dokładnie tak jest, wiedza i umiejętności!bartpa pisze:''podstawa niskiego spalania jest szybkie osiagniecie predkosci podroznej
czyli mocno krecimy do 4,5- 5,5tys(wychylenie manety 1/2do 3/4) a pozniej najlepiej w przedziale 80-110 czyli mniej wiecej 3500 do 4500
taka technika jestem w stanie zrobic 4,1-4,3" (goly motor ze mna)
moja wtrysk 2001 mam ja od 21000 tys teraz ma 75000tys
ps
wiara jest najczesciej wtedy gdy czegos brakuje, kiedys ludzie wierzyli ze ziemia jest plaska bo brakowalo im wiedzy a w tym wypadku wg mnie kluczowa jest kwiestia wiedzy i umiejetnosci
Ograniczyć spalanie
- KOWAL ziom
- bywalec
- Imię: Marcin
- województwo: mazowieckie
Re: Ograniczyć spalanie
Krzyki krzepną w zastygłej perle, gdy on powstaje z bolesnego uśpienia...
- KOWAL ziom
- bywalec
Chłopaku nie ma problemu. Ja jazdę na Moto traktuję jako przyjemność (nawet jak jest w celach biznesowych, przyjemne z pożytecznymbury75tcz pisze:Arnold myslałem że Ty masz cudo ale widze że kolega KOWAL ziom ma jeszcze lepsze cudeńko hehe i komu teraz pali mniej??? jak by ktoryś z was co wam tak mało pali miał mnie gdzieś podrzucić za wache wtedy by wyszło ile musze wam dać na wache i ciekaw jestem czy byloby to 5-6 litrow na sto haha pewnie pojechalibyście z płaczem ze trzeba bedzie za swoje dolać co???

Krzyki krzepną w zastygłej perle, gdy on powstaje z bolesnego uśpienia...
- Pablopbs
- teksciarz
- Imię: Paweł
- województwo: lubelskie
Sprawdziłem u siebie na 200 przejechanych kilometrach, raczej bez oszczędzania i po mieście, wyszło 6,5l/100km więc wynik w zasadzie całkiem przyzwoity 

Póki nie rozumiesz spróbuj zapamiętać.
-
- bywalec
- województwo: poza granicą Polski
Paliwo jest juz tansze, temat do zamkniecia
A tak na powaznie to szykuje sie na przeprawe okolo 2x2000km, ile bedzie srednio palic vitek z pasaserem i pewnie zaladowany pod sam sufit? zalozmy ze 100% autostrady.
Oraz jaka przelotowa predkosc wychodzi najtaniej lub przy jakich obrotach? I czy predkosci 150-160 przez dluzsza trase sa bezpieczne dla motocykla?
Pozdrawiam,
Marcin

A tak na powaznie to szykuje sie na przeprawe okolo 2x2000km, ile bedzie srednio palic vitek z pasaserem i pewnie zaladowany pod sam sufit? zalozmy ze 100% autostrady.
Oraz jaka przelotowa predkosc wychodzi najtaniej lub przy jakich obrotach? I czy predkosci 150-160 przez dluzsza trase sa bezpieczne dla motocykla?
Pozdrawiam,
Marcin
- PiraTBHW
- Imię: Grzegorz
2 tyg temu w niedziele załadowany na full - kufry boczne(ale oryginalne VFR-owe) + centralka, ale bez plecaczka zrobiłem 878,5 kmmarcinmsm pisze:Paliwo jest juz tansze, temat do zamkniecia![]()
Pozdrawiam,
Marcin
Trasa Warszawa - Wrocław-okolice Wrocławia - Warszawa (to nowy rekord dnia poprzedni opiewał na 790

Prędkość przelotowa 130-140 km/h z momentami pod 190-230
średnie spalanie na poziomie 5,5-6 litrów
Tyle mogę napisać bo tyle wiem

PROFESJONALNE ZAKUWANIE - ROZKUWANIE ŁAŃCUCHÓW NAPĘDOWYCH !!! INFO 608-363-804!!!
- Radarro
- klepacz
- Imię: Radek
- województwo: śląskie
Zależy jaką masz szybę. Jak standard, to trzymanie 150-160 ciągiem załadowanym moto będzie cie bardzo męczyć. Przy wyższej szybie będzie łatwiej. Wydaje mi się że na taką trasę lepiej załóż przedział 130-140 przelotowej, wtedy spalanie będzie jednak niższe, bo te 20-30km/h przy załadowanym moto zrobia różnicę w baku.marcinmsm pisze: Oraz jaka przelotowa predkosc wychodzi najtaniej lub przy jakich obrotach? I czy predkosci 150-160 przez dluzsza trase sa bezpieczne dla motocykla?
Edit - a tak naprawdę, przy trasie jaką planujesz, to i tak średnia z całej drogi ci wyjdzie około 100 km/h. Czyli tak jak autem, bo będziesz częściej stawał na tankowanie, prostowanie nóg, sikanie, itepe. Załadowanym moto wg mnie nie ma co liczyć na więcej.
V4 + R6 Brotherhood
TS 350 -> 800Fi -> VTR SP1 -> RSV Tuono '03 -> VFR 400

