Szkoda
Szkoda
Witam wszystkich
Sąsiad cofając wjechał prosto w mój motocykl (chyba go zaskoczył bo dziś wyciągnąłem z garażu ) i 'lekko' go uszkodził. Przedni błotnik, owiewka, szyba, lampa crash pad i lekko kufer są uszkodzone mniej lub bardziej. Zamierzam spisać oświadczenie, i teraz pytanie jak to wszystko zrobić aby uzyskać naprawę wszystkich części. Planuję oddać na bezgotówkowe usunięcie szkody, tylko nie wiem co wtedy z nie oryginalnymi częściami (crash pad i kufer).
I drugie pytanie czy macie jakieś miejsca w Trójmieście gdzie można to oddać i wszystko zostanie dobrze zrobione od A do Z.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc .
PS: Zdjęcia uszkodzeń:
http://imageshack.us/g/1/10100898/
Sąsiad cofając wjechał prosto w mój motocykl (chyba go zaskoczył bo dziś wyciągnąłem z garażu ) i 'lekko' go uszkodził. Przedni błotnik, owiewka, szyba, lampa crash pad i lekko kufer są uszkodzone mniej lub bardziej. Zamierzam spisać oświadczenie, i teraz pytanie jak to wszystko zrobić aby uzyskać naprawę wszystkich części. Planuję oddać na bezgotówkowe usunięcie szkody, tylko nie wiem co wtedy z nie oryginalnymi częściami (crash pad i kufer).
I drugie pytanie czy macie jakieś miejsca w Trójmieście gdzie można to oddać i wszystko zostanie dobrze zrobione od A do Z.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc .
PS: Zdjęcia uszkodzeń:
http://imageshack.us/g/1/10100898/
- Gacol
- klepacz
- Imię: Jacek
- województwo: śląskie
Re: Szkoda
Miałem te samą sytuacje.Poszukaj na forum .Skonczyło sie kasą z OC sprawcy.
VFR750 RC36 I
VTR1000 SP 1
VFR800 FI:)
VTR1000 SP 1
No ja właśnie się skłaniam do oddania na bezgotówkową do ASO, ale boję się, że policzą mi tam szkodę całkowitą...
- Gacol
- klepacz
- Imię: Jacek
- województwo: śląskie
No powiem Ci ja miałem czache ,błotnik stelaż lusterko,szybe i wlot powietrza i częsci aso wyniosły 9000zł.Z tym że w VTR
VFR750 RC36 I
VTR1000 SP 1
VTR1000 SP 1
- Piotr_Pan76
- teksciarz
- Imię: Piotr
- województwo: małopolskie
Łoj musiał ci nieźle przysadzić w motocykl skoro uszkodzenia są aż tak duże, myślę że wycena rzeczoznawcy wyniesie około 5000 zł, zgłoś szkodę i tak zawsze najpierw jest wycena a potem dopiero decyzja co i jak usuwasz szkodę. Pytasz o zakład ? Jeżeli to z OC sprawcy to wstaw do hondy i z głowy, zamówią wszystkie części zamontują i z głowy, a jak chcesz zarobić, to poproś o gotówkę i kupuj na allegro, z tym że od razu mówię, będziesz miał problem z reflektorem, bo towar deficytowy.
Póki co zgłosiłem szkodę i poczekam na wycenę podstawową, jeśli będzie nie satysfakcjonująca to wtedy zrobię dodatkową w warsztacie.
Jeżeli boisz się że stwierdzi szkodę całkowitą (a im starsze moto tym bardziej TU preferuje takie rozwiązanie bo nie musi ryzykować any bawić sie w stare lakiery itp), to powiedz że niektóre elementy już były wcześniej uszkodzone. Wtedy rzeczoznawca uwzględni tylko jakiś tam % wartości tych elementów, i koszt naprawy wyjdzie niższy (w stosunku do wartości rynkowej moto). A w ASO po prostu nie wymienisz tych elementów. Wtedy nie masz szkody całkowitej ale parę uszkodzeń zostawiasz nienaprawionych, a TU powinno Ci podziękować, bo zamiast X% kosztu pewnych elementów policzysz im 0%.
