Czas na zmiany.. Fi czy V-tec.

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
Higga
teksciarz
teksciarz
Imię: Szczepan
województwo: podkarpackie

Re: Czas na zmiany.. Fi czy V-tec.

Post autor: Higga » sob 16 lut 2013, 10:41

Ale jak vtec dostal, to juz jest beeee

Awatar użytkownika
emils
pisarz
pisarz
Imię: Emil
województwo: mazowieckie

Post autor: emils » sob 16 lut 2013, 10:48

Ja kupiłem FI 00'. Przyznam szczerze, że jeśli masz taki budżet to możesz celować w FI. Owszem, mają swoje lata ale ja dałem 12,5 za swój sprzęt, który jeszcze ma części (np klocki) fabryczne i przejechane 40tys. Zadowolony jestem kosmicznie, chociaż Vtec ma lepszy wygląd ze względu na wydechy. Ale wyglądem sie nie jeździ ;) Przejechałem 7tys w 4mies i moge powiedzieć, że zakup świetny. Jeśli chodzi o spalanie-aż strach sie chwalić, żeby nie zapeszyć :P- raz wyszedłem powyżej 6L ale to na autostradzie (tak tak, niedaleko jest A2). Poza tym w granicach 5-6L i wcale nie jeżdżę spokojnie :D

Dla mnie FI super wybór. Myśle, że w takiej kwocie znajdziesz sobie wypasione FI z lat 00-01 i możesz dokupić do niego takie rzeczy jak np. kufry i spokojnie w 15 sie zmieścisz. A jeszcze zostanie na waciki ;)
"Bóg stworzył Hondę, bo wie co dobre. A inne motocykle? Bo ma poczucie humoru!"

Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Tosik
bywalec
bywalec
Imię: Adam
województwo: dolnośląskie

Post autor: Tosik » sob 16 lut 2013, 11:04

Ja mam ten sam dylemat co llukmajster i tu rodzi się pytanie- po jakim przebiegu powinno się wymienić rozrząd w Vtecu?
http://motocyklemtuitam.blogspot.com/

"Bo serce ułana gdy położysz je na dłoń – na pierwszym miejscu panna…przed panną tylko koń"

Awatar użytkownika
emils
pisarz
pisarz

Post autor: emils » sob 16 lut 2013, 11:12

Tosik pisze:Ja mam ten sam dylemat co llukmajster i tu rodzi się pytanie- po jakim przebiegu powinno się wymienić rozrząd w Vtecu?

Z tego co słyszałem to na alledrogo często własnie są sztuki, w których jest konieczna wymiana rozrządu. Tzn zbliża się termin to gośc wystawia, bo mu sie nie chce zmieniać. Na to też trzeba uważać.

Idiotów na świecie jest mało. Ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Tosik
bywalec
bywalec
Imię: Adam
województwo: dolnośląskie

Post autor: Tosik » sob 16 lut 2013, 11:49

emils pisze:
Tosik pisze:Ja mam ten sam dylemat co llukmajster i tu rodzi się pytanie- po jakim przebiegu powinno się wymienić rozrząd w Vtecu?

Z tego co słyszałem to na alledrogo często własnie są sztuki, w których jest konieczna wymiana rozrządu. Tzn zbliża się termin to gośc wystawia, bo mu sie nie chce zmieniać. Na to też trzeba uważać.
Domyślam się, tylko jaki to właśnie termin? :) 40tys? 60tys? - to już jest pewna rozbieżność (zakładając oryginalność przebiegów).
http://motocyklemtuitam.blogspot.com/

"Bo serce ułana gdy położysz je na dłoń – na pierwszym miejscu panna…przed panną tylko koń"

Awatar użytkownika
lukmajster
teksciarz
teksciarz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: lukmajster » sob 16 lut 2013, 12:06

z 2 strony masz racje:) jezdzilem honda cbr-a i tez nie mialem problemu glupio napisalem, a i o v-tecu i jego kopie tez znam tylo z opowiadan wiec moje pojecie jest mierne :P ale tak czy inaczej serwisowanie w dalszym ciagu zostaje przy 95%

Mawet
bywalec
bywalec
województwo: łódzkie

Post autor: Mawet » sob 16 lut 2013, 13:35

emils pisze:Ja kupiłem FI 00'. Przyznam szczerze, że jeśli masz taki budżet to możesz celować w FI. Owszem, mają swoje lata ale ja dałem 12,5 za swój sprzęt, który jeszcze ma części (np klocki) fabryczne i przejechane 40tys.
A jak rozpoznałeś fabryczne klocki i skąd wiesz, że po prostu ktoś nie wymienił klocków na takie same jak fabryczne?

