Potrzebuję porady na temat spalania VFR RC36

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
Hesper
bywalec
bywalec
Imię: Tomek
województwo: lubelskie

Potrzebuję porady na temat spalania VFR RC36

Post autor: Hesper » pn 17 cze 2013, 14:13

Cześć.
Widziałem jeden temat na temat spalania VFRek, jednakże jest on strasznie długi i dotyczy różnych modeli, a ja nie potrafię znaleźć rozwiązania swojej zagadki.

W Lutym tego roku zakupiłem Hondę VFR 750 RC 36 z 1992 roku. [w dużej mierze dzięki radom użytkowników forum, za co ponownie dziękuję :D]
Honda sprawuje się doskonale, nie mam z nią żadnych problemów, poza spalaniem. Na pełnym baku zrobiłem jakieś 120-150 km [mniej więcej bo nie sprawdziłem. Bak ma około 20 litrów więc wychodzi mi bardzo wysoki poziom spalania, a jeżdżę przepisowo [dopiero zdałem prawko i nie mam dużych umiejętności] oraz moja jazda jest spokojna, 120km/h nie przekraczam i staram się jeździć płynnie, bez szaleństw.

Teraz pytanie:
1. Czy to normalne spalanie? Bo wyczytałem, że VFR pali 5-6 litrów przy jeździe turystycznej.
2. Jeśli nie jest to normalne, to co powinienem zrobić? Czy czyszczenie gaźników i ich synchronizacja może pomóc?
3. Czy coś jeszcze mogę zrobić, aby ograniczyć poziom spalania?
4. Wszystko i tak będzie robił zaufany mechanik, jednakże jeśli możecie, doradźcie co wymienić przed sezonem poza olejem, filtrami i oponami, ponieważ moje są stare.

Ja rozumiem, że to motocykl o sporej pojemności, który musi swoje spalić, ale takie ilości jakie mi obecnie wychodzą trochę mnie dziwią i powiem, że na myśl o dłuższej trasie trochę mnie przeraża koszt takiej wyprawy, jeśli chodzi o paliwo.
Gdybyście mogli mi udzielić jakichś rad, byłbym bardzo wdzięczny, niebawem będę się zabierał za wymianę oleju, filtrów i ogólny przegląd motocykla, ponieważ po odebraniu prawka chciałbym rozpocząć sezon. Obecnie jeździłem tylko kilka krótkich tras w tym jedną dłuższą [ok. 70km] gdyż nie jestem zwolennikiem jazdy bez uprawnień.
Pozdrowienia.

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Re: Potrzebuję porady na temat spalania VFR RC36

Post autor: emil » pn 17 cze 2013, 14:27

jak nie masz pojęcia to daj komuś, kto je ma ;)..
mogą być świece padnięte, filtr powietrza zapchany, gaźniki rozregulowane, ssanie nie odbija.

jak jest zimny silnik to odpalasz ze ssaniem czy bez? a może masz licznik w milach a nie km :mrgreen: :mrgreen: ?? i wtedy te 150mil by się zgadzało..

Awatar użytkownika
Hesper
bywalec
bywalec

Post autor: Hesper » pn 17 cze 2013, 14:32

Licznik mam w kilometrach :D, co do odpalania, odpalam na ssaniu i zawsze pięknie odpala, pracuje równo. Teraz chciałem poznać opinię osób, które znają się na rzeczy. Jeśli nie będzie chętnych do podzielenia się swoją wiedzą, to po prostu mechanik będzie sprawdzać wszystko krok po kroku, co nie zmienia faktu, że co wiele głów to nie jedna. W przypadku mojego poprzedniego motocykla wiele pomocnych rad otrzymałem właśnie na forum, dzięki czemu naprawa czy odnalezienie problemu było dużo prostsze.

Awatar użytkownika
Lisu
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Maciej
województwo: kujawsko-pomorskie

Post autor: Lisu » pn 17 cze 2013, 15:20

Tak się składa, że mam RC36 z 91r. U mnie spalanie na krótkich odcinkach oscyluje w ok. 6,5-7l/100km. Ostatnio na trasie łącznie 700km spalanie mi wyszło ok 5,1l/100km. U Ciebie myślę, że koniecznie synchro gaźników, filtr powietrza i świece. Czyli dokładnie to co napisał emil. W mojej RC36 przed tym zabiegiem spalanie przy spokojnej jeździe wychodziło coś pod 10l ;) Zrób to i będzie gitarka.

