TYGODNIWY WYPAD od 15.08.13
- Bury
- klepacz
- Imię: Andrzej
- województwo: pomorskie
TYGODNIWY WYPAD od 15.08.13
chcialbym wybrać sie z plecaczkiem na jakąs pierwszą dłuższą wyprawe ale nie mam pomysła jak to zorganizować ani gdzie sie udać może wybiera sie ktoś gdzies w polowie sierpnia i jesli daloby rade to podłączyłbym sie.moge jechac gdziekolwiek mam tydzien (moze 9dni) wolne
VFR800 RC46 98r była
CBR1100XX Super Blackbird
Darkness Black Metallic
Darkness Black Metallic
- Bury
- klepacz
Re: TYGODNIWY WYPAD od 15.08.13
mam mete w gebelsach(dusseldorf) holandia(zuist) no i francja(paris) ale jakos w tamte strony mnie nie bardzo ciągnie.
VFR800 RC46 98r była
Darkness Black Metallic
Darkness Black Metallic
- Bury
- klepacz
przekonała mnie wprawa Marlina i postanowiłem się wybrać z plecaczkiem w podobną podróż do Dubrownika w około 8-9 dni
czyli wstępnie16 sierpnia wczesnie rano start z Tczewa. mozliwa jeszcze zmiana planu

VFR800 RC46 98r była
Darkness Black Metallic
Darkness Black Metallic
- Janusz B.
- klepacz
- Imię: Dżony
Oby tylko upał nie odebrał Wam przyjemności z jazdy.
Marlin był tam ponad miesiąc później, niż Ty zamierzasz się wybrać. My z Kierownikiem i z Lolkiem byliśmy w tamtych rejonach na przełomie sierpnia i września 2011 i w samej Chorwacji upał nie dawał żyć. Jazda w kombi groziła udarem. W Bośni było już duuużo lepiej.
Cel wyjazdu "gorąco" polecam, ale planowany przez Ciebie termin nie jest optymalny jak na tę strefę klimatyczną.
Jasne - są i tacy, którzy w lipcu jeżdżą na moto do Grecji, ale to już inna rzecz.
pzdr!
Marlin był tam ponad miesiąc później, niż Ty zamierzasz się wybrać. My z Kierownikiem i z Lolkiem byliśmy w tamtych rejonach na przełomie sierpnia i września 2011 i w samej Chorwacji upał nie dawał żyć. Jazda w kombi groziła udarem. W Bośni było już duuużo lepiej.
Cel wyjazdu "gorąco" polecam, ale planowany przez Ciebie termin nie jest optymalny jak na tę strefę klimatyczną.
Jasne - są i tacy, którzy w lipcu jeżdżą na moto do Grecji, ale to już inna rzecz.
pzdr!
Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie.
Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę...
http://www.bezwiny.pl
Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę...
http://www.bezwiny.pl
-
- zadomowiony
- Imię: Przemek
- województwo: opolskie
bury75tcz a my wylatujemy z opola 20 lipca wlasnie na chorwacje i chcemy posiedziec tam do 29 zeby ok 30-31 byc juz w PL. Jedziemy Vitkiem - ja i plecaczek + kufry, wszystko na totalnym spontanie chcemy pojechac na 3-4 moto tylko ze my jako jedyni Vitkiem a reszta kredensami w sensie intrudery, goldasy itd...
moze mieli byscie ochote na wspolny wypad ??? Ps. Pomysl padl wczoraj a dzis juz wniosek o urlop rozpisany, namioty pozyczone, czesci do moto zamawiane, jutro karta w nfz i na wszelki wypadek paszport wiec jak widac total spontan 

zyje sie tylko raz
....

- Bury
- klepacz
mamihlapinatapai sorki ale nie da rady 5tego lece z dziecmi na 10 dni pod domek w bory tucholskie juz wszystko oplacone. nastepny urlop mam od 14tego sierpnia i wtedy lecimy(ja z plecaczkiem) póki co sami. ale dizeki za zapro;) ponoc spontan najlepszy. my też nie mamy zbytnio plana ale co tam lecimy i tyle...
wiec czekam na jakieś wskazowki jak juz wrocicie
pozdro
wiec czekam na jakieś wskazowki jak juz wrocicie

