Słaby tylny hamulec w RC46'01

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
v4flyer
Imię: Piotr
województwo: śląskie

Słaby tylny hamulec w RC46'01

Post autor: v4flyer » pt 05 lip 2013, 15:17

Witam,

Moja RC46 z 2001 r. bardzo słabo hamuje gdy nacisnę tylko tylny hamulec.
Klocka jeszcze trochę jest, płyn nie najnowszy ale też nie jakoś bardzo stary.
Co może być przyczyną?
Ew. jak ustalić przyczynę?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
emils
pisarz
pisarz
Imię: Emil
województwo: mazowieckie

Re: Słaby tylny hamulec w RC46'01

Post autor: emils » pt 05 lip 2013, 16:26

Co znaczy bardzo słabo hamuje?
Generalnie tylny nie jest do hamowania, pamiętaj, że tu masz dual CBS więc na hamowanie mają wpływ wszystkie klocki (przednie też), cały płyn w układzie i ew zapowietrzenie lub syf w całym układzie. Ja wymieniłbym najpierw płyn, skoro klocki jeszcze masz. Koszt płynu śmieszny, wymiana też prosta.

Długo masz vfr? Jak dla mnie po prostu przesiadka z innego moto i dlatego widzisz taki problem. Generalnie jest ok, jak tył hamuje słabiej, bo wtedy masz wiekszą kontrolę nad tyłkiem. Ciężko jest określić problem przez forum, na Twoim miejscu najpierw zmienił bym płyn, bo to bardzo tania i prosta czynność, jak dalej będzie nie tak to szukać przyczyny np w słabo odbijających tłoczkach (pamiętaj, że środkowe są od tylnego hamulca a zewnętrzne od przedniego). Kiedyś czytałem i kolega miał problem z tłoczkiem w tylnym zacisku. Okazało się, że przy przednim kole w tej "złączce" przewodów hamulcowych jest syf.

p.s.
jednocześnie pamiętaj, że naciskając tylny hamujesz cały motocykl tylko trzema tłoczkami. To spora różnica pomiędzy przednim (6 tłoczków).
"Bóg stworzył Hondę, bo wie co dobre. A inne motocykle? Bo ma poczucie humoru!"

Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
olo
klepacz
klepacz
Imię: Olek
Kontakt:

Post autor: olo » pt 05 lip 2013, 19:12

emils, jechałem motocyklem Piotra i naprawdę nie hamuje. Przód ok. ale z tyłu masakra... Wiem że od hamowania jest przód ale po to sprytne japońce wymyślili duala żeby po naciśnięciu tylko jednej dźwigni hamowały oba koła. SKUTECZNIE! Wiem jak działa sprawny tylny hamulec w z tym systemem więc problem w tym przypadku jest. Ja mam klasyczny układ i tył hamuje bardzo skutecznie a w fistaszku ma być tylko lepiej przecież...
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section :-)

Awatar użytkownika
emils
pisarz
pisarz

Post autor: emils » pt 05 lip 2013, 20:00

Przez forum ciężko stwierdzić czy faktycznie nie hamuje, ale skoro tak to się powtórzę-najpierw płyn-może gdzieś ten układ sie zapowietrzył. Jeżeli nie, to tłoczki, w najgorszym przypadku rozebranie i wyczyszczenie całego układu.

Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
juhass
pisarz
pisarz
Imię: Tomasz

Post autor: juhass » pt 05 lip 2013, 21:48

I ja też stawiam na płyn, a raczej lekkie zapowietrzenie. Miałem to samo- tyl był zdecydowanie słabszy, może nie aż tak jak u Piotra, ale jednak. Okazało się, że był pęcherzyk powietrza. Generalnie odkręcić zacisk, wyczyścić, odpowietrzyć sekcję tylną wraz z regulatorem przy aku i powinno być ok. Tyle że kto jak kto, ale Olo by na to wpadł... Gdzieś musi być haczyk. ;)

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Przemysław
Kontakt:

Post autor: KolczyK » sob 06 lip 2013, 12:47

i odpowiednio odpowietrzyć przedni DUAL na lewym zacisku poprzez PVC pod siedzeniem.

Z Oczkiem ostatnio rozwiązaliśmy Duala w pewnej VFR FI. Tył hamował jak przydusiłeś baaaaardzo mocno, tłoczki wszystkie chodziły nie równo, środkowe stały w zacisku. odkręcając poszczególne twarde przewody wypadły Nam kulki wielkości kulki, jedna z pompy hamulca tylnego, druga z PVC górne łączenie, czyli powrót przodu bodaj. Ciekawe rozwiązanie jakiegoś magika, by dual ominąć, ale niestety nie było skutecznego hamowania. Jak dla mnie to wręcz nie było hamulca asekuracyjnego.

