Bolące kostki - złe mocowanie podnóżków?
- zaja87
- Imię: Wojtek
- województwo: mazowieckie
Bolące kostki - złe mocowanie podnóżków?
Hej,
mam dziwny problem, ale może ktoś już sie z was z nim spotkał...
Po ostatniej trasie - niby tylko 600km w 2 dni - już ledwie chodzę. Ból jest silny - wszystko w okolicach kostek i cała stopa od spodu.
Przesiadłem sie na VFR 800FI w tym sezonie, ale wcześniej (GS500) robiłem już takie trasy i nigdy sie z tym nie spotkałem... co jest nie tak?
Może brakować jakichś wytłumień na podnóżkach? Czy źle stopę układam?
Po pierwszej dłuższej trasie sądziłem, że po prostu muszę się przyzwyczaić, ale teraz widze, że nie ma szans.
Zakładam, że jakiś związek z tym może mieć ciśnienie w tylnej oponie - waze tylko 63kg+plecak to mniej niz 70kg, a ciśnienie prawie przepisowo - 2,8, ale czy az do tego stopnia? Zebym nie mógł normalnie chodzić? ;/
mam dziwny problem, ale może ktoś już sie z was z nim spotkał...
Po ostatniej trasie - niby tylko 600km w 2 dni - już ledwie chodzę. Ból jest silny - wszystko w okolicach kostek i cała stopa od spodu.
Przesiadłem sie na VFR 800FI w tym sezonie, ale wcześniej (GS500) robiłem już takie trasy i nigdy sie z tym nie spotkałem... co jest nie tak?
Może brakować jakichś wytłumień na podnóżkach? Czy źle stopę układam?
Po pierwszej dłuższej trasie sądziłem, że po prostu muszę się przyzwyczaić, ale teraz widze, że nie ma szans.
Zakładam, że jakiś związek z tym może mieć ciśnienie w tylnej oponie - waze tylko 63kg+plecak to mniej niz 70kg, a ciśnienie prawie przepisowo - 2,8, ale czy az do tego stopnia? Zebym nie mógł normalnie chodzić? ;/
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
Re: Bolące kostki - złe mocowanie podnóżków?
może poluzuj gacie/buty alb udaj się do neurologa?
boleć to mogą nadgarstki i plecy a nie kostki stopy od spodu, to raczej wskazuje na schorzenie części lędźwiowej kręgosłupa
chyba że całą trasę stałeś na podnóżkach, ale w to wątpię..
boleć to mogą nadgarstki i plecy a nie kostki stopy od spodu, to raczej wskazuje na schorzenie części lędźwiowej kręgosłupa

- zaja87
O... nie wiedziałem, że kręgosłup może mieć powiązanie z kostkami... mam siedzącą pracę, to może coś w tym być.
Stać oczywiście nie stałem, nadgarstek prawy lekko czuję, ale ten się mam nadzieję przyzwyczai
Pierwsze o czym pomyślałem, to mocowania podnóżków - ludzie różnie naprawiają sprzęty i mogli czegoś w ich mniemaniu "zbędnego" się pozbyć
Stać oczywiście nie stałem, nadgarstek prawy lekko czuję, ale ten się mam nadzieję przyzwyczai

Pierwsze o czym pomyślałem, to mocowania podnóżków - ludzie różnie naprawiają sprzęty i mogli czegoś w ich mniemaniu "zbędnego" się pozbyć

- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
na podnóżkach w 800fi są gumy, rc36 nie ma, ale to tylko drgania a nie powód bólu. Jak Ci drętwieje dół nogi, zwłaszcza kostka, to sprawdź sobie odcinek lędźwiowy kręgosłupa, bo tak to się objawia.. A pozycja leżąca ma swoje wymagania, choć wcześniej jeździłeś na siedząco - wtedy plecy bardziej dostają.
zobacz też spodnie czy pod kolanem nie uwierają, bo jak nie ma krążenia to też boli i drętwieje, i to też jest prawdopodobne, że masz za mocno pospinane spodnie pod (z tyłu) kolanem albo buty w kostce. Zdjęcie które masz w awatarze, i te, które wrzuciłeś w powitalni, pokazują fabryczne sety osiemsetki..
zobacz też spodnie czy pod kolanem nie uwierają, bo jak nie ma krążenia to też boli i drętwieje, i to też jest prawdopodobne, że masz za mocno pospinane spodnie pod (z tyłu) kolanem albo buty w kostce. Zdjęcie które masz w awatarze, i te, które wrzuciłeś w powitalni, pokazują fabryczne sety osiemsetki..
- zaja87
wielkie dzięki 
będę próbował z tymi spodniami jak tylko dojde do siebie i do lekarza też się przejde...

