Nielegalny hydrant, a podłączenie wody
- brylek22
- klepacz
- województwo: mazowieckie
Nielegalny hydrant, a podłączenie wody
Witam, Może są tu osoby znające i obracające się w podobnym temacie.
Kupiłem działkę z hydrantem i końcówką rurociągu. Sprzedający informował mnie podczas sprzedaży że nie dawał żadnej zgody na hydrant i rurociąg, a wręcz zrobiono to bez jego wiedzy. W gminie ustaliłem że faktycznie, żadnej zgody nie mają, chyba że ustną. Widziałem plany rurociągu i na planie biegnie w drodze, a faktycznie wyszedł 2 metry w mojej działce.
Teraz chce podłączyć wodę, na działkę czysto rekreacyjną z planami że za kilka lat postawie tam dom.
Byłem u wójta i kierownika komunalnej żeby za tą pomyłkę podłączyli mi wodę. Wójt stwierdził że Oni nie mogą czegoś takiego zrobić, mogą zabrać hydrant i rurociąg za płot, ale wody podłączyć mi nie mogą. Czy może jednak wójt ma taką władze żeby to zrobić? Czy może nie ma takiej władzy, a ja nie mam szans żeby mi to gmina zrobiła jedynie zabiorą rurociąg i hydrant?
Kupiłem działkę z hydrantem i końcówką rurociągu. Sprzedający informował mnie podczas sprzedaży że nie dawał żadnej zgody na hydrant i rurociąg, a wręcz zrobiono to bez jego wiedzy. W gminie ustaliłem że faktycznie, żadnej zgody nie mają, chyba że ustną. Widziałem plany rurociągu i na planie biegnie w drodze, a faktycznie wyszedł 2 metry w mojej działce.
Teraz chce podłączyć wodę, na działkę czysto rekreacyjną z planami że za kilka lat postawie tam dom.
Byłem u wójta i kierownika komunalnej żeby za tą pomyłkę podłączyli mi wodę. Wójt stwierdził że Oni nie mogą czegoś takiego zrobić, mogą zabrać hydrant i rurociąg za płot, ale wody podłączyć mi nie mogą. Czy może jednak wójt ma taką władze żeby to zrobić? Czy może nie ma takiej władzy, a ja nie mam szans żeby mi to gmina zrobiła jedynie zabiorą rurociąg i hydrant?
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
Re: Nielegalny hydrant, a podłączenie wody
postrasz wodociągi, albo im to wykop przypadkiem jak będziesz robił wykopki, to sami przeniosą i się wtedy dogadasz. Na mapie masz czysto, więc w ziemi ma nic nie być, zawsze możesz jeszcze ciągnąć ich na kasę za to, że to tam leci, bo to taka jakby samowola (ale nie Ola).
Hydrant jak masz przy chacie to sie ciesz, bo w razie W będzie czym gasić.
Hydrant jak masz przy chacie to sie ciesz, bo w razie W będzie czym gasić.
- brylek22
- klepacz
no właśnie że oni nie chcą się dogadać, albo zostaje jak jest, albo zabierają rurociąg i hydrant za płot ryjąc w mojej ziemie, i w sumie gówno mi z tego zostanie tylko zniszczona część działki
- emil
- stary wyjadacz
- województwo: śląskie
to ich podasz za zniszczenie mienia i samowolę, więc niech sie lepiej dogadają.
- Groszek
- klepacz
- Kontakt:
Ale nie chcą Ci podłączyć wody w ogóle, czy nie chcą zrobić "po twojemu" czyli "w zamian za to, że pozwolę wam zostawić tam hydrant"? Bo tego nie zrozumiałem. jestem w stanie uwierzyć, że "coś za coś" mogą nie zrobić, bo musza przecież mieć wszystko rozliczone. Prawnikiem nie jestem, ale wg mojej wiedzy, na Twoim miejscu po prostu normalnie podłaczył bym wodę - i zapłacił za to (jeżeli wodociągi na to wyrażają zgodę, bo tego nie napisałeś) - standardową procedurą, a o ustawienie hydrantu poszedłbym do sądu, żeby zapłacili za "służebnośc gruntu" (tak to się chyba nazywa). jak złożysz pozew do sądu to hydrant pewnie przeniosą, ale za cały ten okres przez który stał na Twoim gruncie i tak będą musieli zapłacić. Byćmoże zwróci się przynajmniej częśc kasy wydanej na podłaczenie wody w trybie normalnym.
pzdr
pzdr
- brylek22
- klepacz
Tzn. na standardowe podłączenie czyli że za wszystko zapłacę ja wyrażają zgodę na razie ustną.
Za to że ren hydrant i rurociąg znalazły się na mojej działce należy mi się odszkodowanie, nie chce odszkodowania finansowego tylko żeby podczas przenoszenia hydrantu i rurociągu zrobili mi podłączenie wody na co się nie zgadzają. Normalnie jak kładą rurociągi i zachodzi sytuacja że muszą przez czyjąś działkę przekopać to w zamian robią przyłącze.
