Zbyt "miękka" klamka ?
Zbyt "miękka" klamka ?
Mam wrażenie, że klama wpada mi "głębiej" niż dotychczas, pózniej motór zaczyna hamować. Klama jest też trochę miększa (miękciejsza?, bardziej miękka?, mientka?)
Jednak skuteczność hamulców na moje oko się nie zmieniła...
Czeka mnie odpowietrzenie ? Czy ktoś miał takie objawy ?
Jednak skuteczność hamulców na moje oko się nie zmieniła...
Czeka mnie odpowietrzenie ? Czy ktoś miał takie objawy ?
- Hefajstos
- klepacz
- Imię: Maciej
U mnie też klamka zaczęła wpadać głębiej, po oględzinach układu hamulcowego, diagnoza była prosta: końcówka klocków w tylnym zacisku... Poza tym płyn hamulcowy po diagnozie metodą organoleptyczna kwalifikuje sie też do wymiany. Nowe klocki już zamówione.
Tak samo jak Wasyl, proponuje na początek sprawdzić stan klocków i jak wygląda płyn hamulcowy.
Tak samo jak Wasyl, proponuje na początek sprawdzić stan klocków i jak wygląda płyn hamulcowy.
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
Re: Zbyt "miękka" klamka ?
odgrzewam kotleta (albo karpia....)
porobiłem ostatnio hamulce przednie w rc36II, wszystko poczyszczone, poskładane, oplot od paru lat już jeździ, ale co mnie zastanawia - klamka jest jakaś taka gumowa. I hamulec cieńki bardzo.
Ktoś z Was już wymieniał zestaw uszczelniający pompy? Podejrzewam że to będzie to, bo klamka ma spory zakres martwego ruchu zanim zaczyna działać, choć nic nie przepuszcza, nic nie cieknie, więc pytanie czy to może być wina uszczelniaczy? Obstawiam, że tak, bo wszystko jest odpowietrzone i zalane nowym dotem.
Jest jakiś problem z rozebraniem tłoczyska pompy? Daje rade taka naprawa czy lepiej szukać pompy z jakiegoś nowszego sprzęta, może wydajniejszej (rc46 chyba taka jest)?
Czekam na info, ale pewnie zanim się doczekam to i tak zamówię zestaw naprawczy

Pozdro
a może ktoś przerabiał temat - jakie są różnice w wydajności pomp z hamulców jednokołowych a dual? Bo jak mam dać za zestaw 80zł to za 100 kupie pompę od xx albo rc46, pytanie czy nie będzie to zbyt czułe.

porobiłem ostatnio hamulce przednie w rc36II, wszystko poczyszczone, poskładane, oplot od paru lat już jeździ, ale co mnie zastanawia - klamka jest jakaś taka gumowa. I hamulec cieńki bardzo.
Ktoś z Was już wymieniał zestaw uszczelniający pompy? Podejrzewam że to będzie to, bo klamka ma spory zakres martwego ruchu zanim zaczyna działać, choć nic nie przepuszcza, nic nie cieknie, więc pytanie czy to może być wina uszczelniaczy? Obstawiam, że tak, bo wszystko jest odpowietrzone i zalane nowym dotem.
Jest jakiś problem z rozebraniem tłoczyska pompy? Daje rade taka naprawa czy lepiej szukać pompy z jakiegoś nowszego sprzęta, może wydajniejszej (rc46 chyba taka jest)?
Czekam na info, ale pewnie zanim się doczekam to i tak zamówię zestaw naprawczy

Pozdro
a może ktoś przerabiał temat - jakie są różnice w wydajności pomp z hamulców jednokołowych a dual? Bo jak mam dać za zestaw 80zł to za 100 kupie pompę od xx albo rc46, pytanie czy nie będzie to zbyt czułe.

- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Emil a czysciłem już całą pompę czy jeszcze nie?
- emil
- stary wyjadacz
pompy nie rozbierałem. a co tam jest do czyszczenia? Jak się gumy powycierały oringów to nie bardzo jest po co rozbierac nie mając nowego zestawu 