VFR800 RC46 98r była
Darkness Black Metallic
Darkness Black Metallic
- borzo
- zadomowiony
- Imię: Bogusz
- województwo: mazowieckie
Byłem VFR VTEC w Dubrowniku na długi weekend majowy.
Jechałem trasą z Wawki, poprzez Krynicę Górską, Kosice, Budapeszt, Balaton, Zagrzeb, Krka, Split, Dubrownik, Niksic, Pluzine, Foca, Sarajewo, Mohacs, Budapeszt, Kosice, Krynica, Warszawa.
Jakbyś miał jakies pytania to smiało.
Pozdrawiam,
B.
Jechałem trasą z Wawki, poprzez Krynicę Górską, Kosice, Budapeszt, Balaton, Zagrzeb, Krka, Split, Dubrownik, Niksic, Pluzine, Foca, Sarajewo, Mohacs, Budapeszt, Kosice, Krynica, Warszawa.
Jakbyś miał jakies pytania to smiało.
Pozdrawiam,
B.
- borzo
- zadomowiony
Bez paszportu do Dubrownika nie dojedziesz.mamihlapinatapai pisze:bury75tcz a my wylatujemy z opola 20 lipca wlasnie na chorwacje i chcemy posiedziec tam do 29 zeby ok 30-31 byc juz w PL. Jedziemy Vitkiem - ja i plecaczek + kufry, wszystko na totalnym spontanie chcemy pojechac na 3-4 moto tylko ze my jako jedyni Vitkiem a reszta kredensami w sensie intrudery, goldasy itd...moze mieli byscie ochote na wspolny wypad ??? Ps. Pomysl padl wczoraj a dzis juz wniosek o urlop rozpisany, namioty pozyczone, czesci do moto zamawiane, jutro karta w nfz i na wszelki wypadek paszport wiec jak widac total spontan
Aby do niego dojechać to musisz przejechać przez mały odcinek drogi w Bośni i Harcegowinie. Bośnia nie jest w EU ani w Shengen.
- dixon
- klepacz
- Imię: rafał
Ja byłem w zeszłym roku pod koniec sierpnia początkiem września 2 tygodnie na chorwacji
i było zajebiście, pogoda optymalna, wcale nie było za gorąco, polecam gorąco wyjazd na chorwacje i
wyspy, których wiele w chorwacji, jak i również przejechanie całym wybrzeżem.
Ja przejechałem przez bośnię do dubrownika na podstawie dowodu osobistego, zero kontroli w drodze powrotnej, tylko
pytanie czy jesteśmy z chorwacji lub bośni, spojrzeli na rej. i kazali jechać dalej;)
Lecę w tym roku pod koniec sierpnia i początek września na czarnogórę przez chorwację, na której
mam zamiar kilka dni ponownie polatać.
i było zajebiście, pogoda optymalna, wcale nie było za gorąco, polecam gorąco wyjazd na chorwacje i
wyspy, których wiele w chorwacji, jak i również przejechanie całym wybrzeżem.
Ja przejechałem przez bośnię do dubrownika na podstawie dowodu osobistego, zero kontroli w drodze powrotnej, tylko
pytanie czy jesteśmy z chorwacji lub bośni, spojrzeli na rej. i kazali jechać dalej;)
Lecę w tym roku pod koniec sierpnia i początek września na czarnogórę przez chorwację, na której
mam zamiar kilka dni ponownie polatać.
Jest: Honda VFR RC46 '01
Yamaha WR250F '08
Yamaha FZR 600 '93
Yamaha XS400 Special '81
Honda Lead 125 '83
Vespa ET4 125 '98
Wfm 125 '61
Ex: VFR RC46 '01, Suzuki DR-Z 400 SM '04, Honda Transalp 650 '04, Awo Simson Tourist '51, MZ ES250 '61, Jawa Perak 250 '52
Yamaha WR250F '08
Yamaha FZR 600 '93
Yamaha XS400 Special '81
Honda Lead 125 '83
Vespa ET4 125 '98
Wfm 125 '61
Ex: VFR RC46 '01, Suzuki DR-Z 400 SM '04, Honda Transalp 650 '04, Awo Simson Tourist '51, MZ ES250 '61, Jawa Perak 250 '52
- Bury
- klepacz
a wiec wstępnie traska ma przebiegac tczew-ostrawa(nocleg )600km ostrawa-brno-wien-graz-maribor-zagrzeb (nocleg) 660km zagrzeb-Plitvička Jezera-zadar-makarska(nocleg)505km no i dubrownik 150 2 nocki i powrot ale jeszcze nie wiem ktorędy. znaczy teraz pytanie czy ujedziemy tyle i damy rade cos zobaczyc bo jesli nie to zmiana planu hehe.teraz poprosze o opinie tych ktorzy juz to przeszli, da rade???
VFR800 RC46 98r była
Darkness Black Metallic
Darkness Black Metallic
- Bury
- klepacz
oczywiscie wchodzi w gre jakis gotowy plan ktory np macie przerobiony juz;)wraz z miejscowami na noc ale raczej nie namiot(plecaczek musi miec prysznic ble ble ble... kobieta) hehe
VFR800 RC46 98r była
Darkness Black Metallic
Darkness Black Metallic
- wydra
- klepacz
- Imię: Mateusz
- województwo: śląskie
to ja mam pytanie, lece na chorwację 27 lipca, i pytanie do tych którzy byli, któredy jechać?
Katowice-Ostrava-Brno-Wiedeń-Graz-Zagrzeb
Czy przez Węgry?
Pytam bo do Makarskiej chce za jednym strzałem dojechać na spokojnie, wyjazd o 4 rano i byle by do 19 dojechać.
Więc?
Katowice-Ostrava-Brno-Wiedeń-Graz-Zagrzeb
Czy przez Węgry?
Pytam bo do Makarskiej chce za jednym strzałem dojechać na spokojnie, wyjazd o 4 rano i byle by do 19 dojechać.
Więc?
Była CBR F2 600
Była Yamaha Fazer FZ6
Był V-TEC '02 Sreberko
Był V-TEC '08 Szarówa
Była X-11 " Skuter"
Była Yamaha Fazer FZ6
Był V-TEC '02 Sreberko
Był V-TEC '08 Szarówa
Była X-11 " Skuter"
-
- pisarz
- Imię: Adam
- województwo: kujawsko-pomorskie
Z Tczewa do Karlovać spokojnie powinieneś dać radę dojechać na jeden raz. Mi z Piotrkowa zajęło to w zeszłym miesiącu 10 godz. ,a podróż był bardzo przyjemna. No chyba, że niewiele jeździsz w takie trasy to wtedy może być wyzwanie.bury75tcz pisze:oczywiscie wchodzi w gre jakis gotowy plan ktory np macie przerobiony juz;)wraz z miejscowami na noc ale raczej nie namiot(plecaczek musi miec prysznic ble ble ble... kobieta) hehe
Z Karlovać do Dubrownika także bez problemu na jeden raz dolecisz. Ale takie "skoki" polecam na powrót, bo Chorwację warto przejechać wzdłuż wybrzeża - droga nr 8 (Jadranka). W szczególności odcinek od Rijeki do Zadaru i cieszyć się widokami.
Ja, z uwagi na to, że winietę na Słowenię wykupiłem, to poleciałem przez całą Słowenię i wylądowałem blisko wybrzeża i właśnie stamtąd rozpocząłem wycieczkę drogą nr 8 od Rijeki, aż po Ulcjin blisko granicy Czarnogóry z Albanią.
W Chorwacji bez najmniejszego problemu znajdziesz kwaterę, a raczej kwatera Ciebie. tylko dobrze się targuj. W Dubrowniku jest dosyć drogo. Lepiej zatrzymać się w mniejszych, klimatycznych miejscowościach, zaoszczędzi się wtedy kasę na nocleg.
W Austrii pilnuj prędkości, zwłaszcza na ograniczeniach, poza tym tam świetnie (dynamicznie) jeżdżą i bardzo przyjemnie podróż mija. Rewelacyjna jest autostrada na Graz - piękne długie łuki

