Włochy 2013 początek sierpnia

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Maceqq
województwo: łódzkie

Włochy 2013 początek sierpnia

Post autor: Maceqq » sob 09 mar 2013, 18:46

Witam,

planuje podróż z dziewczyną do Włoch jadąc przez Alpy, Toskanię, dojeżdżając do Perugii, później do morza Adriatyckiego - pojeździć wzdłuż wybrzeża i powrót do Polski. To tak na wstępie BAAARDZO generalnie, gdyż dopiero rozpoczynamy konkretne planowanie trasy. Jak na razie mamy jedynie motocykl Honda Vfr 750 92r. i moje 3 letnie doświadczenie na Yamaszce XJ600s. Hondę kupiłem na zimę więc praktycznie moje doświadczenie to 300 kilometrów zrobione z Lublina do Łodzi(czyt. żadne). Chciałbym wiedzieć co sądzicie o tym, że bez większego doświadczenia w dalekich podróżach chcemy pojechać tak daleko i na 20 letnim motorze ( chociaż z niewielkim przebiegiem i w rewelacyjnym stanie ). Czy sądzicie, że przy odpowiednim zaangażowaniu, zrobieniu fajnej strony internetowej o nas i naszym planie, mamy szanse na zdobycie sponsorów, patronów medialnych, dzięki którym moglibyśmy dostać np. kaski lub odzież do testów? Oczywiście reklamowali byśmy ich na stronie internetowej oraz w trasie i robilibyśmy regularne wpisy z podróży :) Generalnie naszym założeniem jest to, żeby podróż nie była w 100% zaplanowana. Chcemy robić dużo rzeczy spontanicznie i trzymać się tylko głównych założeń takich jak dojazd do Perugii, czy przejazd konkretnymi przełęczami w Alpach, jeśli czasem poznamy kogoś fajnego to nie będzie problemu zostać np. 3 dni w jednym miejscu bo nie będziemy ograniczeni w żaden sposób czasowo ( dlatego trasę, która normalnie zajęła by około 10-12 dni, chcemy zrobić w około miesiąc ). Czy myślicie, że takie ,,swobodne" podróżowanie z ,,jajami" ;) spotka się z zainteresowaniem? A może ktoś z Was myślał kiedyś o takim podróżowaniu bez spiny?
Postaram się w tym wątku uaktualniać nasz plan działania i mam nadzieje, że jak zrobi się ciepło to spotkamy się z Wami na jakimś zlocie i zapoznamy bliżej :) a póki co czekamy na wasze opinie co do generalnego konceptu i co sądzicie o takim ,,luźnym podróżowaniu".

Pozdrawiam :)
Yamaha Xj 600s <09.2010 - 10.2012>
od 20.10.2012 --> Honda Vfr 750 RC36II
Panowie i Panie, zaczynam latanie ;)

Awatar użytkownika
Lucek
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: LUCYna/fer

Re: Włochy 2013 początek sierpnia

Post autor: Lucek » sob 09 mar 2013, 19:23

do takiego luzne idealnie nadaje sie dobra karta kred. i nie widze problemu
Nie ma boga, jest Mmmmotór!

Maceqq

Post autor: Maceqq » sob 09 mar 2013, 19:52

Mhm... w sumie nie wspomniałem tutaj jak zaopatrujemy się na kwestie finansowe. Generalnie jak nie jedziemy to nie palimy benzyny więc tutaj problemu nie ma, ale wiadomo trzeba jeść i płacić za noclegi. My jednak planujemy sporo korzystać z couchsurfingu i znajomych, których mam po erasmusie ( spędzonym we Włoszech oczywisćie :) ). Na pewno jak będziemy na wybrzeżu to śpimy na dziko w namiocie i generalnie gdzie się da to namiot. Bierzemy mały palniczek turystyczny i jakieś tam gary więc wcale dużo nie wyjdzie. Ogółem tniemy koszty jak się da tak, żeby ten miesiąc przeżyć :) Kaske zbieramy już nie od dziś, ale wiadomo jak uda nam się zdobyć jakieś ciuchy, których jeszcze nie mamy to będziemy mogli więcej wydać na miejscu czyli po prostu jeździć dłużej :)
Z niecierpliwością czekamy na dalsze komentarze, bo pewnie pytań o to co zabrać i jak się przygotować będzie masa, ale troszeczkę później...

