apel do kierowcow w puszkach
- MadziX
- stary wyjadacz
- Imię: Magdalena
- Kontakt:
wiadomo - temat był poruszany i wałkowany wiele razy, motocykliści też nie są bez winy...
ale właśnie - te dwie kwestie,które poruszyłam wyżej - PRACA NAD "TEMATEM" Z UDZIAłEM OBYDWU STRON,
1. prawo
2. telewizja uświadamia kierowców aut, którzy mogą sobie nie zdawać sprawy o ile szybciej motocykl może dojechać do skrzyżowania, że trzeba czasem spojrzeć dwa,trzy razy a nie tylko rzucić okiem... --- > kierowcy pracują nad sobą, zwracają uwagę na motocyklistów jako na innych użytkowników dróg ,a nie jako nieistotnych dawców nerek
3. akcja policji - polegająca nie tylko na wlepianiu mandatów,ale na "uświadamianiu" motocyklistów ,że nie są sami na drogach i nie każdy musi uwielbiac motocykle - szanujmy siebie nawzajem po prostu ----> motocykliści pracują nad sobą , zwracają uwagę na fakt,że nie są sami na drogach, nie każdy musi lubic huk z wydechu, nie każdy będzie miał na tyle refleksu ,żeby nas zauważyć itd itd
jeśli to wszystko ma wyglądać tak jak wygląda teraz - czyli obrzucamy się błotem i obwiniamy siebie nawzajem, to naprawdę do niczego nie dojdziemy..telewzizja robi sensację owocującą reportażami na temat kolejnego terrorysty motocyklisty, dawcy nerek, efekt - brak poszanowania dla życia kogos kto siedzi na moto - nieraz słyszałam opinie " nio i co z tego, to i tak dawcy nerek, prędzej czy później by zginał ",
natomiast motocykliści często samych siebie uważają za święte krowy - mam głosną maszynę - mogę wszystko...porazka.. jest to tez efekt pełnej swobody, kazdy 18-latek ( nie ujmując tu nikomu ) tuz po zrobieniu prawka kupuje co chce, wiem ze wiele młodych osób ma olej w głowie, ale wiek się rządzi swoimi prawami ( punkt 1. prawo )...brak doswiadczenia, wyobraźni, tym mniejszy strach, chęc zaimponowania kolegom/koleżankom - to wszyskto składa się w jedną całosc..
generalnie ten temat jest kwestią bardzo złożoną, wymaga wielu zmian zarówno w śaiwadomości obu stron, w systemach prawnych jak i w podejściu mediów...
ale właśnie - te dwie kwestie,które poruszyłam wyżej - PRACA NAD "TEMATEM" Z UDZIAłEM OBYDWU STRON,
1. prawo
2. telewizja uświadamia kierowców aut, którzy mogą sobie nie zdawać sprawy o ile szybciej motocykl może dojechać do skrzyżowania, że trzeba czasem spojrzeć dwa,trzy razy a nie tylko rzucić okiem... --- > kierowcy pracują nad sobą, zwracają uwagę na motocyklistów jako na innych użytkowników dróg ,a nie jako nieistotnych dawców nerek
3. akcja policji - polegająca nie tylko na wlepianiu mandatów,ale na "uświadamianiu" motocyklistów ,że nie są sami na drogach i nie każdy musi uwielbiac motocykle - szanujmy siebie nawzajem po prostu ----> motocykliści pracują nad sobą , zwracają uwagę na fakt,że nie są sami na drogach, nie każdy musi lubic huk z wydechu, nie każdy będzie miał na tyle refleksu ,żeby nas zauważyć itd itd
jeśli to wszystko ma wyglądać tak jak wygląda teraz - czyli obrzucamy się błotem i obwiniamy siebie nawzajem, to naprawdę do niczego nie dojdziemy..telewzizja robi sensację owocującą reportażami na temat kolejnego terrorysty motocyklisty, dawcy nerek, efekt - brak poszanowania dla życia kogos kto siedzi na moto - nieraz słyszałam opinie " nio i co z tego, to i tak dawcy nerek, prędzej czy później by zginał ",
natomiast motocykliści często samych siebie uważają za święte krowy - mam głosną maszynę - mogę wszystko...porazka.. jest to tez efekt pełnej swobody, kazdy 18-latek ( nie ujmując tu nikomu ) tuz po zrobieniu prawka kupuje co chce, wiem ze wiele młodych osób ma olej w głowie, ale wiek się rządzi swoimi prawami ( punkt 1. prawo )...brak doswiadczenia, wyobraźni, tym mniejszy strach, chęc zaimponowania kolegom/koleżankom - to wszyskto składa się w jedną całosc..