TS 350 -> 800Fi -> VTR SP1 -> RSV Tuono '03 -> VFR 400
- wydra
- klepacz
- Imię: Mateusz
- województwo: śląskie
uwaga uwaga, pisałem wczesniej że vitek pali mi 7,5. Chciałem sprawdzić to spalanie na poziomie 5-6 litrów czy to mozliwe, ostatecznie wyszło tak
Startowałem sobie spokojnie tak do 5 tys na 1
5500 na 2,3,4
na 5 tak z 5000 obrtoków
balast to kufer centralny i plecak
trasa 680 km
spalanie wyszło o dziwo 5,4 litra, prędkość przelotowa 120-130 km/h więc sie da, dodam że tak turystycznie latać sobie mogę bo ani nie czułem zmęczenia ani nie czułem że się wlekę po drodze.
Startowałem sobie spokojnie tak do 5 tys na 1
5500 na 2,3,4
na 5 tak z 5000 obrtoków
balast to kufer centralny i plecak
trasa 680 km
spalanie wyszło o dziwo 5,4 litra, prędkość przelotowa 120-130 km/h więc sie da, dodam że tak turystycznie latać sobie mogę bo ani nie czułem zmęczenia ani nie czułem że się wlekę po drodze.
Była CBR F2 600
Była Yamaha Fazer FZ6
Był V-TEC '02 Sreberko
Był V-TEC '08 Szarówa
Była X-11 " Skuter"
Była Yamaha Fazer FZ6
Był V-TEC '02 Sreberko
Był V-TEC '08 Szarówa
Była X-11 " Skuter"
- Rychu
- pisarz
sobota ok 500 km solo , predkosci ok 180 na autostradzie, do 120 na lokalmej - zmiescilem sie w niecalych 6
- PiraTBHW
- Imię: Grzegorz
Piątek-Niedziela kolejna podróż Warszawa - Wrocław - Warszawa (SOLO) + objazdówka wokół Wrocławia (z plecaczkiem) - dystans łączny 980km. (opięty w 3 kufry i tankbag-a)
Co do jazdy i trasy...
Warszawa-Konin autostradą A2 -> non stop 150
Konin-Kalisz-Ostrów-Oleśnica -> 80-120
Oleśnica - Wrocław... 150
Po Wrocławiu i okolicach z plecaczkiem kulturnie do 90
Wrocław-Piotrków-Mszczonów-Żyrardów-Warszawa - 120-130
Średnia ze wszystkich tankować i dystansu wyszła na poziomie 6,5/100
Co do jazdy i trasy...
Warszawa-Konin autostradą A2 -> non stop 150
Konin-Kalisz-Ostrów-Oleśnica -> 80-120
Oleśnica - Wrocław... 150

Po Wrocławiu i okolicach z plecaczkiem kulturnie do 90
Wrocław-Piotrków-Mszczonów-Żyrardów-Warszawa - 120-130
Średnia ze wszystkich tankować i dystansu wyszła na poziomie 6,5/100
PROFESJONALNE ZAKUWANIE - ROZKUWANIE ŁAŃCUCHÓW NAPĘDOWYCH !!! INFO 608-363-804!!!
-
- teksciarz
- Imię: Andrzej
- województwo: pomorskie
Mi na pełnym baku też wychodzi 6,5/100 w cyklu mieszanym.Tylko,że ja nie mam jak całego zbiornika w "jednakowym stylu jazdy" wypalić.Większość to trasa.Prędkość podróżna 120-140.Generalnie "oszczędzam" do 6 tys. obr/min.Ale długo tak nie wytrzymuje i od czasu do czasu lubię "atomowe starty"
Sam też nie jeżdżę bo połowa dystansu, na przemian z Plecaczkiem.
Może jak zamontuje kiedyś owiewki to poniżej 6/100 zejdę

Sam też nie jeżdżę bo połowa dystansu, na przemian z Plecaczkiem.
Może jak zamontuje kiedyś owiewki to poniżej 6/100 zejdę