mamihlapinatapai
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Przemek
województwo: opolskie

Post autor: mamihlapinatapai » sob 09 mar 2013, 19:56

Jesli macie w planach Wlochy w tym roku i szukacie kompanow do wyjazdu to mozna pomyslec o wspolnym wypadzie - ja od zeszlego roku staram sie przygotowac moto do wyjazdu - kupno kufrow itd, i rowniez ze swoja narzeczona myslimy o takim wyjezdzie na spontanie u nas jednak bardziej ogranicza nas kwestia czasowa - urlop w pracy ale np 2-3 tyg nie powinno byc problemem. Dajcie znac co sadzicie o takiej propozycji ?:)
zyje sie tylko raz :) ....

Awatar użytkownika
harylog
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Tomek
województwo: małopolskie

Post autor: harylog » sob 09 mar 2013, 20:13

Widzę ogromne podobieństwo do moich planów.

Też jeździłem dotychczas na XJ600 i na zimę kupiłem VFR (tyle że 800FI) ;-)
Również planuję na lato wyjazd do Włoch, tyle że na krótszy okres i możliwe że w czerwcu ;-)

Tak czy inaczej życzę powodzenia w wyprawie.
[XJ600S '95] > [VFR RC46 '98] / Skradziona 16.07.2013 :-(

Maceqq

Post autor: Maceqq » sob 09 mar 2013, 20:22

Jesteśmy oczywiście otwarci na propozycje, jednak uważamy, że bardzo ciężko będzie się zgrać z tego względu, że na pewno będziemy często zmieniać plany. Ponadto na coachu, rzadko kiedy mają miejsca na więcej niż 1-2 osoby i trzeba by było się często rozdzielać. Ale oczywiście plan jest w bardzo początkowej fazie i jeśli wymyślimy jak to wszystko zgrać to możemy próbować pojechać w dwa motory z założeniem, że w pewnym momencie trzeba się będzie ewentualnie rozdzielić( z powodu czasu jakim będziemy dysponować ) :)

mamihlapinatapai
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Przemek
województwo: opolskie

Post autor: mamihlapinatapai » sob 09 mar 2013, 20:34

no to jakis pomysl powstaje - to oczywiscie zupelnie luzna propozycja i pewnie do tego czasu zmieni sie jeszcze tysiac pomyslow jednak jesli o nas chodzi to pewnych jest kilka rzeczy: 1. wlochy , 2 moto V-tec - 2 osoby 3 kufry i tankbag, 3 czas minimalny 10 dni max 3 tyg, 4 koszta mozliwie niskie - namioty wlasne jedzonko itd :)
zyje sie tylko raz :) ....

Awatar użytkownika
śliniak290
klepacz
klepacz
Imię: Wojciech
województwo: mazowieckie

Post autor: śliniak290 » ndz 10 mar 2013, 15:49

Jeżeli masz takie możliwości że nie ogranicza cię czas to rysuje się tobie bardzo fajna wyprawa, jedynie musisz popracować nad kosztami lub tak jak pisał Lucek ( karta kredytowa ) , Życzę powodzenia w planowaniu. :D
Najpierw naucz śmiać się z siebie , a potem śmiej się z innych !!!

Maceqq

Post autor: Maceqq » ndz 10 mar 2013, 19:49

a czy myślicie, że mamy szanse na to, że jakaś firma/serwis internetowy/czasopismo będą nas wspierać? Bo wiadomo, podróż będzie z jajem pelna przygód, ale nie będzie zbytnio trudna ani daleka... podejrzewam, że wszystko zależy od nas i ilu zdobędziemy przez ten czas czytelników? ma ktoś z Was jakieś doświadczenia związane z pozyskaniem jakiś ciuchów, namiotów etc.

ODPOWIEDZ