Sposób na fotoradary

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
ivan
klepacz
klepacz
Imię: Mariusz

Re: Sposób na fotoradary

Post autor: ivan » pt 05 lip 2013, 07:20

Jakby ktoś miał wątpliwości że wszystko służy ukaraniu kierowcy a nie wyciągnięciu pieniędzy...
Kolega mojego kolegi ;) jechał autem i dostał fotę z tego nowoczesnego aparatu co strzela kilka fot w mega dobrej jakości. Jednak po 3 tyg. nie pamiętał dokładnie czy jechał jako kierowca czy pasażer i na wezwanie podania kierowcy podał swoją żonę. Oczywiście nikt nie kwestionował tego choć są ni ch...ja do siebie nie podobni :D
Auto na firmę a więc nie miał opcji większych kombinacji, bo podobno każde auto w firmie powinno być ewidencjonowane kto i kiedy z niego korzysta, a jak właściciel firmy nie wie to kara. Podobno... :)

Johann
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Marcin
województwo: kujawsko-pomorskie

Post autor: Johann » pt 05 lip 2013, 08:32

ivan pisze:Jakby ktoś miał wątpliwości że wszystko służy ukaraniu kierowcy a nie wyciągnięciu pieniędzy...
Kolega mojego kolegi ;) jechał autem i dostał fotę z tego nowoczesnego aparatu co strzela kilka fot w mega dobrej jakości. Jednak po 3 tyg. nie pamiętał dokładnie czy jechał jako kierowca czy pasażer i na wezwanie podania kierowcy podał swoją żonę. Oczywiście nikt nie kwestionował tego choć są ni ch...ja do siebie nie podobni :D
Auto na firmę a więc nie miał opcji większych kombinacji, bo podobno każde auto w firmie powinno być ewidencjonowane kto i kiedy z niego korzysta, a jak właściciel firmy nie wie to kara. Podobno... :)
Podobno na Placu Czerwonym rozdają moskwicze. A może kradną? Rowery?

Problem jest inny. W tej chwili leasingodawca nalicza 50zł do raty leasingu za każde zapytanie z ITD.
Więc o ile do tej pory u nas w firmie nikt nie robił problemów z mandatów - wystarczyło, że płaciliśmy (każdy za siebie) to teraz musimy jeszcze 50zł dokładać do interesu.
Nie czyń jak ja czynię. Czyń jak nauczam.

Awatar użytkownika
ivan
klepacz
klepacz
Imię: Mariusz

Post autor: ivan » pt 05 lip 2013, 22:20

Johann pisze:
ivan pisze:Jakby ktoś miał wątpliwości że wszystko służy ukaraniu kierowcy a nie wyciągnięciu pieniędzy...
Podobno na Placu Czerwonym rozdają moskwicze. A może kradną? Rowery?

Problem jest inny. W tej chwili leasingodawca nalicza 50zł do raty leasingu za każde zapytanie z ITD.
Więc o ile do tej pory u nas w firmie nikt nie robił problemów z mandatów - wystarczyło, że płaciliśmy (każdy za siebie) to teraz musimy jeszcze 50zł dokładać do interesu.
Nie kumam o co Ci chodzi? Co ma piernik do wiatraka? Nie każdy samochód na firmę musi być w leasingu, poza tym masz problem z leasingodawcą a nie z ITD :)

Johann
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: Johann » sob 06 lip 2013, 11:37

ivan pisze: Nie kumam o co Ci chodzi? Co ma piernik do wiatraka? Nie każdy samochód na firmę musi być w leasingu, poza tym masz problem z leasingodawcą a nie z ITD :)
U mnie w firmie jest akurat taki problem, może powinienem był napisać w innym poście.

A to o Placu Czerwonym to odnośnie "podobno każde auto w firmie powinno być ewidencjonowane kto i kiedy z niego korzysta, a jak właściciel firmy nie wie to kara. Podobno.."

Bo nie ma takiego obowiązku.

Awatar użytkownika
FernandoT
pisarz
pisarz
województwo: lubuskie

Post autor: FernandoT » pn 08 lip 2013, 00:59

a ja jak jadę samochodem służbowym do działań to przed fotoradarami celowo się uśmiecham :)))))
WSK M21W2 1972, KTM LC 4

Johann
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: Johann » pn 08 lip 2013, 07:50

FernandoT pisze:a ja jak jadę samochodem służbowym do działań to przed fotoradarami celowo się uśmiecham :)))))
Chcesz powiedzieć, że jesteś strażakiem? :D

Kawa
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Kawa » śr 17 lip 2013, 18:37

FernandoT pisze:a ja jak jadę samochodem służbowym do działań to przed fotoradarami celowo się uśmiecham :)))))
A propos jazdy z usmiechem, byla kiedys taka zorganizowana akcja zeby jezdzic z maskami Palikota i w razie wezwania wskazywac jego jako kierowce. Sam namawial do tego, wiec rozumiem ze jest przyzwolenie. Moze mozna potraktowac to jako kolejny sposob? :biggrin

PS. Kolega mojego kolegi (bo ja zawsze przzepisowo smigam) juz 8 miesiac czeka na foteczke ... i nic :)