Aha - przepisowa jazda nie zawsze jest jazdą ekonomiczną ;) VFRką przepisowo można jeździć nie używając więcej niż pierwszego biegu, a wtedy ekonomicznie nie będzie ;) I w drugą stronę też jest tak, że jak przy 60km/h wrzucisz 6tkę to nie będzie cudownie. Ja początkowo źle dopasowywałem biegi do prędkości (myśląc, że im wyższy bieg tym spalanie mniejsze) - okazało się, że i tego trzeba się nauczyć ;)

Awatar użytkownika
Chris-Zg
pisarz
pisarz
Imię: Christian
województwo: lubuskie
Kontakt:

Post autor: Chris-Zg » pn 17 cze 2013, 16:27

Spalanie kosmiczne :o Moja pali przy normalnej jezdzie nie więcej jak 6L, przy ostrym pałowaniu coś koło 8.
Ja bym proponował wyregulować i zsynchronizować gażniki to raczej w tym leży przyczyna :wink:

Co do serwisu na sezon, polecam wymiane świec, filtrów powietrza, oleju, paliwa, wymiane oleju w silniku, lagach, płyny hamulcowe i płyn w sprzęgle, warto także pomyśleć o sprzęgle.
Czerwone są najszybsze!

Awatar użytkownika
Czaro vfr RC36
teksciarz
teksciarz
Imię: Czarek
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: Czaro vfr RC36 » pn 17 cze 2013, 18:06

Te spalanie to naprawdę kosmiczne moja rc36 z 90r nie przekracza 6l na 100 przy mojej jeździe. Zrób jak koledzy radzą czyli filtr powietrza, świeczki i synchro myślę ,że pomoże a spalanie powinno znacznie się obniżyć :wink: a wtedy tylko jeździć :bye
Czarek

Awatar użytkownika
radomki
teksciarz
teksciarz
Imię: Krystian
województwo: dolnośląskie

Post autor: radomki » pn 17 cze 2013, 20:30

na baku to ja robię około 350km

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: wielkopolskie

Post autor: Fakir » pn 17 cze 2013, 20:51

U mnie jakby spiąć się, to można na baku kulnąć ze 400km :P
ostatnia trasa z 3 kuframi, solo, średnio 120km/h wyszło 5.2L/100km

Kolega ma gaźniki do czyszczenia i regulacji, sprawdzić także iglice ssania czy nie przepuszczają, profilaktycznie można wymienić świeczki i filtr powietrza, powinno pomóc .
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Tomasz
województwo: pomorskie

Post autor: figaro » pn 17 cze 2013, 21:00

Wygląd świec powie mechanikowi bardzo wiele. :shock:
Regulacji gaźników należy pilnować jak oka w głowie. :!:
Potrafią się rozkalibrować i wtedy spalanie zaczyna wzrastać. :P

P.S.
Masz Manuala do RC36 :?:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
Falcon
pisarz
pisarz
Imię: Artur
województwo: mazowieckie

Post autor: Falcon » pn 17 cze 2013, 21:05

Moja RC36 W trasie solo do 120 km/h - 4,6 l
W dwie osoby + dwie sakwy + kufer centralny prędkość miedzy 120-140 km/h - 5,6 l
Miasto - bez pałowania , ale tez nie po emerycku 6,6-6,7 l/100 km
Masz gazniki do roboty !! :P
Fiu,fiu zaszczekał kot Filemon

Awatar użytkownika
Hesper
bywalec
bywalec

Post autor: Hesper » pn 17 cze 2013, 22:37

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Jutro zaprowadzę motocykl do zaufanego mechanika, będzie musiał poczekać w kolejce, bo ten roboty ma sporo, ale wolę tam, niż na chybił trafił gdzieś indziej. Gdy będę mieć jakieś nowe informacje na temat tego, co zostało wymienione/naprawione/wyczyszczone i jak to wpłynęło na poziom spalania, to wrzucę je do tematu, może komuś w przyszłości to pomoże. Pozdrowienia!

Awatar użytkownika
Lisu
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: Lisu » wt 18 cze 2013, 08:39

To czekamy na informację - z pewnością się przyda ;)

Awatar użytkownika
Hesper
bywalec
bywalec

Post autor: Hesper » wt 18 cze 2013, 10:28

Dziś pojechałem zatankować moto, żeby zaprowadzić je do mechanika. Dziwna sprawa, bo wskazówka od paliwa leżała na czerwonym polu, a podczas tankowania wystarczyło 50zł żeby zalać bak pod korek i wskazówka wskoczyła na Full. Możliwe, że mi właśnie wskaźnik świruje i ze spalaniem tragedii nie ma, aczkolwiek mechanik to sprawdzi.

Btw - nie wiecie ile litrów znajduje się w zbiorniku, gdy wskazówka pokazuje poziom rezerwy?

Awatar użytkownika
Lisu
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: Lisu » wt 18 cze 2013, 11:08

Mam dokładnie taki sam objaw tankowania jak u Ciebie ;) Wskazówka praktycznie na minimum, a jak zaleję pod korek to 10l max wchodzi :) Osobiście się już do tego przyzwyczaiłem, ale chętnie bym się dowiedział gdzie tkwi diabeł :D

Awatar użytkownika
belkot
klepacz
klepacz
województwo: śląskie

Post autor: belkot » wt 18 cze 2013, 11:32

Chcesz powiedziec ze wysokie spalanie obliczyles na podstawie wskazan poziomu paliwa a nie tankujac do pelna? :shock:

W takim razie po co ten temat i wizyta u mechanika? Napraw wskaznik i nie troluj

ODPOWIEDZ