- kiki
- ostry klepacz
- Kontakt:
czasami zbiera się tam brud i coś na wzór szlamu- przeczyść ją dokładnie i zobacz czy coś pomoże.
- emil
- stary wyjadacz
eee no stary, jak już ją rozbiorę to nie będę składał na gumach, które mają podejrzewam 17 lat i grubo ponad 100 tys prebiegu, tylko już założę nowe. Wkurza mnie to bo po przesiadce z vtr wydaje mi się, że vfr nie hamuje, klamka wpada a pod koniec jak docisnę to blokuje koło, nie jest w ogóle dozowalny ten hebel.
- Fakir
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: wielkopolskie
Jakie masz klocki?
Też mam stalowy oplot i miałem podobnie po założeniu Nissinów złotych tych z ceramiczną i metalową podkładką między klockiem a tłoczkami, po wyjęciu tego natychmiastowa reakcja i twarda klamka jak skała.
Zobacz co siedzi w pompie, jeśli oringi są całe to raczej nie będzie różnicy.
A co do pomp to jeśli pompa jest bardziej wydajna do duala - pompuje więcej płynu, to wytwarza mniejsze ciśnienie.
Prawa fizyki
Też mam stalowy oplot i miałem podobnie po założeniu Nissinów złotych tych z ceramiczną i metalową podkładką między klockiem a tłoczkami, po wyjęciu tego natychmiastowa reakcja i twarda klamka jak skała.
Zobacz co siedzi w pompie, jeśli oringi są całe to raczej nie będzie różnicy.
A co do pomp to jeśli pompa jest bardziej wydajna do duala - pompuje więcej płynu, to wytwarza mniejsze ciśnienie.
Prawa fizyki

Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- kiki
- ostry klepacz
- Kontakt:
No to jak już tak stawiasz sprawę to chyba na prawdę lepszym rozwiązaniem będzie to o czym wspominałeś- pompa od nowszego sprzęta. Załóż jakąś na próbę (albo od VTR, 800fi, albo wspomnianego ixa) i sprawdź jak hamuje
.
C

C
- emil
- stary wyjadacz
klocki mam ciągle te same. z tego co kojarzę, to pompy wszystkie dają to samo ciśnienie.
Kiki nie założe z vtr bo tam jest mała pompa z osobnym zbiornikiem, dlatego myślę o podobnej konstrukcji z np xx albo nowszego horneta - bo tam sprawdzałem i klamka jest twarda, a tu jest guma.
Fakir blach nie miałem chyba nawet i na bank nie mam teraz, ale to nie powinno mieć wpływu na działanie klamki, bo przecież tłoczki się wypchną o te 0,5mm i klamka powinna działać tak samo. A jest gumowa.
Kiki nie założe z vtr bo tam jest mała pompa z osobnym zbiornikiem, dlatego myślę o podobnej konstrukcji z np xx albo nowszego horneta - bo tam sprawdzałem i klamka jest twarda, a tu jest guma.
Fakir blach nie miałem chyba nawet i na bank nie mam teraz, ale to nie powinno mieć wpływu na działanie klamki, bo przecież tłoczki się wypchną o te 0,5mm i klamka powinna działać tak samo. A jest gumowa.
- figaro
- ostry klepacz
- Imię: Tomasz
- województwo: pomorskie
Uszczelniacze w pompie powinny być wymieniane co 5 lat.
Zdarza się często, że trzymają długo, ale jeżeli wydajność hamulców spada, klamka jest zbyt gumowa bez wycieków płynu z układu, to jest to ich wina i należy je wymienić na nowe.
Szczególnie jeżeli założyło sie wcześniej przewody w oplocie.
Roboty jest chyba na godzinę, może nieco mniej.

Zdarza się często, że trzymają długo, ale jeżeli wydajność hamulców spada, klamka jest zbyt gumowa bez wycieków płynu z układu, to jest to ich wina i należy je wymienić na nowe.

Szczególnie jeżeli założyło sie wcześniej przewody w oplocie.

Roboty jest chyba na godzinę, może nieco mniej.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- emil
- stary wyjadacz
o robotę się nie martwię bo to 1 zeger do wyjęcia i czyszczenie, zastanawiałem się czy to właśnie to, ale zamówię dziadostwo i zrobię 
bdw wszystkie gumowe przewody ciśnieniowe mają byc zmieniane co 5 lat

bdw wszystkie gumowe przewody ciśnieniowe mają byc zmieniane co 5 lat

- olo
- klepacz
- Imię: Olek
- Kontakt:
Niekiedy w pompie zagnieździ się wredny pęcherz powietrza który potrafi wkurzyć...wziąłeś to emilku pod uwagę?
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section 

- emil
- stary wyjadacz
tak Oleńku
jak odpowietrzam heble to zawsze strzykawką
poza tym hamulec jest ale głęboko łapie dopiero, połowa zakresu ruchu jest martwa. Zmienię cały ten zestaw, i tak to za mną chodzi od paru lat