Awatar użytkownika
Bury
klepacz
klepacz
Imię: Andrzej
województwo: pomorskie

Post autor: Bury » ndz 21 lip 2013, 08:19

VFR800 RC46 98r była
CBR1100XX Super Blackbird
Darkness Black Metallic

Awatar użytkownika
siwyR6
teksciarz
teksciarz
Imię: Sławomir
województwo: śląskie

Post autor: siwyR6 » czw 25 lip 2013, 07:49

No panowie ja w 2008r (foto od tyłu) zastosowałem metodę nr.3 i podczas wizyty w straży miejskiej musiałem złożyć oświadczenie kto prowadził moto,nie zgodziłem się na żaden mandat, nie mówiąc już o punktach karnych.poprosiłem pana strażnika aby udowodnił mi że to ja prowadziłem (jak to on powiedział) motór) a nie motocykl . a że nie był w stanie to dostał prawdziwy adres i dane kolegi z italska (oczywiście za jego zgodą) :-P oczywiście zostałem przemaglowany od kiedy do kiedy był w Polsce, gdzie się zatrzymał na ten czas i kto to dla mnie jest ten człowiek.Obiecali mi że się tym zajmą ha, i tak już tym czasem powoli mija 5 rocznica i nikt nikogo nie ściga za fotkę.. no nie powiem że nie byłem zestresowany bo bym skłamał, i od tego czasu na pewno podczas kolejnych wezwań nic się nie zmieni z mojej strony.. czyli to nie ja proszę pana ..... :lol: i takim to sposobem zaoszczędziłem 500PLN i 10 pkt.
Nie każde zwy­cięstwo pro­wadzi do ce­lu, lecz każda po­rażka do niego zbliża.

Awatar użytkownika
klosiewi
klepacz
klepacz
Imię: Grzegorz
województwo: mazowieckie

Post autor: klosiewi » czw 25 lip 2013, 12:12

siwyR6 pisze:a że nie był w stanie to dostał prawdziwy adres i dane kolegi z italska
niedługo temat się ukruci ponieważ chcą wprowadzić wymianę informacji między państwami w UE i jak pstryknie ci fotę u Helmutów to dostaniesz mandata od Helmutów i w cenie Helmutów do domu :roll: ale tak jak ty znalem osobę która tak robiła :biggrin

Fallen
pisarz
pisarz
Imię: Karol

Post autor: Fallen » czw 25 lip 2013, 17:38

klosiewi pisze:
siwyR6 pisze:a że nie był w stanie to dostał prawdziwy adres i dane kolegi z italska
niedługo temat się ukruci ponieważ chcą wprowadzić wymianę informacji między państwami w UE i jak pstryknie ci fotę u Helmutów to dostaniesz mandata od Helmutów i w cenie Helmutów do domu :roll: ale tak jak ty znalem osobę która tak robiła :biggrin
między państwami w UE to już raczej dawno jest, teraz chcą jeszcze te spoza wciągnąć, ale każde państwo chroni dane swoich obywateli i raczej nie dadzą im danych osobowych.
"Odwaga to świadomość, że jest się jedynym, który wie, jak wielkie ogarnia cię przerażenie"
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota" A. Einstein
Er­ra­re hu­manum est

Awatar użytkownika
siwyR6
teksciarz
teksciarz
Imię: Sławomir
województwo: śląskie

Post autor: siwyR6 » czw 25 lip 2013, 19:59

klosiewi pisze:
no powiem Ci kolego ze już od zeszłego roku mandaty z Niemiec potrafią przychodzić do polski, a wiem to z własnego doświadczenia ponieważ jestem kierowcą zawodowym i do mojej firmy już przyszedł mandat w zeszłym roku (nie dla mnie na szczęście) tylko dla kolegi, no i trzeba było zapłacić... Ja z kolei zapłaciłem w Niemczech za fotkę z Roterdamu jak leciałem na prom, W Holandi zrobili mi od tyłu fote na numery naczepy i przysłali do niemca ponieważ naczepe mam na niemieckich numerach.. no a z Belgi dostałem także od tyłu no i nie było dyskusji.. niemiecka spedycja (właściciel naczepy) potrącił mojemu bosowi bez dyskusji no a on oczywiście mi.. :cry:
Nie każde zwy­cięstwo pro­wadzi do ce­lu, lecz każda po­rażka do niego zbliża.

Awatar użytkownika
brylek22
klepacz
klepacz

Post autor: brylek22 » pt 26 lip 2013, 10:41

z Itali też potrafią mandaty dotrzeć

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: kiki » pt 26 lip 2013, 10:48

Panowie trzeba spojrzeć prawdzie w oczy - albo jeździmy przepisowo albo będzie trzeba słono płacić :evil: . Pamiętam czasy jak jeszcze w podstawówce i pocżatku liceum jeździłem na etz251 (bez prawka oczywiscie) a kolesie u mnie we wsi mieli zxr, vfr, czy fzr- kurde robili co chcieli- żadnych fotoradarów, pościgów itp, a najlepsze auto w policji to było vento 1.8 (90km) - reszta to polonezy... Ostatnio piłem z nimi wódkę to mówili, że teraz to mamy przewalone a wtedy to była bajka...

Awatar użytkownika
Hubu
klepacz
klepacz
Imię: Hubert

Post autor: Hubu » pt 26 lip 2013, 14:02

Będziem płacić! Zuooooooo :twisted: ja lubię te żółte lampy w tych nowych słupkach, bo nie oślepiają :lol:

ODPOWIEDZ