Regulator napięcia do VFR750 RC36 1992r.

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
Hesper
bywalec
bywalec
Imię: Tomek
województwo: lubelskie

Regulator napięcia do VFR750 RC36 1992r.

Post autor: Hesper » pn 26 sie 2013, 17:35

Cześć.
Po raz kolejny jestem zmuszony zapytać o radę, bo ostro się waham, jakie rozwiązanie wybrać.
Jakiś czas temu padł mi regulator i na 90% jest to awaria regulatora, bo przy wtyczce jest popękany, a na ramie mam z niego wyciek.

Muszę go wymienić i tu zaczynam się zastanawiać na jaki.
Pisałem do Gregorego i mogę dostać od niego tourmax'a RGU-107. Wygląda tak:
http://www.motorus.pl/uklad-elektryczny ... 12230.html

Mój regulator wygląda tak:
http://i.imgur.com/d1rJ04G.jpg
Teoretycznie wszystko powinno pasować.

Teraz pytania:
1. Wyprowadzam się do Katowic a moto zostaje [nie mam tam gdzie go trzymać], czy lepiej wymienić go przed zimą, czy na wiosnę, bo dopiero wtedy będę miał pewnie okazję pojeździć?
2. Czy inwestować w ten regulator [300zł] czy może lepiej, skoro i tak będę mało jeździć, poszukać tańszego zamiennika?
3. Czy jeśli kupię tego tourmaxa, to powinienem montować mu wentylator tak jak tu, czy może domontować jakiś radiator?:
http://homepage.ntlworld.com/stu.tyrrell/Turbo_Mod.htm
Dużo to daje? Regulator nie ma radiatora, a znajomy mówił, że lepiej do niego na pastę termoprzewodzącą dokleić/domontować konkretny radiator, bo ponoć mocno się grzeją.

Ogólnie nie chcę tylko powtórki z rozrywki, bo strasznie mnie wkurza jak ciągle muszę pakować grube pieniądze w jakieś pechowe sytuacje. Skoro już się inwestuje co nieco, to chciałoby się, żeby to funkcjonowało, a mam uraz w związku z moim poprzednim motocyklem, który non stop nawalał mimo, że ciągle wkładałem w jego naprawy dość konkretne pieniądze. Nie chcę mieć w następnym sezonie tego samego problemu wykładając teraz te 300zł. VFR kupiłem, ponieważ ma dobrą opinię wśród ludzi jeśli chodzi o awaryjność. Wiem, że nie mogę wymagać za wiele od motocykla z 1992 roku, aczkolwiek w tym sezonie przejechałem nim 1-2tys km co dużym wynikiem nie jest i nie chcę mieć powtórki z rozrywki tak jak w przypadku mojej poprzedniej maszyny. Dlatego myślę jeszcze o jakimś tanim zamienniku. Wiem, że regulatory to słaby punkt VFRek, dlatego zanim coś zrobię wolałbym usłyszeć zdanie osoby obeznanej w temacie.

Co byście zrobili na moim miejscu? Ewentualnie jaki regulator możecie polecić?

Awatar użytkownika
Tomek Grudziądz
klepacz
klepacz
województwo: kujawsko-pomorskie

Re: Regulator napięcia do VFR750 RC36 1992r.

Post autor: Tomek Grudziądz » pn 26 sie 2013, 17:41

Ja kupiłem do RC24 używany regulator od XX-a cena 100zł.Jako podkład dałem 3mm(chodzi o grubość) blachę aluminiową żeby ciepło odbierała.Żadnych problemów potem nie miałem.
"niepuszczone bąki unoszą się do góry,stąd się biorą posrane pomysły"

Awatar użytkownika
kris
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: kris » pn 26 sie 2013, 18:43

A nie lepiej kupić dedykowany do tego modelu DUCATI ENERGIA juz z radiatoremi nie kombinować.Ja taki założyłem do RC 36 z 1995r i działa już z 6-ty sezon bezproblemowo.

Awatar użytkownika
Hesper
bywalec
bywalec

Post autor: Hesper » pn 26 sie 2013, 18:58

Dzięki za odpowiedzi. Czyli kris - coś takiego może rozwiązać mój problem na dłuższy czas?

http://allegro.pl/ducati-energia-regula ... 61460.html

Awatar użytkownika
kris
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: kris » pn 26 sie 2013, 21:38

Tak dokładnie taki założyłem,miejsce styku z ramą posmarowałem pastą ,można ją kupić w elektronicznych sklepach.Stosuje się ją dla lepszego odprowadzenia ciepła.Dołożyłem jeszcze wentylatorek z komputera i podpiąłem zasilanie jego do tylnej lampy.Tak,że jak włączasz światła to zaczyna chodzić,dodatkowe chłodzenie.Działa bez problemów do dziś.

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » pn 26 sie 2013, 21:43

mam takie cos założone od nie wiem kiedy, ale zrobiłem 60kkm i nadal ma 14,2 czy to na wolnych czy na wysokich, ze światłami i bez - zatem polecam :!:
z tym, że gdzieś czytałem, że już tego nie robią - więc może jakiś zapas magazynowy - myślę, że nie ma co czekać.

Awatar użytkownika
Hesper
bywalec
bywalec

Post autor: Hesper » pn 26 sie 2013, 22:09

Ok, biorę wypłatę i kupuję.

Dzięki wielkie za rady! Zrobię ten myk z pastą i wentylatorkiem, na moje użytkowanie powinno to wystarczyć, bo jeżdżę niewiele, spokojnie i dość krótkie trasy. Mam nadzieję, że to był jednorazowy foch VFRki :P

Temat można zamknąć.
Pozdrowienia.

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: wielkopolskie

Post autor: Fakir » pn 26 sie 2013, 23:02

Też kupiłem ten od Ducati Energia, po przygodach z poprzednim Tourmax'em (wyglądem prawie identyko obudowa) niby Tourmax ładuje ale na światłach bardzo słabe ładowanie, prawie zerowe.

Pojeździmy zobaczymy :wink:
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

Awatar użytkownika
Hesper
bywalec
bywalec

Post autor: Hesper » pt 30 sie 2013, 14:05

Hej, jeszcze ostatnio pytanko mam, bo mój akumulator padł [niestety sprawdziłem go dopiero po kupieniu regulatora] i nie chce być ładowany przez różne prostowniki - czy stary regulator mógł go ukatrupić i jeśli tak, to zaczynam się bać, czy jeszcze jakichś innych zniszczeń w elektryce nie dokonał... :/

Awatar użytkownika
kris
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: kris » pt 30 sie 2013, 14:49

Tak mógł,mi właśnie regler zabił aku miałem prąd ładowania 21V ugotował aku.Ale nic poza tym nie padło.Wyczyściłem i sprawdziłem tylko wszystkie styki,założyłem nowy regler z wentylatorem i działa do dziś :biggrin

ODPOWIEDZ