Sprawa załatwiona, heble malina, kulek brak :biggrin

generalnei poszukałbym w układzie jakby nie dało radę porządne odpowietrzenie, czy z wszystkich przewodów tylnych leci płyn... odkręcając np na tylnej pompie zaworek....wystarczy troszkę..bo na końcu gwintu jest dziurka
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka

UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>

v4flyer

Post autor: v4flyer » pt 12 lip 2013, 15:45

Dzięki za odzew :)

Generalnie objaw jest taki, że naciskając na tył nic się nie dzieje. Przy mocnym naciśnięciu przód nurkuje, co jak dla mnie wygląda tak jakby przód hamował a tył niekoniecznie ;)

Zacznę od zmiany płynu i zobaczymy co będzie.

Dzięki za pomoc! :kapelusz

Awatar użytkownika
FernandoT
pisarz
pisarz
województwo: lubuskie

Post autor: FernandoT » pt 12 lip 2013, 18:22

a ja nie uwazam zeby to byl zapowietrzony układ. z prostej przyczyny. układ sam sie nie zapowietrzy a najczęściej zapowietrzony jest po wymianach płynu. przerabiałem ten temat i na 99% masz wyjechane tłoczki tzn zabrudzone uszczelki pewnie powykrecane i blokują już prace tłoczka i dlatego hamulec jest nieskuteczny. najlepiej rozebrac zacisk wyczyścić ten syf (są specjalne zestawy naprawcze w larssonie) zalać nowy płyn poskładać odpowietrzyć i będzie napewno dobrze a robota skomplikowana nie jest.
WSK M21W2 1972, KTM LC 4

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » pt 12 lip 2013, 18:26

To samo co wyżej. Brudny układ, szczególnie przy tłoczkach.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

v4flyer

Post autor: v4flyer » pn 15 lip 2013, 15:46

Dzięki za wskazówkę.

Ma ktoś może albo wie gdzie zdobyć serwisówkę?
Mechanicznie jestem mało (właściwie wcale) zaawansowany i bez serwisówki wolałbym nie majstrować przy hamulcach :wink:

Awatar użytkownika
FernandoT
pisarz
pisarz
województwo: lubuskie

Post autor: FernandoT » pn 15 lip 2013, 16:04

w serwisowce nie sadze zeby byly porady jak to robic, tam naprawde nie ma zadnej filozofii. sciagasz zacisk, wyjmujesz klocki spuszczasz plyn, rozbierasz, czyszcisz, skladasz, zalewasz plyn odpwietrzasz i koniec.jakby tloczki nie chcialy wyjsc co sie zdarza walnij sprezonym powietrzem i wyskocza.
WSK M21W2 1972, KTM LC 4

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » pn 15 lip 2013, 16:12

FernandoT pisze:jakby tloczki nie chcialy wyjsc co sie zdarza walnij sprezonym powietrzem i wyskocza.
Przed odkręceniem przewodu hamulcowego proponuję wyciągnąć klocki i podpompować hamulcem tak, że prawie wyskoczą. Około 5 mm przed dotknięciem ścianki na przeciwko tłoczka.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

v4flyer

Post autor: v4flyer » pt 30 sie 2013, 14:10

Witam,

Moto było w serwisie i diagnoza brzmi: heble sa ok, a to ze słabiej hamuje to efekt zastosowanych klockow.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Koobsky
pisarz
pisarz
Imię: Kuba
województwo: poza granicą Polski

Post autor: Koobsky » pt 30 sie 2013, 14:52

Dodam od siebie, że kiedyś w moim V-Tec'u rozebrałem tylny zacisk ale poddałem się w połowie prac bo robiłem pod chmurką i było strasznie zimno, że już palców nie czułem. Składałem wszystko do kupy na szybko i włożyłem tą blaszkę co odpycha klocki w złą stronę. Okazało się, że klocek od strony tłoczka zapierał się o nią i miałem taki efekt, że tylny hamulec mi sprężynował lekko i prawie nie hamował a jak już depnąłem to DUAL łapał za przód a tyłu było nadal prawie zero. Na początku nie miałem pojęcia co to może być a moto dopiero co kupiłem i nawet nie mogłem za bardzo ocenić, czy tak nie było wcześniej. Sprężynujący pedał hamulca tylnego wydawał mi się dziwny i przy następnym podejściu do czyszczenia tyłu szukałem jego przyczyny. Blaszka była lekko skrzywiona co od razu wydało mi się podejrzane i po lekkim podprostowaniu i włożeniu jej w poprawny sposób heble wróciły do normy.

Jak klocki już na wykończeniu to ja bym kupił nowe dobrej marki, wyczyścił dobrze zacisk i wymienił płyn przy okazji. Musi działać! :)
http://www.goriders.net
Zapraszam do polajkowania mojego fanpage'a na facebook'u. :)
https://www.facebook.com/www.goriders.net

Moja VFR'a...
VFR 800 V-Tec

Awatar użytkownika
emils
pisarz
pisarz

Post autor: emils » pt 30 sie 2013, 15:46

Chyba, że w serwisie boją się grzebac przy dualu...

ODPOWIEDZ