Moja Fiftieth Zgasła i kuniec

Awatar użytkownika
Słowiu
teksciarz
teksciarz
Imię: Bartłomiej
województwo: podlaskie

Moja Fiftieth Zgasła i kuniec

Post autor: Słowiu » pn 06 maja 2013, 20:11

Koledzy pomocy.Dzisiaj lekko mi się moja VFRa przechyliła na lewą stronę i oparła o samochód i zahaczyłem nóżką o podłoże (ziemia) Wyczyściłem wszystko i spoko,przejechałem parę metrów i silnik zgasł.Teraz tak:po przełączeniu zapłonu nie słychac żeby podawała pompa i nie odpala przez to,nie wiem czy to nie coś od alarmu ponieważ tak jak wcześniej po wyłączeniu zapłonu i wyjęciu kluczyka po 60sek włączał się immobilajzer,teraz się nie włącza w ogóle.A może to czujnik stopki? Możliwe żeby przez to nie podawał paliwa?
Codziennie spotykam wariatów pędzących na łeb na szyję.Czasami naprawdę trudno ich dogonić...

Awatar użytkownika
kubatron2
klepacz
klepacz
Imię: jakub
województwo: małopolskie

Re: Moja Fiftieth Zgasła i kuniec

Post autor: kubatron2 » pn 06 maja 2013, 20:17

A może to czujnik stopki? Możliwe żeby przez to nie podawał paliwa?
Koledzy pomocy.Dzisiaj lekko mi się moja VFRa przechyliła na lewą stronę i oparła o samochód i zahaczyłem nóżką o podłoże (ziemia) Wyczyściłem wszystko i spoko,przejechałem parę metrów i silnik zgasł.Teraz tak:po przełączeniu zapłonu nie słychac żeby podawała pompa i nie odpala przez to,nie wiem czy to nie coś od alarmu ponieważ tak jak wcześniej po wyłączeniu zapłonu i wyjęciu kluczyka po 60sek włączał się immobilajzer,teraz się nie włącza w ogóle.A może to czujnik stopki? Możliwe żeby przez to nie podawał paliwa?

stopka nie ma chyba tu nic do tego bo odpalisz normalnie moto na bocznej stopce.jak juz to moze ten allarm sie zwiesił.lub cos z czujnikiem przechyłu .pod czacha na srodku stelaża

Awatar użytkownika
Słowiu
teksciarz
teksciarz

Post autor: Słowiu » pn 06 maja 2013, 20:37

Ale dziwne to bo przecie odpalił a dopiero jak po podwórku przejechałem kawałek po dziurach to zgasł.Możliwe że alarm,poczytam instrukcję.
Po tym jak go postawiłem już do pionu to nie tak jakby mi nie chciał żaden bieg wejść,dopiero po chwili,ale to chyba też nie ma nic wspólnego z odpałem.W sumie to silnik był zimny więc może i dlatego

W instrukcji obsługi pisze że po rozłożeniu stopki silnik powinien zgasnąc więc może ta czujka która tam jest się w jakiś sposób zawiesiła tylko co to ma wspólnego z alarmem ;/
Codziennie spotykam wariatów pędzących na łeb na szyję.Czasami naprawdę trudno ich dogonić...

Awatar użytkownika
Sylwio
klepacz
klepacz
Imię: Sylwester
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Sylwio » wt 07 maja 2013, 05:15

Sprawdź bezpieczniki, a zwłaszcza taki zaraz przy akumulatorze.
"A ty siej. A nuż coś wyrośnie. A ty - to, co wyrośnie - zbieraj. A ty czcij - co żyje radośnie, A ty szanuj to, co umiera..."

Awatar użytkownika
patrycy77
bywalec
bywalec
Imię: Patrycjusz
województwo: śląskie

Post autor: patrycy77 » wt 07 maja 2013, 18:58

Może być, że czujnik przechyłu (ten pod czachą)...mojemu bratu kiedyś v-tec tak na dziurach gasł...tylko, że potem zapalał,...ale mógł Ci się zwiesić...zmostkuj go i zobaczysz czy to on winien...;)
Zanim użyjesz słów: "ZAWSZE", "NIGDY" i "NA PEWNO" zastanów się czy jesteś w 100% pewny swojej wypowiedzi...
Mi się kiedyś wydawało....że jestem pewny:p

Awatar użytkownika
Hubu
klepacz
klepacz
Imię: Hubert
województwo: mazowieckie

Post autor: Hubu » wt 07 maja 2013, 21:48

Sylwio pisze:Sprawdź bezpieczniki, a zwłaszcza taki zaraz przy akumulatorze.
+1
Miałem takie objawy jak strzelił mi główny bezpiecznik, pompa nie chodzi ale część kontrolek się pali, co może uśpić czujność!