Kupuj to co Ci się bardziej podoba i co trafisz w lepszym stanie.

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » sob 16 lut 2013, 15:05

zawsze mnie to ciekawi ze motocykle przejeżdżają w sezonie 3000km albo mniej kupujemy 10 -15 letnie motocykle z malutkimi przebiegami ,a sam jeżdżąc robię po 10kkm lub więcej a 3kkm robiłem jeżdżąc jawą 350 i nie latam po świecie nabijając km
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
emils
pisarz
pisarz

Post autor: emils » sob 16 lut 2013, 16:46

PETER pisze:zawsze mnie to ciekawi ze motocykle przejeżdżają w sezonie 3000km albo mniej kupujemy 10 -15 letnie motocykle z malutkimi przebiegami ,a sam jeżdżąc robię po 10kkm lub więcej a 3kkm robiłem jeżdżąc jawą 350 i nie latam po świecie nabijając km
Okej ale czemu uważasz, że ktoś przykładowo nie kupił maszyny a po roku mu się troche posypało i np. nie miał czasu na jazdę, bo dom, rodzina itp itd?
Ja mam do moto książeczkę z ASO we włoszech i np od 2004 do 2006 zrobił tylko 5tys km. Ale do 2004 zrobił 18tys km. Więc jak widać jest to możliwe, że ktoś nie ma czasu. Za to jak w 09' przyjechała do PL to gość zrobił w 3 lata 20tys km.

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » sob 16 lut 2013, 16:56

nie przypisuje do konkretnej osoby, ale właściwie większość ma mały przebieg , czyli większość kupujących moto pierwszych właścicieli w naszym przypadku moto z Włoch czy Wielkiej Brytanii gdzie można jeździć przez cały rok nie jeżdżą bo nie mają czasu jak dla mnie dziwne :lol:
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
Diego
klepacz
klepacz
Imię: Mirek

Post autor: Diego » sob 16 lut 2013, 18:50

wydra pisze:więc nie wiem co to za problem skoro wszystko inne tez ma łańcuch rozrządu

Co jakiś czas nadchodzi ta chwila,że trzeba łańcuszek wymienić na nowy,nie wspomnę o napinaczu.

a bzdurne legendarne kola zębate .......ktoś wymienia....reguluje????...ktokolwiek???

Porównajmy koszty wymiany......czas poświęcony na regulację........chyba bzdurna legenda wygrywa.
Jazda na motocyklu to najlepsze coś,co można robić w ubraniu

Awatar użytkownika
emils
pisarz
pisarz

Post autor: emils » sob 16 lut 2013, 19:31

Dodajmy do tego koszt regulacji zaworow (porównanie między FI a Vtec) więc w sumie można powiedzieć, że rozwiązania w FI są bzdurne.

Awatar użytkownika
wydra
klepacz
klepacz
Imię: Mateusz
województwo: śląskie

Post autor: wydra » sob 16 lut 2013, 19:44

nie neguje kół zębatych, jednakże nie negujmy vtec-a ponieważ ma jak każde inne moto łańcuszki rozrządu, fakt jest to droższe, ale jak chce jeździć tico to kupie tico a ja chce jeździć mercedesem to liczę się z faktem że koszta są większe
Była CBR F2 600
Była Yamaha Fazer FZ6
Był V-TEC '02 Sreberko
Był V-TEC '08 Szarówa
Była X-11 " Skuter"

Awatar użytkownika
michalm
Imię: Michał
województwo: małopolskie

Post autor: michalm » sob 16 lut 2013, 19:46

To samo jest przy Banditach. Nagle nastał czas silników chłodzonych cieczą i wszyscy lamentowali. Tutaj widzę jest tak samo... ;-)

Awatar użytkownika
emils
pisarz
pisarz

Post autor: emils » sob 16 lut 2013, 20:35

Nikt nie lamentuje. Po prostu nazywanie tego bzdurnym jest po prostu śmieszne. Poza tym to temat do + i - obu motocykli, a jednak cena serwisu się zwiększa bo trzeba te części rozrządu w vtecu wymienić. Porównanie tico i mercedesa... sory, ale głupota :) Takiej róznicy między FI a Vtec nie ma po prostu. Poza tym idąc tym tokiem myślenia- co więcej kosztuje (w sensie serwisowym) to jest lepsze. Zaraz zacznie sie moda na wożenie faktur od mecha kto ile wydał i porównywanie na zlotach kto jeździ lepszym "mercedesem" haha :D

ODPOWIEDZ