będę próbował z tymi spodniami jak tylko dojde do siebie i do lekarza też się przejde...
- Higga
- teksciarz
- Imię: Szczepan
- województwo: podkarpackie
A nie przewiales czasami stawow stopy? Jakie masz buty?
- puzon
- klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Jak źle dopnę buty to już po 100 kilometrach mam ból kostki i wrażenie jak by kostka ocierała się o beton albo coś innego twardego ale zawsze miałem to w jednej nodze nigdy w dwóch na raz. Przystanek, dociąganie bądź luzowanie buta i potem jest ok.
- zaja87
Buty skorzane takie do polowy lydki, więc raczej nie przewiałem...
Gdy zakładam kask to ja już bólu żadnego nie czuje...
Ten dopiero pojawia się na drugi dzień.
Zmieniły się dwie rzeczy - motocykl (inna pozycja siedzenia) i spodnie (wczesniej zwykle jeansy). No, i starszy jestem o rok. Rok siedzenia za biurkiem... ;/
Jutro lekarz, może coś się wyjaśni, jak nie - poczekam az przejdzie i z powrotem jeansy. Może taką metodą eliminacji do czegoś dojde
Gdy zakładam kask to ja już bólu żadnego nie czuje...

Zmieniły się dwie rzeczy - motocykl (inna pozycja siedzenia) i spodnie (wczesniej zwykle jeansy). No, i starszy jestem o rok. Rok siedzenia za biurkiem... ;/
Jutro lekarz, może coś się wyjaśni, jak nie - poczekam az przejdzie i z powrotem jeansy. Może taką metodą eliminacji do czegoś dojde

- zaja87
Tak gdyby komuś miało się przydać w przyszłości:
- ortopeda stwierdził, że zdecydowanie nie ma to związku z plecami, musiałem odciąć dopływ krwi.
- po tygodniu leczenia (leki na stan zapalny, altacet, lioton1000) jest lepiej o tyle, że moge chodzic
- jesli problem nie ustanie czeka mnie usg dopplerowskie i cholera wie co dalej
Powodem musiały być spodnie - ciekawostką jest, że mam spodnie skorzane typowo od choppera (pod kolanami skóra, a nie sciągacze jak w sportowych) i choć nie mam pewności, to to najbardziej podejrzewam. Jak przejdzie będzie przesiadka z powrotem na jeansy, przynajmiej na jakis czas...
Wielkie dzieki za pomoc!
- ortopeda stwierdził, że zdecydowanie nie ma to związku z plecami, musiałem odciąć dopływ krwi.
- po tygodniu leczenia (leki na stan zapalny, altacet, lioton1000) jest lepiej o tyle, że moge chodzic
- jesli problem nie ustanie czeka mnie usg dopplerowskie i cholera wie co dalej
Powodem musiały być spodnie - ciekawostką jest, że mam spodnie skorzane typowo od choppera (pod kolanami skóra, a nie sciągacze jak w sportowych) i choć nie mam pewności, to to najbardziej podejrzewam. Jak przejdzie będzie przesiadka z powrotem na jeansy, przynajmiej na jakis czas...
Wielkie dzieki za pomoc!

- Hubu
- klepacz
- Imię: Hubert
W jeansach to na rowerze. Jak w długie trasy na vfr to zainwestuj w porządne spodnie.
W jeansach sobie załatwisz przewianie wszystkich stawów.
W jeansach sobie załatwisz przewianie wszystkich stawów.
- zaja87
Oczywiscie zainwestuje, ale najpierw musze dojsc przyczyny tego co sie stalo... poki co czeka mnie wizyta u chirurga, usg dopplera i zobaczymy co dalej.