Denerwująca kontrolka FI
- KolczyK
- stary wyjadacz
- Imię: Przemysław
- Kontakt:
Re: Denerwująca kontrolka FI
emil uwierz mi, że może wiele zmienić to co opisałem ....
w zaznaczonym miejscu w wiązce znajdź kostkę pomarańczową i otwórz Ją. tam znajdziesz dwa obwody, jeden na 8 pinów chyba drugi na 6. wyjmij te metalowe króćce i przeczyść wszystko, zobaczy czy nei jest nie ponadpalane.
w zaznaczonym miejscu w wiązce znajdź kostkę pomarańczową i otwórz Ją. tam znajdziesz dwa obwody, jeden na 8 pinów chyba drugi na 6. wyjmij te metalowe króćce i przeczyść wszystko, zobaczy czy nei jest nie ponadpalane.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka
UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>
VFR800FI '02 - obecna kochanka
UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>
- Bury
- klepacz
- Imię: Andrzej
- województwo: pomorskie
emil na początku pisałem "mi też tak robila" znaczy ze tez mi ta kontrolka kuzlowała ale ok ja sie nie znam
VFR800 RC46 98r była
CBR1100XX Super Blackbird
Darkness Black Metallic
CBR1100XX Super Blackbird
Darkness Black Metallic
-
- zadomowiony
- województwo: małopolskie
"TU CHODZI O KONTROLKĘ FI - migającą, gasnącą, żarzącą się....." - tak. Czyli z przodu czachę rozebrać i licznik, prędkościomierz wyczyścić? Dodam że licznik w km/h a reszta w milach. A wracając do żarzenia, to np. jak wcisne hamulec jakiś to się przestaje, ale czasami jak wcisnę to się całe świeci. Różnie.
Otworzę też tą pomarańczową kostkę, co Kolczyk pisał. Zacznę od ściągnięcia plastików.
Otworzę też tą pomarańczową kostkę, co Kolczyk pisał. Zacznę od ściągnięcia plastików.
-
- zadomowiony
Znalazłem miejsce, gdzie drucik można włożyć i pokazało błędy.
Filmik jest tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=dNTMiCXq ... e=youtu.be
Tutaj na forum znalazłem również, że może by wina tego, że w km/h mam licznik a inne rzeczy w milach. Ta masa to takie uziemienie? Jak je sprawdzić?
Filmik jest tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=dNTMiCXq ... e=youtu.be
Tutaj na forum znalazłem również, że może by wina tego, że w km/h mam licznik a inne rzeczy w milach. Ta masa to takie uziemienie? Jak je sprawdzić?
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
może to być "11", czyli zły styk czujnika prędkości, albo cos z samym czujnikiem - to ten na małej zębatce z napisem TDK, musisz poszukać jego kostkę. Ściągnij sobie serwisówkę i w rozdziale 5-26 masz opisaną procedurę. Błąd po naprawie trzeba wykasować, bo z tego co kojarzę, pgmfi pamięta pomimo usunięcia usterki.
Bury, nie napisałem że się nie znasz, ale koledze silnik nie gaśnie tylko lampka, tak przynajmniej napisał, choć w skomplikowany sposób.
To jest na bank zły styk, może być i w zadupku, mi po myciu karcherem też się świeciło FI przez jakis czas, ale potem się uspokoiło.
Raczej odpada problem tego, że masz licznik w innych jednostkach, raczej tu chodziło o angola
, więc poszukaj i popraw styki, proponuję wszystkie po kolei porozpinać i wyczyścić, a potem nawalić wazeliny technicznej żeby się wilgoć nie dostawała, oczywiście pierw odłącz akumulator.
Bury, nie napisałem że się nie znasz, ale koledze silnik nie gaśnie tylko lampka, tak przynajmniej napisał, choć w skomplikowany sposób.
To jest na bank zły styk, może być i w zadupku, mi po myciu karcherem też się świeciło FI przez jakis czas, ale potem się uspokoiło.
Raczej odpada problem tego, że masz licznik w innych jednostkach, raczej tu chodziło o angola