generalnie ten temat jest kwestią bardzo złożoną, wymaga wielu zmian zarówno w śaiwadomości obu stron, w systemach prawnych jak i w podejściu mediów...

No to wypada mi podpiac:
1. moja niegdysiajsza akcje na tym 4Um w kwestii bezpieczenstwa, ktora tradycyjnie spelzla na niczym: http://vfr.superhost.pl/vfr-oc-pl/forum ... .php?t=482 oraz
2. pomysl roads'a w kwestii naklejek promujacych bezpieczenstwo: http://vfr.superhost.pl/vfr-oc-pl/forum ... t=naklejki
pod ten watek w mysl hasel "razem mlodzi przyjaciele" tudziez "proletariusze wszystkich karkow laczcie sie". Ostrzegam: w tym moim jest m.in. odnosnik do szczegolnie bolesnie brutalnej strony dla kierowcow, o skutkach wypadkow motocyklowych. Jesli ktos takie rzeczy oglada/ rozsyla bo mu od tego staje albo go smieszy to niech sie
pierdoli w dupe, dla reszty to naprawde przestroga. Ale glownie jest mowa o oddolnej akcji mailowej rozsylania znajomym filmikow uswiadamiajacych i linki do filmikow edukujacych.
ZROBIMY Z TYM DOROBKIEM COS, CZY ZNOWU JAK ZWYKLE?
1. moja niegdysiajsza akcje na tym 4Um w kwestii bezpieczenstwa, ktora tradycyjnie spelzla na niczym: http://vfr.superhost.pl/vfr-oc-pl/forum ... .php?t=482 oraz
2. pomysl roads'a w kwestii naklejek promujacych bezpieczenstwo: http://vfr.superhost.pl/vfr-oc-pl/forum ... t=naklejki
pod ten watek w mysl hasel "razem mlodzi przyjaciele" tudziez "proletariusze wszystkich karkow laczcie sie". Ostrzegam: w tym moim jest m.in. odnosnik do szczegolnie bolesnie brutalnej strony dla kierowcow, o skutkach wypadkow motocyklowych. Jesli ktos takie rzeczy oglada/ rozsyla bo mu od tego staje albo go smieszy to niech sie

ZROBIMY Z TYM DOROBKIEM COS, CZY ZNOWU JAK ZWYKLE?
- benito
- ostry klepacz
- Imię: Jarek
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
ja mysle, ze dobrym pomyslem jest zrobic akcje z plakatami, jak goscie ze slaska...
http://www.bezpieczny-mot.../plakat_big.jpg
Ja jezdzac autem po okolicy, chetnie bym takie plakaty rozwieszal, a Wy...bracia i siostry??
http://www.bezpieczny-mot.../plakat_big.jpg
Ja jezdzac autem po okolicy, chetnie bym takie plakaty rozwieszal, a Wy...bracia i siostry??
Honda VFR800 - RC46 - `98
Honda VTR1000SP1 - RC51 - `00
KTM LC4 640 SM - `04
Honda CBR 929 - SC44 - `01
Yamaha WR 426 F - `01
Aprilia Tuono - `06
BMW K1200S - `05
KTM LC4 640 SM - `04
Yamaha WR 426 F - `01
Aprilia Tuono - `06
BMW K1200S - `05
- whitespirit
- pisarz
- Imię: Bartosz
- Groszek
- klepacz
- Kontakt:
Ja uważam trochę inaczej, moje zdanie jest takie:
"look out for the driver that didn't see you"
http://www.youtube.com/watch?v=YqOe4w1c ... ed&search=
"look out for the driver that didn't see you"
http://www.youtube.com/watch?v=YqOe4w1c ... ed&search=
- Vlaad
- klepacz
- Kontakt:
Tutaj można podyskutować na temat bezpieczeństwa w ruchu drogowym:
http://kochajzycie.pl/forum/index.php
Można napisać, co wkurza motocyklistów i dowiedzieć się jak nas postrzegają inni użytkownicy drogi.
