alarm w mieszkaniu
- KolczyK
- stary wyjadacz
- Imię: Przemysław
- Kontakt:
alarm w mieszkaniu
Hej
potrzebuje pomocy przy wyborze alarmu do mieszkania, wolałbym mieć jedynie czujki na okna. Wysoki parter. NIe za drogi.
Macie pojęcie o alarmach bezprzewodowych?warto się pchać w tanie alarmy bezprzewodowe?
potrzebuje pomocy przy wyborze alarmu do mieszkania, wolałbym mieć jedynie czujki na okna. Wysoki parter. NIe za drogi.
Macie pojęcie o alarmach bezprzewodowych?warto się pchać w tanie alarmy bezprzewodowe?
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka
UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>
- emils
- pisarz
- Imię: Emil
- województwo: mazowieckie
Re: alarm w mieszkaniu
Moge pogadać z kolegą. On ma coś na zasadzie alarmu podpiętego pod domofon. Działa to tak, że może zadzwonić na domofon i słyszeć co sie dzieje w mieszkaniu. Uważam, że fajna sprawa.
"Bóg stworzył Hondę, bo wie co dobre. A inne motocykle? Bo ma poczucie humoru!"
Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...
Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...
- KolczyK
- stary wyjadacz
- Kontakt:
szczególnie jak żona wraca wcześniej 

-
- pisarz
- Imię: Dariusz
- Kontakt:
ja mam bezprzewodowy w firmie i jestem mega zadowolony a powiem ci szczerze ze tez balem się o działanie tego ustrojstwa
mam model XSmart z powiadamianiem GSM
konfiguracje czujek ustawiasz sobie sam , nie będę tu opisywał jak mam to rozwiązane ale działa w 100%
polecam bo montaż zajął mi ok 1 h i zero kabli , no jedynie zasilanie do centralki
mam model XSmart z powiadamianiem GSM
konfiguracje czujek ustawiasz sobie sam , nie będę tu opisywał jak mam to rozwiązane ale działa w 100%
polecam bo montaż zajął mi ok 1 h i zero kabli , no jedynie zasilanie do centralki
- kazayoshi
- bywalec
- Imię: Kamil
- województwo: śląskie
Siema
Tanie to pojecie wzgledne ;p
Mam troche doswiadczenia przy montazu i konfuguracji zestawow bezprzewodowych na czujkach IR i kontaktronach (otwarcia drzwi/okien) w przedziale od 1200pln w gore (za sam sprzet ze znizkami dla instalatorow).
Czesto klient wybierajac najtansze centralki dostawal "reaktywowane" plyty z serwisu ktore wg serwisantow lub producenta dzialaja, a faktycznie to niekoniecznie, a przy montazu czesto firma instalatorska doliczala cos ekstra z powodow wolniejszego/trudniejszego konfigurowania.
Najtansza byla Micra ktora trudno sie konfugurowalo, troche drozsza jest Integra + Abax, podobnie Jablotrony.
Najlatwiejszy z ktorym mialem do czynienia to Jablotron: prawie PnP, oprogramowanie do konfiguracji przez kompa intuicyjne, wiec jak masz troche czasu, lubisz poklikac i czegos sie nauczyc to od paru godzin do paru dni (wiele stref, problemy z zasiegiem itd) z manualem samemu to opanujesz i skonfugurujesz. Jesli nie to firmy tym zajmujace pojada troche po portfelu i bedziesz "lzejszy" o pare tysiakow w zaleznosci od ilosci czujek, dodatkowych opcji (kontrola/powiadamianie przez gsm itd).
Systemy na kablu i bezprzewodowe sa praktycznie takie same do konfiguracji a zabawy z bezprzewodowymi jest o niebo mniej.
Wkladasz baterie, synchronizujesz z cetralka i ukladasz tam gdzie chcesz sprawdzajac na kompie czy nie gubi zasiegu bez wiercenia po scianach, kucia, chowania kabli itd.
Baterie powinny dzialac do 2 lat, czasem krocej jesli czujki czy syrena (bezprzewodowa) dlugotrwale narazone sa na bardzo niesprzyjajace warunki temp.
Ogolnie to sa calkiem spoko i jesli tylko nie masz w domu b. grubych scian/stropow to spokojnie daja rade przy dobrze zlokalizowanej centrali.
Najlepiej bedzie wyslac zapytanie do paru firm security z prosba o dokladna wycene, sprzet zastosowany i warunki gwarancji.
Pozniej mozna poszukac sprzetu na wlasna reke i zobaczyc ile mozna zaoszczedzic
Infolinia producenta rowniez jest bardzo pomocna przy roznych problemach z konfiguracja.
Jesli bede mogl jakos pomoc to pytaj.
Tanie to pojecie wzgledne ;p
Mam troche doswiadczenia przy montazu i konfuguracji zestawow bezprzewodowych na czujkach IR i kontaktronach (otwarcia drzwi/okien) w przedziale od 1200pln w gore (za sam sprzet ze znizkami dla instalatorow).
Czesto klient wybierajac najtansze centralki dostawal "reaktywowane" plyty z serwisu ktore wg serwisantow lub producenta dzialaja, a faktycznie to niekoniecznie, a przy montazu czesto firma instalatorska doliczala cos ekstra z powodow wolniejszego/trudniejszego konfigurowania.
Najtansza byla Micra ktora trudno sie konfugurowalo, troche drozsza jest Integra + Abax, podobnie Jablotrony.
Najlatwiejszy z ktorym mialem do czynienia to Jablotron: prawie PnP, oprogramowanie do konfiguracji przez kompa intuicyjne, wiec jak masz troche czasu, lubisz poklikac i czegos sie nauczyc to od paru godzin do paru dni (wiele stref, problemy z zasiegiem itd) z manualem samemu to opanujesz i skonfugurujesz. Jesli nie to firmy tym zajmujace pojada troche po portfelu i bedziesz "lzejszy" o pare tysiakow w zaleznosci od ilosci czujek, dodatkowych opcji (kontrola/powiadamianie przez gsm itd).
Systemy na kablu i bezprzewodowe sa praktycznie takie same do konfiguracji a zabawy z bezprzewodowymi jest o niebo mniej.
Wkladasz baterie, synchronizujesz z cetralka i ukladasz tam gdzie chcesz sprawdzajac na kompie czy nie gubi zasiegu bez wiercenia po scianach, kucia, chowania kabli itd.
Baterie powinny dzialac do 2 lat, czasem krocej jesli czujki czy syrena (bezprzewodowa) dlugotrwale narazone sa na bardzo niesprzyjajace warunki temp.
Ogolnie to sa calkiem spoko i jesli tylko nie masz w domu b. grubych scian/stropow to spokojnie daja rade przy dobrze zlokalizowanej centrali.
Najlepiej bedzie wyslac zapytanie do paru firm security z prosba o dokladna wycene, sprzet zastosowany i warunki gwarancji.
Pozniej mozna poszukac sprzetu na wlasna reke i zobaczyc ile mozna zaoszczedzic

