Witam wszystkich!

Jesteś nowy? :) Przywitaj sie z nami.
Awatar użytkownika
vicctor
zadomowiony
zadomowiony
województwo: wielkopolskie

Re: Witam wszystkich!

Post autor: vicctor » pn 14 sty 2013, 16:18

Czołem, ja też chwilę wcześniej pisałem o podobnym dylemacie na forum, ale u mnie było gorzej, bo przed VFR'em na niczym wcześniej nie jeździłem (nie licząc kilkunastu godzin na kursie spędzonych w objęciach chudziutkiej 250tki).
Jaki jest mój rozumowania: chyba podobny jak większości z tego co widzę: trzeba mieć głowę na kartu i kilotony respektu.
U siebie zauważyłem też, że 800ką jeżdżę znacznie ostrożniej niż 250 (bardziej uważam na zakrętach, mniej chętniej przyspieszam gdy coś jedzie z przodu albo nie znam drogi).
Natomiast co jest absolutnie nie do opanowania to melodia wkręcającej się maszyny na prostej... tego się obawiam ;-)
No i uwielbiam manewr przeciwskrętu... ale to już osobista przypadłość ;)

A to co pisze damianj - uważam, że nie jest źle jeździć od razu na sprzęcie który co nie co wymaga. Tu akurat widzę pewne ryzyko. Ja zawsze we wszystkim boję się złych nawyków: jak się przyzwyczaiłeś, że manetka gazu właściwie nie działa, to teraz trzeba będzie przejść szkolenie z kontrolowanego wyginania prawego nadgarstka.
Jak nie zdajesz sobie sprawy z tego, że maszynę trzeba bujnąć przed zakrętem (co na 250 jakoś nie było takie oczywiste), to przykrości już czekają w krzakach.
I pewnie tak dalej, ale to już bardziej doświadczenie ode mnie specjaliści musieli by się wypowiedzieć.
Brak mi koncepcji na fajną stopkę. Ale pracuję nad tym zagadnieniem.

Awatar użytkownika
damianj
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Damian
województwo: łódzkie

Post autor: damianj » pn 14 sty 2013, 23:48

vicctor pisze:jak się przyzwyczaiłeś, że manetka gazu właściwie nie działa, to teraz trzeba będzie przejść szkolenie z kontrolowanego wyginania prawego nadgarstka.
W 2T jakim jest Nsr trzeba kręcić do czerwonego pola , żeby to jechało , a VFR idzie od samego dołu dlatego ostrzegam kolegę przed gwałtownym dodawaniem gazu, szczególnie na pierwszych biegach.
vicctor pisze:U siebie zauważyłem też, że 800ką jeżdżę znacznie ostrożniej niż 250
Może przesadzam ( nie chcę tutaj nikogo urazić ) ale odnoszę wrażenie, że jest grupa osób na forach, która będąc w posiadaniu motocykli sporotwych jeździ tylko zgodnie z przepisami jak BÓG przykazał. Nie rozumiem w takim razie sensu kupowania motocykla który przyspiesza w 3.1 s do 100 km/h i osiąga 260 km/h , ale może jestem zbyt młody i mam odmienne spojrzenie na świat.

Awatar użytkownika
vicctor
zadomowiony
zadomowiony
województwo: wielkopolskie

Post autor: vicctor » wt 15 sty 2013, 10:59

damianj pisze: Może przesadzam ( nie chcę tutaj nikogo urazić ) ale odnoszę wrażenie, że jest grupa osób na forach, która będąc w posiadaniu motocykli sporotwych jeździ tylko zgodnie z przepisami jak BÓG przykazał. Nie rozumiem w takim razie sensu kupowania motocykla który przyspiesza w 3.1 s do 100 km/h i osiąga 260 km/h , ale może jestem zbyt młody i mam odmienne spojrzenie na świat.
Słuchaj, każdy orze tak jak może. Uważam, że poginanie 260km/h przy ograniczonych umiejętnościach to już nie jest ułańska fantazja... ale może już jestem stary ;-)
No i jak maszyna przyspiesza do 100km/h w te 3sec to już samo w sobie daje frajdę. Nie muszę zaraz odkręcać manetki do końca.
Brak mi koncepcji na fajną stopkę. Ale pracuję nad tym zagadnieniem.

Awatar użytkownika
damianj
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Damian
województwo: łódzkie

Post autor: damianj » wt 15 sty 2013, 17:20

vicctor pisze:każdy orze tak jak może
i na tym zakończmy te dywagacje :)

ODPOWIEDZ