PeeS
Sami nic nie wskóramy. Trzeba to robić "kupą mości Panowie!". Była już akcja "Patrz w lusterka..." i widać ją na ulicach, ale to mało.
http://kochajzycie.pl/forum/index.php
Można napisać, co wkurza motocyklistów i dowiedzieć się jak nas postrzegają inni użytkownicy drogi.
PeeS
Sami nic nie wskóramy. Trzeba to robić "kupą mości Panowie!". Była już akcja "Patrz w lusterka..." i widać ją na ulicach, ale to mało.
- whitespirit
- pisarz
- Imię: Bartosz
Choc nie brakuje popaprancow na dorgach w UK
to mimo tego jest pewna kultura.
Nie ma zbednego wyprzedzania na pierwszej dogodnej prostej, choc nie wiem jak bylaby dluga.
Wszyscy wykazuja sie cierpliwoscia przez co i rozwaga.
(No chyba, ze ktos jest na dragach ....)
Cos zawsze moze pojsc nie tak.
Ustepuja jeden drugiemu drogi.
Wracajac z Kornwalli w bardz zla wietrzna i deszczowa pogode, po pewnym czasie zauwazylem sznurek cignacych sie za mna samochodow.
I wiecie co NIK nawet nie stral sie mnie wyprzedzic.
Czulem sie bezpiecznie. Gdyby nie ten znoszacy mnie wiatr...
Pierwszy samochod trzymal sie za mna bezpieczny dystans.
Reszta jechala za nim.!....
Nigdzie indziej nie widzialem takiej ilosci motocykli jak tu w UK.
Jest ich naprawde duzo.
Moze dlatego kierowcy sa bardziej wyczuleni?
Nie brakuje reklam tego typu jak widzielismy na YouTube w telewizji THINK!.
Wyczulajacych przypominjacych o tym, ze gdzies
wokol nas sa motocykle.
Sam jadac samochodem ustepuje miejsca motocyklom na skrzyzowaniach
autostradach itd...
Nie ma tu wludziach zawisci czy rywalizacji na smierc.
A kto lepszy motor czy moj blyszczacy blaszak.
Uwazam, ze samo panstwo powinno zwrocic na ten fakt uwage.
I pomoc w utrzymaniu bezpieczenstwa...
Jednak sami motocyklisci musza pokazac klase sama w sobie.
Nie jestesmy polglowkami poniewaz odwazylismy sie w naszym zyciu
na kupno motocykla okreslajacego nasz styl bycia, pasje...
Jak uslyszalem odpowiedz na pytanie o motocyklach czy utrudniaja ruch:
- Bo jezdza za szybko ...
Dodatkowe pytanie:
- A czy jestes za uwolnieniem krasnali ogrodowych?
- ....
Pozdrawiam
to mimo tego jest pewna kultura.
Nie ma zbednego wyprzedzania na pierwszej dogodnej prostej, choc nie wiem jak bylaby dluga.
Wszyscy wykazuja sie cierpliwoscia przez co i rozwaga.
(No chyba, ze ktos jest na dragach ....)
Cos zawsze moze pojsc nie tak.
Ustepuja jeden drugiemu drogi.

I wiecie co NIK nawet nie stral sie mnie wyprzedzic.
Czulem sie bezpiecznie. Gdyby nie ten znoszacy mnie wiatr...
Pierwszy samochod trzymal sie za mna bezpieczny dystans.
Reszta jechala za nim.!....
Nigdzie indziej nie widzialem takiej ilosci motocykli jak tu w UK.
Jest ich naprawde duzo.
Moze dlatego kierowcy sa bardziej wyczuleni?
Nie brakuje reklam tego typu jak widzielismy na YouTube w telewizji THINK!.