Moja trasa https://maps.google.pl/maps?saddr=Piotr ... 4,5,15&z=6
W każdym bądź razie najlepiej jest wsiąść na moto i jechać przed siebie, a wszystko samo się ułoży, byle zaplanować sobie punkty , które należy obowiązkowo zwiedzić. A na takiej wycieczce jest tyle do zobaczenia, że jest w czym wybierać.
Nie wiem jak w lato, ale na wiosnę tak wiało, zwłaszcza na autostradzie w Chorwacji, że trudno było utrzymać się na własnym pasie (dosłownie), a dodatkowo podczas deszczu przelotowa mocno wówczas spadała

Gdybyś miał jakieś konkretne pytania to... pytaj

Adam
- borzo
- zadomowiony
1 - Moim zdaniem bardziej niż na kilometry powinieneś dzielić odcinki na czas jazdy. Jak dla mnie (a zwłaszcza plecaczka) powyżej 5 godzin w siodle dziennie robiło się już męczące. Google maps całkiem dobrze estymuje czas podróży.bury75tcz pisze:a wiec wstępnie traska ma przebiegac tczew-ostrawa(nocleg )600km ostrawa-brno-wien-graz-maribor-zagrzeb (nocleg) 660km zagrzeb-Plitvička Jezera-zadar-makarska(nocleg)505km no i dubrownik 150 2 nocki i powrot ale jeszcze nie wiem ktorędy. znaczy teraz pytanie czy ujedziemy tyle i damy rade cos zobaczyc bo jesli nie to zmiana planu hehe.teraz poprosze o opinie tych ktorzy juz to przeszli, da rade???
Oczywiście bywało dłużej, raz nawet 12.
2- Jeśli mogę zasugerować, to znajdź trochę czasu aby pozwiedzać Plitvickie Jeziora. Naprawdę warto. (tak kilka godzin na to trzeba)
3- Droga nr 8 wzdłuż Adriatyku jest przereklamowana. Owszem, jedzie się wzdłuż wybrzeża ale prawie cały czas przez miejscowości. Ruch duży, ograniczenia do 50km/h, kilka remontów nawierzchni. Niby fajnie, ale żeby aż jaja urywało to nie powiem. Poza tym jak trafisz na korek w temperaturze otoczenia około 30 stopni to się powoli gotujesz. VFR miała temperaturę silnika dochodzącą momentami do 125 stopni.
Tutaj możesz zobaczyć jak to u mnie mniej więcej wyglądało: https://www.youtube.com/watch?v=trPwq0ZBDxs
(ja noclegi z dnia na dzień rezerwowałem przez booking.com na dwie osoby zawsze było poniżej 50euro - najczęściej w granicach 35-45)
Pozdrawiam,
B.
- wydra
- klepacz
- Imię: Mateusz
- województwo: śląskie
nie da sie filmiku zobaczyc bez zalogowania niestety
Była CBR F2 600
Była Yamaha Fazer FZ6
Był V-TEC '02 Sreberko
Był V-TEC '08 Szarówa