buggy mam silnik vfr 750 RC36 mam wszystkie części instalację dokupowałem osobno, jak podłączyć przewody do cewek, kolejność znam bo są na przewodach numerki cylindrów ale nie wiem jak podłączyć je do cewek czy jest to obojętne? , drugie pytanie odnośnie akumulatora, jak go podłączyć do instalacji elektrycznej nie mam żadnych klem na przewodach a 3 to którą wtyczkę muszę zewrzeć aby włączyć zapłon abym mógł odpalić(nie mam stacyjki) a z rozrusznikiem nie będzie większych problemów, w razie potrzeby mogę dodać zdjęcia poszczególnych odcinków instalacji, naprawdę liczę na waszą pomoc ręce już mi odpadają jestem mechanikiem ale nie ogarniam za bardzo elektryki z góry dziękuje i pozdrawiam .

Awatar użytkownika
belkot
klepacz
klepacz

Re: Proszę o pomoc z elektryką,POMOCY !!

Post autor: belkot » czw 10 kwie 2014, 08:00

Zaraz dostaniesz opieprz ze sie najpierw nie przywitales w odpowiednim dziale :)

Jezeli nie masz o tym pojecia to lepiej dac to elektrykowi. Przedewszystkim chodzi o bezpieczenstwo. Nie mozesz akumlatora wpiac bezposrednio do instalacji bo w razie zwarcia masz pewny pozar. Musisz to puscic przez przekazniki i bezpieczniki i dlatego najlepiej jak zajmie sie tym elektryk samochodowy...

lapaj2

Post autor: lapaj2 » czw 10 kwie 2014, 19:20

Przekaznik i bezpiecznik mogę sb sam podłączyć ale nie wiem pod którą wtyczkę bo nigdzie nie mogę znaleść, u nas na warsztacie mam elektryka ale teraz wyjechał na 2 tygodnie, prosiłbym kogoś o wstawienie zdjęcia przewodu plusowego od akumulatora, dokąd on idzie i do jakiej wtyczki

Awatar użytkownika
kubatron2
klepacz
klepacz
Imię: jakub
województwo: małopolskie

Post autor: kubatron2 » czw 10 kwie 2014, 20:20

lapaj2 pisze:Przekaznik i bezpiecznik mogę sb sam podłączyć ale nie wiem pod którą wtyczkę bo nigdzie nie mogę znaleść, u nas na warsztacie mam elektryka ale teraz wyjechał na 2 tygodnie, prosiłbym kogoś o wstawienie zdjęcia przewodu plusowego od akumulatora, dokąd on idzie i do jakiej wtyczki
do przekaznika rozrusznika

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » czw 10 kwie 2014, 23:37

to masz trochę peszka :biggrin .Minusowa klema od aku do masy{ramy} motocykla plusowa od aku do głównego przekaźnika -włącznik rozrusznika- czyli szukasz w wiązce zielone przewody zakończone oczkiem i to jest minus -szukasz włącznik rozrusznika i tam powinieneś podpiąć plus .rozłóż wiązkę na podłodze najlepiej na płachcie papieru i rozrysuj sobie gdzie co jest lampy przód lampa tył cewki -i.t.d będziesz miał łatwiej zlokalizować jak to podłączyć tak łopatologicznie
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

lapaj2

Post autor: lapaj2 » pt 11 kwie 2014, 07:28

Czyli następny wydatek na przekaźnik rozrusznika mnię czeka,a czy byłby jeszcze ktoś tak uprzejmy i wstawił mi fotkę wtyczki od stacyjki i jakie są w tej wtyczce kolory(które kable muszę zewrzeć aby włączyć zapłon). Czy cewki muszę podłączać pod masę,i czy te dwa przewody które podłancza się pod cewkę morzna podłączyć obojętnie jak czy trzeba zachować polaryzację?

ODPOWIEDZ