Crashpady

Wymyśiłeś coś fajnego do Swojej VFR? To możesz się podzielić.
Awatar użytkownika
lasooch
teksciarz
teksciarz
Imię: Michał
województwo: mazowieckie

Re: Crashpady

Post autor: lasooch » pt 08 lut 2013, 15:48

Higga pisze:to co lasoch mam powiekszac dziure od tych crashy od Ciebie czy nie?
Ja zawsze radziłem wyciąć otwór przynajmniej 10mm większy niż średnica aluminiowej tulei. Wiele osób też już przekonało się na własnej skórze (na własnych owiewkach? :wink: ), że warto.

A co do wiginania czy łamania crashpada, to napiszę jeszcze raz to, co kolega wcześniej dostał na PW:

Nie ma szans, by pad uszkodził ramę. Aluminium, które styka się z ramą jest od ramy bardziej miękkie, więc to tuleja się odkształca, a nie ucho ramy. Przy zwykłej glebie, bez dodatkowych atrakcji, to po prostu pad ściera się np. 0,5cm, może wygnie się też o 0,5cm. Podnosisz moto i jedziesz dalej, tyle ;) A zgięcie o 90st dotyczy właśnie "ekstremalnej" sytuacji, typu ślizg i przelecenie przez krawężnik ;) Z tym, że przy takim scenariuszu i tak motocykl zazwyczaj jest już solidnie pokiereszowany, więc stan crashpadów ma najmniejsze znaczenie :P

Obawa o uszkodzenie ramy jest w innych modelach, np. w hornecie. Tam pady wiszą na śrubie 10mm i ucho w ramie czy tam w silniku jest strasznie wąskie, długie i słabo podparte. Tam faktycznie jest szansa, że zbyt mocny crashpad może uszkodzić ramę, poprostu ułamać ucho. W necie można znaleźć sporo takich zdjęć. Dlatego do takich motocykli stosuję celowo miękkie śruby, a czasem jeszcze z premedytacją toczę na nich maleńki rowek, by wykorzystując zjawisko karbu, śruba zgięła/złamała się dokładnie w tym miejscu, gdzie ja tego chcę, w kontrolowany sposób. W VFR choćby skały srały, ramy nie da się uszkodzić crashpadami, punkt mocowania jest wręcz idealnie pod nie stworzony :)
Triumph Tiger 1050 << bikepics

Awatar użytkownika
Miarus
bywalec
bywalec
Imię: Piotr
województwo: wielkopolskie

Post autor: Miarus » ndz 17 lut 2013, 19:45

Panowie, ze względu na długi czas oczekiwania, jaki zadeklarował Lasooch, zdecydowałem się na zakup crashów Womet - Tech. Wyrwałem dobrą okazję i są...

Czy montowałaś ktoś takie ustrojstwo w swoim sprzęcie i jest w stanie w skrócie zrelacjonować mi przebieg procesu ?? Producent dołączył instrukcję, ale do montażu starego typu zestawu :/

Obrazek

Awatar użytkownika
grover88
teksciarz
teksciarz
Imię: Marcin
województwo: lubelskie

Post autor: grover88 » ndz 17 lut 2013, 22:23

czyżby womet brał przykład z lasoocha ? ( ja jednak poczekam na produkt od kolegi :D )
VFR800 RC46 Fi - poszła w UA
VFR800 RC46 II - czarna bestyia...

Awatar użytkownika
adrian76
pisarz
pisarz
Imię: Adrian
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: adrian76 » ndz 17 lut 2013, 22:45

Ja też wolę sprawdzone. Oby Michał zdążył je wysłać do wiosny :roll:
nie jeździj szybciej, niż potrafisz myśleć/

Awatar użytkownika
Higga
teksciarz
teksciarz
Imię: Szczepan
województwo: podkarpackie

Post autor: Higga » pn 18 lut 2013, 09:30

Miarus i tak jest zima, serio mogles poczekac, naprawde bylo warto :) niby Womet dobra firma, ale lasoocha zostaly w praktyce wyprobowane i zyskaly wiele dobrych opini. Ogolnie widze,ze sa montowane jak jego -czyli wywiercenie dziur oraz przebicie sie przez zbiorniczek

Awatar użytkownika
Miarus
bywalec
bywalec

Post autor: Miarus » pn 18 lut 2013, 10:27

Lasooch nie mógł sprecyzować terminu, bo jest zawalony, a ja w połowie marce już muszę mieć zamontowane :)

Awatar użytkownika
Koobsky
pisarz
pisarz
Imię: Kuba
województwo: poza granicą Polski

Post autor: Koobsky » pn 18 lut 2013, 11:24

Panowie. Nie róbmy takiego rabanu o to, że jeden forumowicz kupił pady gdzieś indziej. Fajnie, że się podzielił zdjęciami. Osobiście liczę na kolegę, że zrobi to samo jak już założy.
Jak pady okażą się do kitu to życie to zweryfikuje. Mam jednak nadzieje, że do tego nie dojdzie a nawet jeśli, to że moto i właściciel wyjdą z tego bez zadrapania. Dobrze, że nie kupił jakiegoś gówna montowanego na owiewce lub w jakimś kretyńskim miejscu, gdzie robi więcej szkody niż pożytku.
Teraz się skupmy i pomóżmy koledze "przylepić" to do motocykla. :)
http://www.goriders.net
Zapraszam do polajkowania mojego fanpage'a na facebook'u. :)
https://www.facebook.com/www.goriders.net

Moja VFR'a...
VFR 800 V-Tec

Awatar użytkownika
Koobsky
pisarz
pisarz

Post autor: Koobsky » pn 18 lut 2013, 13:43

Obrazek

To jest moja wizja tego jak to się prawdopodobnie montuje.