Wyczulajacych przypominjacych o tym, ze gdzies
wokol nas sa motocykle.
Sam jadac samochodem ustepuje miejsca motocyklom na skrzyzowaniach
autostradach itd...
Nie ma tu wludziach zawisci czy rywalizacji na smierc.
A kto lepszy motor czy moj blyszczacy blaszak.

I pomoc w utrzymaniu bezpieczenstwa...
Jednak sami motocyklisci musza pokazac klase sama w sobie.
Nie jestesmy polglowkami poniewaz odwazylismy sie w naszym zyciu
na kupno motocykla okreslajacego nasz styl bycia, pasje...
Jak uslyszalem odpowiedz na pytanie o motocyklach czy utrudniaja ruch:
- Bo jezdza za szybko ...
Dodatkowe pytanie:
- A czy jestes za uwolnieniem krasnali ogrodowych?
- ....
Pozdrawiam
- ppamula
- stary wyjadacz
- Imię: Piotr
Benito oficjalnie Cię ostrzegam że umieszczanie na forum adresów emailowych w jawnej postaci to działanie pro spamerskie. Właściciele tych adresów mogą mieć do nas, do Ciebie, uzasadnione pretensje że dałeś pożywkę tak zwanym kombajnom i w efekcie ilość spamu do nich wpływająca swiększyła się wielokrotnie.benitto pisze:A taka wlasnie wiadomosc wyslalem do mediow
Nigdy nie należy umieszcać adresów emailowych a stronach, może inaczej, należy się tego wystrzegać za wszelką cenę.
Ja pracuję w tej dziedzinie.
- mors
- stary wyjadacz
- Imię: Jacek
- Kontakt:
a ja robię tak:
jeżdżąc puszką - zachowuję sie jak cham - nikogo nie puszczam, zajeżdzam drogę, wymuszam pierwszenstwo, trąbię, wykonuje gesty ogólnie uznane za nieprzyzwoite, popisuje się, przekraczam dozwoloną prędkość, wyprzedzam na trzeciego, czwartego, piątego, oslepiam światłami, nigdy nie ostrzegam o patrolach policyjnych.
Kiedy jadę motocyklem - wprost przeciwnie. Anioł na jednosladzie. Uśmiecham się, na przejściach ostentacyjnie przepuszam pieszych z pięknym szerokim gestem itp.
W ten sposób umacniam we współużytkownikach ideę - puszki beee, motocykle cacy
Fajnie to wymysliłem? Róbta tak samo to nie zajmie 300 lat, a może 60?
jeżdżąc puszką - zachowuję sie jak cham - nikogo nie puszczam, zajeżdzam drogę, wymuszam pierwszenstwo, trąbię, wykonuje gesty ogólnie uznane za nieprzyzwoite, popisuje się, przekraczam dozwoloną prędkość, wyprzedzam na trzeciego, czwartego, piątego, oslepiam światłami, nigdy nie ostrzegam o patrolach policyjnych.
Kiedy jadę motocyklem - wprost przeciwnie. Anioł na jednosladzie. Uśmiecham się, na przejściach ostentacyjnie przepuszam pieszych z pięknym szerokim gestem itp.
W ten sposób umacniam we współużytkownikach ideę - puszki beee, motocykle cacy

Fajnie to wymysliłem? Róbta tak samo to nie zajmie 300 lat, a może 60?
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS
- benito
- ostry klepacz
- Imię: Jarek
- Kontakt:
Dzieki Ppamula
W sumie nie pomyslalem o tym, a masz 100% racje. SORKI...
Z drugiej strony, sa tam tylko ogolno dostepne adresy stacji telewizyjnych i radiowych.
Bede mial to mocno na uwadze...
Pozdrawiam
W sumie nie pomyslalem o tym, a masz 100% racje. SORKI...
Z drugiej strony, sa tam tylko ogolno dostepne adresy stacji telewizyjnych i radiowych.
Bede mial to mocno na uwadze...
Pozdrawiam
Honda VFR800 - RC46 - `98
KTM LC4 640 SM - `04
Yamaha WR 426 F - `01
Aprilia Tuono - `06
BMW K1200S - `05
KTM LC4 640 SM - `04