Jeżeli tego nie chcesz, a stwierdzą Ci szkodę całkowitą to nie poddawaj się. Napisz do nich z propozycją kupna 'wraku'. Wtedy bierzesz odszkodowanie, trochę im 'oddajesz' za 'wrak' a potem bawisz sie na allegro
Tak ja zrobiłem.
Jeżeli tego nie chcesz, a stwierdzą Ci szkodę całkowitą to nie poddawaj się. Napisz do nich z propozycją kupna 'wraku'. Wtedy bierzesz odszkodowanie, trochę im 'oddajesz' za 'wrak' a potem bawisz sie na allegro

- Lukaszny
- pisarz
- Imię: Łukasz
- województwo: warmińsko-mazurskie
A co to "propozycja kupna wraku"??? Przy szkodzie całkowitej ubezpieczyciel nie staje się właścicielem pojazdu. Wrak zostaje u Ciebie a kwota odszkodowania równa się wartość maszyny z chwili przed szkodą minus pozostałości (wrak).
A co z wrakiem zrobisz - czy go naprawisz czy wstawisz na allegro to ubezpieczyciela ni ziębi ni grzeje.
A co z wrakiem zrobisz - czy go naprawisz czy wstawisz na allegro to ubezpieczyciela ni ziębi ni grzeje.
W wolnych chwilach spamuje sobie na Blogu prawniczym - http://forumprawnicze.info/blog/2-blog- ... -nysztala/
Zastanawiam się tylko na jakiej podstawie wyliczają tą wartość wraku...
Tak i nie. W praktyce TU mówi ci że wrak wart jest (dla przykładu) 10,000 a moto ubezpieczyłeś na (np) 11,000 (albo taka jest szacowana wartość rynkowa przy OC sprawcy) więc ci płacą 1,000 i umywają ręce. Jak się nie odezwiesz to de facto tu się sprawa kończy. Problem w tym, że te 10,000 jest tak samo realne jak ich pierwotna "wycena" naprawy (czyli np lusterko VFR 60PLN brutto w ASO plus 5,40PLN montaż - tak u mnie było).Lukaszny pisze:A co to "propozycja kupna wraku"??? Przy szkodzie całkowitej ubezpieczyciel nie staje się właścicielem pojazdu. Wrak zostaje u Ciebie a kwota odszkodowania równa się wartość maszyny z chwili przed szkodą minus pozostałości (wrak).
Więc piszesz do nich że skoro 10,000 to niech oni sprzedadzą za taką kwotę, jeżeli im się uda, no to masz 10,000 i jest OK. Jednak jak uda im się sprzedać za 3,000 to muszą ci wypłacić dodatkowe 7,000 wyrównania (plus przekazać ci te 3,000 ze sprzedaży). A nie możesz sam sprzedać za 5,000 bo powiedzą że kumplowi sprzedałeś po zaniżonej cenie a według ich 'profesjonalnej wiedzy' to murowane 10,000 na aukcjach, i wtedy twoja strata (albo przynajmniej bardzo trudna obrona).