-
- Imię: Michał
To może ktoś mi wytłumaczy co ma wpływ na spalanie w moim przypadku.
VFR800 VTEC 2003r przebieg 36tyś.
Wczoraj zatankowałem verve 98. W trasie ( w terenie nizin mazowieckich ) utrzymując obroty miedzy 7 a 9 tyś przy prędkościach 140-180 spaliła mi 7,74 L/100km
Ta sama trasa w trybie emeryt bez mocnego sypania z garści biegi w góre wrzucane miedzy 3-3,5tys obrotów. na 6 biegu obroty miedzy 4-5tyś. spalanie wyszło 7,0 L/100km
Jak dla mnie to w przyblizeniu wychodzi na to że głaskał manetkę czy nie pali tyle samo
Mialem nadzieję, że w trybie emeryt osiagne zadowalające 6 litrow/100km
VFR800 VTEC 2003r przebieg 36tyś.
Wczoraj zatankowałem verve 98. W trasie ( w terenie nizin mazowieckich ) utrzymując obroty miedzy 7 a 9 tyś przy prędkościach 140-180 spaliła mi 7,74 L/100km
Ta sama trasa w trybie emeryt bez mocnego sypania z garści biegi w góre wrzucane miedzy 3-3,5tys obrotów. na 6 biegu obroty miedzy 4-5tyś. spalanie wyszło 7,0 L/100km
Jak dla mnie to w przyblizeniu wychodzi na to że głaskał manetkę czy nie pali tyle samo

- Michotex
- Imię: Paweł
VFR 1200 trasa C-nów-Piekary Śl.-C-nów. Trzy kufry, jazda solo. Na zwykłych drogach 120-150km/h na czteropasmówkach 160-200km/h (max 220). Średnie 6,9l/100km.
Wypad C-nów-Mikołajki-C-nów. Trzy kufry, jazda z plecaczkiem. Przelotowa 120-140km/h, bez mocnych przyspieszeń (plecaczek nie lubi
). Średnie spalanie 6,1l/100km.
Zasada jest jasna i prosta, sprawdza mi się zarówno w motocyklach jak i w samochodach, im wyższa prędkość i mocniejsze przyspieszanie tym większe spalanie.
Tak uważam.
A tak mi się coś kojarzy z fizyki, że dwukrotny wzrost prędkości powoduje czterokrotny wzrost oporów powietrza i toczenia.
Wypad C-nów-Mikołajki-C-nów. Trzy kufry, jazda z plecaczkiem. Przelotowa 120-140km/h, bez mocnych przyspieszeń (plecaczek nie lubi

Zasada jest jasna i prosta, sprawdza mi się zarówno w motocyklach jak i w samochodach, im wyższa prędkość i mocniejsze przyspieszanie tym większe spalanie.
Tak uważam.
A tak mi się coś kojarzy z fizyki, że dwukrotny wzrost prędkości powoduje czterokrotny wzrost oporów powietrza i toczenia.
- Marsel
- pisarz
- Imię: Marceli
- województwo: łódzkie
Panowie podbijam
weekendowy przelot z kompanem na 250cm Zip Nitro prędkość max do 110km/h zmiana biegu przy 5 tys 5,5 tys obrotow, typowo na emeryta przekulałem 400 km i tak zaskoczony jeszcze nie byłem ...... 4 LITRY, zatankowałem rowno 16 literków pod sam koreczek.
Aby nie było zbyt kolorowo powrót do domu 160 km Piotrków Kujawski -Koło- Uniejów- Łask- Pabianice, przelotowa 140-150km/h momentami po 2,0km/h spalanie 6l/100km
Myśle, że nia ma do czego się przyczepić
weekendowy przelot z kompanem na 250cm Zip Nitro prędkość max do 110km/h zmiana biegu przy 5 tys 5,5 tys obrotow, typowo na emeryta przekulałem 400 km i tak zaskoczony jeszcze nie byłem ...... 4 LITRY, zatankowałem rowno 16 literków pod sam koreczek.
Aby nie było zbyt kolorowo powrót do domu 160 km Piotrków Kujawski -Koło- Uniejów- Łask- Pabianice, przelotowa 140-150km/h momentami po 2,0km/h spalanie 6l/100km
Myśle, że nia ma do czego się przyczepić

Żyć szybko, umrzeć późno ...
http://babelkowy-swiat.pl/
http://babelkowy-swiat.pl/
- emils
- pisarz
- Imię: Emil
Rekord na Rumuńskim paliwie
tankbag+pełen kufer+dwie rolki po 40L- po 395km zatankowałem lekko ponad 17L. Szok
tankbag+pełen kufer+dwie rolki po 40L- po 395km zatankowałem lekko ponad 17L. Szok

"Bóg stworzył Hondę, bo wie co dobre. A inne motocykle? Bo ma poczucie humoru!"
Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...
Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...