1. Wywierć otwory w owiewkach, w odpowiednich miejscach. (Było w temacie jak to zrobić)
2. Zmodyfikuj zbiorniczek i przełóż tą długą szpilę "A" przez silnik i ramę.
3. Na obu jej końcach nakręcić tuleje "B" końcem z sześciokątem na klucz do zewnątrz i dociągnąć kluczem. (Postaraj się by były nakręcone po równo z każdej strony)
4. Załóż wcześniej nawiercone owiewki.
5. Śrubę "E" wsunąć w element "D" od strony napisów. Następnie na śrubę nasunąć element "C" szerszym końcem w stronę elementu "D".
6. Przygotowane wcześniej elementy "C", "D", "E" przykręcić do elementu "B" zamontowanego wcześniej na motocyklu.
7. Zainstalować zaślepki "F".

Powyższa instrukcja może nie mieć sensu bo została przeze mnie wywróżona z fusów po porannej kawie. Nigdy nie widziałem tych pad'ów na oczy i bazowalem jedynie na logice, jednym zdjęciu ze strony producenta oraz zdjęciu załączonym przez kolegę wyżej.
Poskładaj wszystko "na sucho" w rękach według mojej instrukcji jeśli to możliwe i wrzuć fotkę. Potwierdzimy czy ma to sens i wtedy bezpiecznie będziesz mógł powiercić swoje moto. ;D

Moja VFR'a...
VFR 800 V-Tec

Awatar użytkownika
lasooch
teksciarz
teksciarz
Imię: Michał
województwo: mazowieckie

Post autor: lasooch » pn 18 lut 2013, 15:12

Moim zdaniem te pady od wometu wyglądają bardzo porządnie :) Gdybym sam nie robił, a potrzebował padów, to na pewno też zwróciłbym się właśnie do tej firmy. A już na pewno lepiej kupić takie pady, droższe, niż wygrzmocić się w głupi sposób bez padów podczas pierwszych przejażdżek w sezonie ;)

A z ogłoszeń parafialnych, to dziś kolejnych parę sztuk moich padów wylądowało na poczcie, jutro przyjeżdża nowa partia materiału i rzeźbię dalej :yeah
Triumph Tiger 1050 << bikepics

Awatar użytkownika
Gregory
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Grzesiek
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Gregory » pn 18 lut 2013, 21:42

lassoch, to kiedy się odrobisz, bo ja nie mam padów na swojej lali :oops:
Motocykl jest jak media markt -nie dla idiotów

Grewel-Moto - części i akcesoria do moto - 505-078-145 - potrzebujesz coś, dzwoń lub pisz.

CB500, VFR800 Vtec i VFR800 Fi, CBR600RR, K1200S,

Premyk RC46

Post autor: Premyk RC46 » pn 18 lut 2013, 22:55

Daj znać kolego na jakim jesteś etapie-jeszcze zamówienia z jesieni czy może z tego roku?
Sam też nie mogę się doczekać :D

Awatar użytkownika
Koobsky
pisarz
pisarz

Post autor: Koobsky » wt 19 lut 2013, 00:05

Ja byłem przezorny i zamówiłem crash'e już w listopadzie zanim nawet kupiłem VFR. :P
Dzisiaj chciałem je założyć ale cały dzień czyściłem wahacz... Fakt, że wygląda jak nowy ale narobiłem się przy tym jak głupi. Jutro domyję koła, później gruntowne mycie całego moto i jak czas pozwoli to montaż crash pad'ów.
Najpierw jednak muszę naprawić sprzęgło bo popsułem... :/

Moja VFR'a...
VFR 800 V-Tec

Awatar użytkownika
Higga
teksciarz
teksciarz
Imię: Szczepan
województwo: podkarpackie

Post autor: Higga » wt 19 lut 2013, 09:35

Koobsky najlepiej myc wahacz sprayem do mycia lancucha albo dla oszczednych nafta lub beznzyna ekstracyjna (uwaga na jakiekolwiek gumki i plastiki-płowieja). ja tak zrobilem, wszystko chodzi jakbys myl woda. ;)

Awatar użytkownika
Koobsky
pisarz
pisarz

Post autor: Koobsky » wt 19 lut 2013, 10:21

Higga pisze:Koobsky najlepiej myc wahacz sprayem do mycia lancucha albo dla oszczednych nafta lub beznzyna ekstracyjna (uwaga na jakiekolwiek gumki i plastiki-płowieja). ja tak zrobilem, wszystko chodzi jakbys myl woda. ;)
Płyn miałem dobry ale moto chyba nie było porządnie myte od nowości. Do tego stało rok pod chmurką i wdała się mała rdza. Jak zacząłem czyścić każdą śrubką to mi się trochę zeszło. :)

Moja VFR'a...
VFR 800 V-Tec

Awatar użytkownika
Miarus
bywalec
bywalec

Post autor: Miarus » sob 23 lut 2013, 11:43

Koobsky, nawiązując do Twojej instrukcji, przesyłam zdjęcie zestawu po złożeniu. Tak to ma wyglądać ??

Obrazek

ODPOWIEDZ