Po tym jak "prosisz" ich o sprzedanie wraku, u nich oczywiście wybucha panika. Bo wiedzą dobrze że 10,000 na które wycenili wrak to kompletnie fikcyjna kwota (ciekawe, że jak ubezpieczony posługuje się fikcyjnymi kwotami to wkracza prokurator...). WTEDY piszesz pismo i proponujesz kupna wraku za 500PLN. Zostawiasz ich z tym przez 5-10 dni, po czym dzwonisz żeby 'nieformalnie' porozmawiać. Oni na prawde nie chcą bawić się twoim wrakiem, i wiedzą ze kwoty zmyślili żeby ciebie 'oszukac'. Wtedy piszesz 'ostateczną' propozycje 1,000PLN za wrak, czyli oni dopłacają ci 9,000PLN. Z tej sumy (plus te 1,000 co ci na wstępie dali) bawisz się na allegro. Możesz też kwestionowąć wartość rynkową 11,000, o ile sam nie podałeś tej kwotu w swoim TU, a zapłaciłeś co najmniej 30% więcej nie dawno temu. U mnie właśnie tak się stało, wrak wycenili na 10,000, wartość rynkową przed zdarzeniem na 15,000 a przyjeli oferte ode mnie 4,000 za wrak i przyznali że wartość rynkowa była 18,000 (faktura z przed 5 miesięcy). I to bez sądów ani biegłych.
Witam
Dostałem wycenę, już po jednej poprawce. (W pierwszej nie uwzględniona była w ogóle naprawa szyby i crash pada, a także zaniżone ceny za czaszę i błotnik (1500 zamiast 3500 i 257 zamiast 720). Po zmianie brakujące elementy były już uwzględnione ale na czasza i błotnik nadal po starej cenie z dodatkowym komentarzem wyceniającego: "W przypadku nie akceptacji powyższej wyceny prosimy o przedstawienie faktur za naprawę.". W dodatku w drugiej wycenie potrącenia za ubytek wartości na częściach zamiennych z 240pln wzrosły do 717pln... (Kiedy te dwie brakujące części kosztują w sumie 800pln...)
Da się coś z tym jeszcze zrobić? Naprawę oczywiście już przeprowadziłem we własnym zakresie i faktury odpadają, ale czy nie powinni oddawać po rzeczywistych cenach skoro zamienniki nie występują?
Pozdrawiam
Dostałem wycenę, już po jednej poprawce. (W pierwszej nie uwzględniona była w ogóle naprawa szyby i crash pada, a także zaniżone ceny za czaszę i błotnik (1500 zamiast 3500 i 257 zamiast 720). Po zmianie brakujące elementy były już uwzględnione ale na czasza i błotnik nadal po starej cenie z dodatkowym komentarzem wyceniającego: "W przypadku nie akceptacji powyższej wyceny prosimy o przedstawienie faktur za naprawę.". W dodatku w drugiej wycenie potrącenia za ubytek wartości na częściach zamiennych z 240pln wzrosły do 717pln... (Kiedy te dwie brakujące części kosztują w sumie 800pln...)
Da się coś z tym jeszcze zrobić? Naprawę oczywiście już przeprowadziłem we własnym zakresie i faktury odpadają, ale czy nie powinni oddawać po rzeczywistych cenach skoro zamienniki nie występują?
Pozdrawiam
- zaba80r
- pisarz
- Imię: Piotr
- województwo: poza granicą Polski
Zamienniki występują ale spotkałem jedynie w czerwonym kolorze http://www.davidsilverspares.co.uk/VFR8 ... 998/spares honda podaj im ceny części,malowanie, śruby i robocizna. Czacha czerwiem 315 funtów czyli x 5. Pzdr http://www.davidsilverspares.co.uk/VFR8 ... art_63084/
“You live more in 5 minutes going flat out on a vehicle like this than most people live in a lifetime” – Burt Munro...The world fastest Indian...
Podałem w mailu do rzeczoznawcy ale zostało to kompletnie zignorowane. Cała wycena opiewa na kwotę 3115pln kiedy sama czasza w ASO kosztuje 3500pln.
-
- pisarz
- Imię: Paweł
- województwo: lubuskie
Może warto zasięgnąć pomocy u prawnika????
Very Funny Ride
Cztery koła poruszają ciało ,2 koła duszę......
Cztery koła poruszają ciało ,2 koła duszę......
Prawnicy zajmuję się takimi małymi kwotami w ogóle?