Awatar użytkownika
Słowiu
teksciarz
teksciarz

Post autor: Słowiu » śr 08 maja 2013, 06:05

Dzięki Panowie,okazuje się że czujnik pod czachą dostał głupawki i wybija bezpiecznik od silnika,można go całkowicie wywalić albo jeździć ze zmostkowanym?

Awatar użytkownika
Słowiu
teksciarz
teksciarz

Post autor: Słowiu » śr 08 maja 2013, 12:59

Orientujecie się czy od Vteca podejdzie ten czujnik?

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: wielkopolskie

Post autor: Fakir » śr 08 maja 2013, 18:27

Słowiu pisze:można go całkowicie wywalić albo jeździć ze zmostkowanym?
Można :wink: ale jak się wypieprzysz to silnik nie zgaśnie.
po za tym skoro wywala bezpiecznik, to coś czuje że to nie wina czujnika przechyłu...

Po każdym wykryciu przewrócenia motocykla przez czujnik, trzeba zmieniać bezpiecznik? Dziwne...
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

Awatar użytkownika
Słowiu
teksciarz
teksciarz

Post autor: Słowiu » śr 08 maja 2013, 18:45

W takim razie czego to może być wina :-/ ?

Awatar użytkownika
patrycy77
bywalec
bywalec

Post autor: patrycy77 » śr 08 maja 2013, 20:39

A może faktycznie po tej małej glebie, gdzieś ci się kabel z tej stopki ociera i robi zwarcie i wybija bezpiecznik...przejrzyj wszystkie kable, które mogły "brać udział" przy glebie...i dla pewności zmostkuj czujnik przechyłu...ale to raczej nie to...albo wal do elektryka jakiegoś;)
Zanim użyjesz słów: "ZAWSZE", "NIGDY" i "NA PEWNO" zastanów się czy jesteś w 100% pewny swojej wypowiedzi...

Awatar użytkownika
Słowiu
teksciarz
teksciarz

Post autor: Słowiu » śr 08 maja 2013, 20:52

Ciężko to nawet glebą nazwać bo ona mi się tylko osunęła lekko i zatrzymała na samochodzie więc nie leżała jednakże lekko się stopka zabrudziła ziemią,nic poważnego chyba,odkręcałem ją i sprawdzałem w różnych pozycjach i za każdym razem nie odpalała.Dopiero jak znalazłem bezpiecznik wywalony i go zmieniłem to odpaliła od strzała i immo też zaczęło działać.Ale po ruszeniu motoru znów zgasła i wywaliła bezpiecznik ;/ Trzeba się dostać do tego czujnika ale nie chcę mi się owiewek rozbierać ;/

Awatar użytkownika
patrycy77
bywalec
bywalec

Post autor: patrycy77 » śr 08 maja 2013, 22:05

Ale chyba będziesz musiał, skoro chcesz jeździć ;)no chyba,że lubisz patrzeć na moto jak stoi:p

Awatar użytkownika
Słowiu
teksciarz
teksciarz

Post autor: Słowiu » czw 09 maja 2013, 16:28

Dobra Panowie powiedzcie mi które toto i wywalam to bo słyszałem że to notorycznie pada,w CBRkach również.
Chodzi o to pierwsze z lewej strony zaczepione z napisem MITSUBA?

Obrazek

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz

Post autor: emil » czw 09 maja 2013, 17:11

raczej o to z półokągłym spodem na środku z 3 kablami.

a ja pierwsze słyszę, że to notorycznie pada, poza tym jak Fakir pisał - ten czujnik nie ma prawa palić bezpiecznika głównego, to ewidentne zwarcie jest gdzieś do masy na wiązce, szukaj załamanego przetartego przewodu w miejscach, gdzie leci wiązka i może mieć kontakt z masą - czacha, pod bakiem, klamki, półki, pod siedzeniem, a nie baw się w druciarstwo. Co jeszcze ciekawego doczytaleś na forum cbr?

ODPOWIEDZ