Ale to jak tak budują nowy rurociąg i przechodzi przez działkę, u mnie już rurociąg jest u się kończy.
Gmina na mój wniosek ogranicza się tylko i wyłącznie do wyniesienia wszystkiego za ogrodzenie, a ja chce jeszcze odszkodowania, nawet za samo to że muszę teraz kopać w mojej ziemie i robią mi szkodę.
Wszystko chce załatwić teraz ba jak już przyłącze będzie to będzie większy problem z przeniesieniem rurociągu.
Za to że ren hydrant i rurociąg znalazły się na mojej działce należy mi się odszkodowanie, nie chce odszkodowania finansowego tylko żeby podczas przenoszenia hydrantu i rurociągu zrobili mi podłączenie wody na co się nie zgadzają. Normalnie jak kładą rurociągi i zachodzi sytuacja że muszą przez czyjąś działkę przekopać to w zamian robią przyłącze.
Ale to jak tak budują nowy rurociąg i przechodzi przez działkę, u mnie już rurociąg jest u się kończy.
Gmina na mój wniosek ogranicza się tylko i wyłącznie do wyniesienia wszystkiego za ogrodzenie, a ja chce jeszcze odszkodowania, nawet za samo to że muszę teraz kopać w mojej ziemie i robią mi szkodę.
Wszystko chce załatwić teraz ba jak już przyłącze będzie to będzie większy problem z przeniesieniem rurociągu.
- Lukaszny
- pisarz
- województwo: warmińsko-mazurskie
Czysto teoretycznie przysługuje Ci od dnia nabycia tej działki prawo domagania się wynagrodzenia za bezumowne korzystanie z Twojej własności oraz oczywiście roszczenie negatoryjne - czyli wezwanie do przebudowy i usunięcia tych urządzeń z Twojego gruntu.
Wynagrodzenie za bezumowne korzystanie z racji "niewielkości" terenu zajętego pod urządzenie oraz faktu posadowienia go przy granicy działki - będzie symboliczne, zdecydowanie niższe niż koszt wykonania przyłącza wodociągowego.
Jeśli zdecydują się wykopać hydrant to oczywiście mają obowiązek przywrócić stan poprzedni - jak rozryją grunt to ładnie zasypać, a nawet dokonać rekultywacji gruntu.
Wynagrodzenie za bezumowne korzystanie z racji "niewielkości" terenu zajętego pod urządzenie oraz faktu posadowienia go przy granicy działki - będzie symboliczne, zdecydowanie niższe niż koszt wykonania przyłącza wodociągowego.
Jeśli zdecydują się wykopać hydrant to oczywiście mają obowiązek przywrócić stan poprzedni - jak rozryją grunt to ładnie zasypać, a nawet dokonać rekultywacji gruntu.
W wolnych chwilach spamuje sobie na Blogu prawniczym - http://forumprawnicze.info/blog/2-blog- ... -nysztala/
- Dżambo
- klepacz
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Kwoty za służebność nie są małe, wiec może warto iść w tym kierunku....
oczywiście wszystko zależy od tego co masz na działce, od wielkości działki, ceny metra kwadratowego i wielu innych czynników...
oczywiście wszystko zależy od tego co masz na działce, od wielkości działki, ceny metra kwadratowego i wielu innych czynników...
73 55 88
A Rh +
"...kręcić, wkręcić, uwodzić i nęcić....."
Nie jest prawdą, że człowiek przestaje się bawić bo się starzeje...
Człowiek się starzeje bo się przestaje bawić
A Rh +
"...kręcić, wkręcić, uwodzić i nęcić....."
Nie jest prawdą, że człowiek przestaje się bawić bo się starzeje...
Człowiek się starzeje bo się przestaje bawić

- brylek22
- klepacz
działka ma 840m2, służebności nie chce, niech wyniosą wszystko za płot i przy okazji podłączą wodę bo i tak rurociąg będzie odkopany i musi przy tym być geodeta, tylko nie wiem co z planami
- ppamula
- stary wyjadacz
- Imię: Piotr
potraktują to jako dwa niezależne zlecenia.brylek22 pisze:niech wyniosą wszystko za płot i przy okazji podłączą wodę
Jedno to wyniesienie za płot i to zrobią za własne fundusze (plan. wykonanie),
oraz podłączenie twojego budynku do magistrali z niezależnie wycenionym planem i kosztem wykonania. I nic nie będzie ich obchodziło że to będą robili jednocześnie. Dla wykonawcy (planu i robót) to będzie dodatkowa okazja.
Tak że musisz się przygotować na pokrycie kosztu wykonania planu, nawet jak to byłby tylko jeden metr oraz koszt wykonania przyłącza. I to niemałego.
Tak szacuje że za wykonanie planu 3 500 zł
wykonanie przyłącza 11 000zł
Zwrot z tytułu służebności za 2 lata - 80 zł