KASK - kompendium
- kubatron2
- klepacz
- Imię: jakub
- województwo: małopolskie
Re: KASK - kompendium
z koala robilo suomi ale panda..........nie niewidziałem
-
- bywalec
- Imię: Michał
- województwo: pomorskie
a czy ktoś jeżdził w HJC RPHA 10 plus lub SHARK SPEED-R i ma jakies opinie w porównaniu tych kaskow. szukam kasku tak do 1200zł
-
- zadomowiony
- Imię: Rafał
- województwo: dolnośląskie
Koala, panda, obojętnie, wizerunek zwierzątka coś w tym stylu, tylko trochę większy
Aczkolwiek w te stronę, kask oczywiscie jakiś homologowany, atestowany najlepiej, ale mega ciężko cokolwiek znaleźć, w każdym bądź razie dzięki

Aczkolwiek w te stronę, kask oczywiscie jakiś homologowany, atestowany najlepiej, ale mega ciężko cokolwiek znaleźć, w każdym bądź razie dzięki

-
- bywalec
- Imię: Marcin
- województwo: poza granicą Polski
Mil ktoś z was okazję latać w shoei i schubert s2?? Mam a raczej miałem 1100 ale sie popsuł i szukam czegoś lepszego, zastanawiam sie nad tym drugim, podobno stworzony do szybkiej turystyki..
- siwyR6
- teksciarz
- Imię: Sławomir
- województwo: śląskie
Ja latam w SHOEI XR1000 fajny lekki kask , jest troszkę głośny ale daje radę , ogólnie jestem zadowolony z niego.marcinmsm pisze:Mil ktoś z was okazję latać w shoei i schubert s2?? Mam a raczej miałem 1100 ale sie popsuł i szukam czegoś lepszego, zastanawiam sie nad tym drugim, podobno stworzony do szybkiej turystyki..
Nie każde zwycięstwo prowadzi do celu, lecz każda porażka do niego zbliża.
-
- bywalec
- Imię: Michał
- województwo: pomorskie
Czy ktoś może widział juz kask HJC FG-17 lub zna jakieś opinie o tym kasku???
- artex67
- teksciarz
- Imię: Artur
- województwo: warmińsko-mazurskie
Kupiłem ostatnio dwa kaski SHARK - SPEED-R dla siebie i S 900 C dla żony.Czarny mat.Wygląd,pin lock,blenda,wyściółka-wszystko super.Niestety przy trochę wietrznej pogodzie i prędkości od około 130 strumień powietrza z oryginalnej szybki owiewki nie do końca chce współpracować z opływem mojego kasku.Efektem jest dosyć uciążliwe szarpanie głową.Z kolei żona trochę narzeka na ciągły wiaterek w okolicach oczu.Zamknięcie owiewów nic nie pomaga.Po zamianie kasków mogę potwierdzić wiaterek na oczach,głową nie rzucało ale za krótko jechałem żeby być pewnym.Ogólnie jestem zadowolony.Może z kilometrami owiewka i kask się polubią.Dalej będę jeździł w moim SPEED-R. 

- belkot
- klepacz
- województwo: śląskie
Ja niedlugo kupie Speed-r. Przymierzalem go w sklepie i w porownaniu do mojego shoeia troche gniecie poliki. Ale moze tak ma byc i wlasnie shoei jest za luzny?
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Ja mam pierwsze km za sobą w Speed-r. Kask powoli się już dopasował do głowyi tak nie gniecie. Ale pierwsze kilometry były ciężkie. Kask dosyć głośny ale od ładnych kilku lat jeżdżę w stoperach wiec może mam jakieś wygórowane wymagania
. Przez suwak blendy kask świszczy po przekręceniu głowy lekko w prawy. Blenda jest za jasna jak dla mnie- słabo się sprawdza w słońcu- trzeba będzie ją jakoś przyciemnić. Największa wada to zamek szybki- jak już ją zatrzasnę to potem muszę kombinować jak ją otworzyć
.
Ale ogólnie fajny kask jak za tą cenę. Wentylacja jest ok ,działa sprawnie.

Ale ogólnie fajny kask jak za tą cenę. Wentylacja jest ok ,działa sprawnie.
- artex67
- teksciarz
- Imię: Artur
- województwo: warmińsko-mazurskie
Też myślałem że będę miał probemy przy otwieraniu szybki z rękoma w rękawicach. Nie sprawia mi to jednak obecnie żadnego problemu. Świst rzeczwiście może pochodzić od suwaka blendy-myślałem że przyczyną jest szybka.
- kiki
- ostry klepacz
- Kontakt:
artex67 masz na te otwarcie jakiś patent? Ja próbuje po prostu jakby paznokciem podważać 

- grover88
- teksciarz
- Imię: Marcin
- województwo: lubelskie
Ja przesiadłem się z KBC VR2R na XR1100 i widzę kosmiczną różnicę pomimo że można spotkać KBC na Man TT to ja swojego XR nie zamienę, Ciężko porównywać kaski stricte sportowe do tych turystycznych; kwestia nastawienia cicho czy mega bezpiecznie...
VFR800 RC46 Fi - poszła w UA
VFR800 RC46 II - czarna bestyia...
VFR800 RC46 II - czarna bestyia...
- kiki
- ostry klepacz
- Kontakt:
Dziś mi wpadł w ręce kask -hjc rpha10+ w malowaniu Lorezo . Kurde jaki on lekki
. Wykonanie też lepsze od Sharka ale i cena też kilka stów większa (1070 a 1500 zł).
Kolejnym minusem jaki zauważyłem w kasku shark speed-r jest to, że pasek w zapięciu DD jest dość sztywny.Chociaż może to nie wada a po prostu nowy materiał i dlatego nie jest jeszcze wyświechtany i na tyle elastyczny aby ułatwić zapinanie i rozpinanie (wiem wiem- nie powinno się tego zapięcia rozpinać zupełnie ale maksymalnie luzować i wtedy zakładać i zdejmować kask
)

Kolejnym minusem jaki zauważyłem w kasku shark speed-r jest to, że pasek w zapięciu DD jest dość sztywny.Chociaż może to nie wada a po prostu nowy materiał i dlatego nie jest jeszcze wyświechtany i na tyle elastyczny aby ułatwić zapinanie i rozpinanie (wiem wiem- nie powinno się tego zapięcia rozpinać zupełnie ale maksymalnie luzować i wtedy zakładać i zdejmować kask