Infolinia producenta rowniez jest bardzo pomocna przy roznych problemach z konfiguracja.
Jesli bede mogl jakos pomoc to pytaj.
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
Nie gadaj, satel micra nie jest taka trudna do opanowania
a obsluguje zarówno kabel jak i wireless, oprócz tego ma moduł gsm zintegrowany, a nie jak niektóre - osobno trzeba kupić nokie 3410
...
I konfigurować można po kablu lub via gprs, a to spore ułatwienie zadania

I konfigurować można po kablu lub via gprs, a to spore ułatwienie zadania

- KolczyK
- stary wyjadacz
- Kontakt:
kazayoshi tak się rozpędziłeś, że chyba pierdalnę sobie po prostu czujki po 6zł na baterie
z tego co pamiętam to w domach robiliśmy zawsze Satel
dzięki za wskazówki

dzięki za wskazówki
- emil
- stary wyjadacz
sama centrala micra to 500zł, do tego zasilacz i aku, piloty/panel, to różnie wychodzi, ale z 4 kablowymi czujkami dualnymi i 2 syrenami, kablami wychodzi ok 1300-1500zł.
na wifi nie wiem czy będzie taniej, bo znowu czujki są pewnie droższe.
Alarm ma być pewny i niezawodny, jak Ci na tym nie zalezy to załóż tak jak mowisz po 6zł za piszczyk na ramę
i powieś nad oknem siekierę.. albo wrzuć druty z sieci 230v

na wifi nie wiem czy będzie taniej, bo znowu czujki są pewnie droższe.
Alarm ma być pewny i niezawodny, jak Ci na tym nie zalezy to załóż tak jak mowisz po 6zł za piszczyk na ramę

- KolczyK
- stary wyjadacz
- Kontakt:
- emil
- stary wyjadacz
http://www.youtube.com/watch?v=Tx6M_oYTm9g
co więcej mogę powiedzieć?
ja osobiście bym wolał założyć coś sprawdzonego.. poza tym czujki pir są zawodne w przypadku przeciągu i zmiany w ten sposób temp. otoczenia.. i takie tam..
na wysokim parterze to polecam klamki do okien z blokadą na klucz - normalnie przy podważeniu klamka się luzuje i można wejść na chatę przez np. balkon bez hałasu..
co więcej mogę powiedzieć?
ja osobiście bym wolał założyć coś sprawdzonego.. poza tym czujki pir są zawodne w przypadku przeciągu i zmiany w ten sposób temp. otoczenia.. i takie tam..
na wysokim parterze to polecam klamki do okien z blokadą na klucz - normalnie przy podważeniu klamka się luzuje i można wejść na chatę przez np. balkon bez hałasu..
- kazayoshi
- bywalec
- Imię: Kamil
Pipki za 6zeta i siekiera w pogotowiu zdecydowanie beda najtanszeKolczyk pisze:kazayoshi tak się rozpędziłeś, że chyba pierdalnę sobie po prostu czujki po 6zł na baterie

Ja tez najwiecej zamontowalem Sateli, ale przynajmniej 3x trafilem na plytke "nowa" ale zawierajaca juz strefy bylego klienta i wieszajaca sie.
Ale satela tez kojarze z dobrego wsparcia telefonicznego no i przynajmniej jest tanszy.
Znacznie lepiej wspominam konfiguracje jablo, a wiadomo ze wszystko da sie opanowac, tylko kwestia ile to zajmie czasu?emil pisze: Nie gadaj, satel micra nie jest taka trudna do opanowania a obsluguje zarówno kabel jak i wireless, oprócz tego ma moduł gsm zintegrowany, a nie jak niektóre - osobno trzeba kupić nokie 3410 ...
Micra zadziwia mozliwosciami jesli sie wezmie pod uwage cene.
dokladnie, przy klimatyzacji tez potrafi sporo namieszac.emil pisze: poza tym czujki pir są zawodne w przypadku przeciągu i zmiany w ten sposób temp. otoczenia..
A jesli chodzi o takie tanie wynalazki z allegro to nie mam z tym zadnego doswiadczenia, najlepiej by bylo spytac ludzi ktorzy to kupili. Sprzedajacy poza tym ze chce opchnac towar to tez cos powinien powiedziec.