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- zadomowiony
Dzięki. Czyli jak dobrze rozumiem, mam rozkręcić dół koło wajchy biegów i dostać się do małej zębatki która napędza łańcuch i tam poruszać czujnik prędkości. Kurka ja tam rozkręcałem z miesiąc temu aby zobaczyć w jakim stanie jest jest zębatka i może to od tego. Poszukam też informacji o kostce od czujnika prędkości i jak go znajdę to lepiej przypnę. Ściągam:
http://chomikuj.pl/skoch84/Manuale/Hond ... 026580.pdf
Może będzie tam coś ciekawego, a jak nie to normalny po ANG pobiorę i google translator
http://chomikuj.pl/skoch84/Manuale/Hond ... 026580.pdf
Może będzie tam coś ciekawego, a jak nie to normalny po ANG pobiorę i google translator

- emil
- stary wyjadacz
service manual nie jest po polsku.. połączenie znajdź i sprawdź, nie ruszaj czujnika póki co
-
- zadomowiony
Właśnie widzę, że nie ma ciekawych informacji w tym co pobrałem. Ściągnę normalny po ANG i spróbuję tam znaleźć informacje odnośnie czujnika prędkości (wskazuje mi prędkość dobrze jak jadę)
Edycja: Znalazłem w manualu vehicle speed sensor będę przepisywał i tłumaczył w google. Dzięki.
Edycja: Znalazłem w manualu vehicle speed sensor będę przepisywał i tłumaczył w google. Dzięki.
-
- zadomowiony
Mam filmik, który pokazuje jak to mi szwankuje (to co mnie denerwuje), że masa jest podpięta i jakieś dziwne przepalenie czegoś.
Lepsza jakość.
http://www.youtube.com/watch?v=9Ukr6ZZ9 ... e=youtu.be
emil - kiedyś ty miałeś problem z kontrolką
Bo znalazłem tutaj w innych tematach twój problem 
Lepsza jakość.
http://www.youtube.com/watch?v=9Ukr6ZZ9 ... e=youtu.be
emil - kiedyś ty miałeś problem z kontrolką

- brylek22
- klepacz
- województwo: mazowieckie
A co się dzieje w 0.16s? Tak jak by rozrusznik startował.
To jest jeden z głównych bezpieczników 30A.7tomas7 pisze:jakieś dziwne przepalenie czegoś
-
- zadomowiony
w 0,16 szybko gaszę wszystkie światła aby pokazać, że wtedy się kontrolka nie będzie świeciła. To świecenie też reaguje na odkręcenia manetki gazu. Czasami jak odkręcam to się świeci mocniej.
Ale to przepalenie to pozostałość po tym bezpieczniku, bo nie powinien tak wyglądać.
I tak dla pewności jak będzie kluczyk na ON i dotknę się tego drucika co wkładam to kopnie mnie czy nie?
Ale to przepalenie to pozostałość po tym bezpieczniku, bo nie powinien tak wyglądać.
I tak dla pewności jak będzie kluczyk na ON i dotknę się tego drucika co wkładam to kopnie mnie czy nie?
- brylek22
- klepacz
gdzie w zworkę diagnostyczną? czy chcesz w tą kostkę po bezpieczników wkładać drucik?7tomas7 pisze:kluczyk na ON i dotknę się tego drucika
- emil
- stary wyjadacz
myślę, że jedyną słuszną podpowiedzią będzie ta jedna - oddaj motocykl do odpowiedniego warsztatu.
-
- zadomowiony
w ten drucik który umieszczam w zworce diagnostycznej. Choć odpowiedź na to pytanie nie jest tak ważna, choć najprostsza dla Was. U mnie na wsi w warsztatach jak zobaczą tyle kabli i elektryki to nie zrobią mi tego dobrze. A można tak sobie jeździć, jak motocykl dobrze chodzi? Ta jedna masa jest tam koło prawej nogi, tak jak na filmiku widać, a jest jeszcze gdzieś jakaś inna?
A ten bezpiecznik 30A kupić? Jak przy aucie znajdę taki, to będzie?
A ten bezpiecznik 30A kupić? Jak przy aucie znajdę taki, to będzie?
- brylek22
- klepacz
Jestem tego samego zdania, oddaj motocykl do mechanika motocyklowego, nie do Pana Cześka który się przerazi ilością kabli.emil pisze:myślę, że jedyną słuszną podpowiedzią będzie ta jedna - oddaj motocykl do odpowiedniego warsztatu.
Ale chyba lepiej niż Ty bo widzę że kompletnie się na tym nie znasz.7tomas7 pisze: U mnie na wsi w warsztatach jak zobaczą tyle kabli i elektryki to nie zrobią mi tego dobrze.