skladanie sie w zakrety - granice?

Miałeś jakaś niezłą akcję i chcesz sie podzielić? Chcesz opowiedzieć o swojej wyprawie? Dawaj dawaj.
Awatar użytkownika
Młody
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

skladanie sie w zakrety - granice?

Post autor: Młody » sob 22 kwie 2006, 21:44

otoz od mlodosci (ktora trwa do dzis :P) zawsze bylem fanem winkli. na mz dochodzilem butem do asfaltu (pare razy w zyciu :P). po jedno rocznej nauce na vfr ta sztuka wychodzi mi bez problemu. mialem 170, 180 z tylu - nie mialo znaczenia - obie zamknalem. o dziwo z plecaczkiem o wiele glebiej sie skladam i nie wnosze tego po dymie z butow na zakretach, czy tez rysach na puszce wydechowej, ale po sladzie na oponie. kiedy nie moglem zamknac opony, wsiadala Kocica jako balast i rura na kaszuby. pare winkli rozgrzewajacych i bach, opona zamknieta. przy obciazeniu tylu wzrasta u mnie poczucie bezpieczenstwa - bardziej doklejona opona - tak to sobie tlumacze, i zlozenia sa dosc glebokie. w tym sezonie podnioslem tyl o okolo 70mm, obnizylem przod o 25mm i opone zamykam juz samemu na zawolanie. przednia nadal ma zapas, ktory mnie drazni ;) pytanie: czy da sie zamknac przednia opone, gdy tyl teoretycznie sie skonczyl?? moze mozna jeszcze glebiej klasc moto? gdzie sa te granice??

Awatar użytkownika
olo
klepacz
klepacz
Imię: Olek
Kontakt:

Post autor: olo » pt 28 kwie 2006, 22:27

M?ody ! W kwestii zakr?t?w mo?emy sobie poda? r?ce, u mnie mo?na zkwitowa? to has?em: rado?? czerpana z jazdy motocyklem jest wprost proporcjonalna do k?ta pochylenia maszyny na zakr?cie ! Najwi?ksz? zbrodni? jest zu?ycie opon na samym czubku, od jazdy na wprost - przednia guma kt?r? zdj??em po zesz?ym sezonie mia?a na ?rodku najwi?cej bie?nika ;-). Jeszcze lepiej gdy po zakretach ?migamy w grupie i mozna obserwowa? innych pokonuj?cych kolejne winkielki - prawo-lewo-prawo-lewo... i tak bez ko?ca ! Kiedy? gdzie? przeczyta?em ?e jakiemu? go?ciowi po kilku godzinach kr?cenia w Alpach zbrzyd?y zakr?ty - mnie po kilku dniach nie zbrzyd?y, ba - wci?? mia?em ma?o ! Marz? mi sie takie wakacje: dwa tygodnie w Alpach. Po prostu. Zaje?dzi? si? na amen. VFR-k? te? ( nie, to przecie? nie mozliwe!). Mo?e kiedy?... Mo?e kiedy? b?dziemy mieli okazj? razem po?miga?...zobaczymy ! A co do tego wkurzaj?cego paska na kraw?dzi przedniej gumy kt?rej nie da si? zamkn?? - nie wynika to przypadkiem z du?ej r??nicy szeroko?ci opon (prz?d i ty?) ?
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section :-)

UxY
Administrator
Administrator
Imię: Łukasz
Kontakt:

Post autor: UxY » ndz 30 kwie 2006, 00:49

Olo da sie zamkna? przedni? opone :) Ale nie na zwyk?ych drogach, problem tego rantu w prednim kapciu polega na tym i? nie ma jak porz?dnie rozgrzac rant?w przedniej opony chyba ze znasz kompletnie pusta r?wna droge ktr?ra ma winkiel za winklem. ;] Zobaz na torowe opony s? pozamykane do ko?ca (Yarson mi?? oponki z toru na swojej VFR) i ty?'i prz?d by? zamkniety :] Oni je takl fajnie scieraj? wchodzac w zakr?ty na lekkim po?lizgu.

Awatar użytkownika
Młody
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: Młody » ndz 30 kwie 2006, 09:57

no wlasnie, tez sie dowiedzialem, ze trzeba by na tor uderzyc i sprawa powinna sie wyjasnic ;)

Awatar użytkownika
olo
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: olo » ndz 30 kwie 2006, 11:19

No to nie b?dzie innego wyj?cia jak po??czy? nasz zlot z wizyt? na torze :mrgreen: , pozna?, kielce...?

Awatar użytkownika
zbyl
pisarz
pisarz
Imię: Zbyszek
województwo: świętokrzyskie

Post autor: zbyl » pn 01 maja 2006, 18:11

Sory ale tor Kielce sie do tego nienadaje :-)

zbyl

Awatar użytkownika
olo
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: olo » pn 01 maja 2006, 20:24

WHY ???

Awatar użytkownika
MadziX
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Magdalena
Kontakt:

Post autor: MadziX » pn 01 maja 2006, 22:27

wg mnie to kwestia geometrii motocykla..
jad?c tym samym tempem w zakr?tach z gsxr1100 - suza mia?a zamkni?ty ty? , prz?d nie, ja mia?am zamkni?ty prz?d, a o dziwo ty? nie..z przodu mam zawsze prawie zmkniet? opon?..z ty?u gorzej...opony wg zalece? producenta..

Awatar użytkownika
Bart
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: Bart » sob 06 maja 2006, 15:56

olo pisze:WHY ???
Kielce to chyba bardziej tor offroad :) troszki nie r?wny i z tego co pamietam a chyba nic sie nie zmienilo ma odcinek po szutrze, poprawcie mnie jesli sie myle ;)
http://www.mkh.strefa.pl <- Małopolski Klub Hondy

Awatar użytkownika
zbyl
pisarz
pisarz
Imię: Zbyszek
województwo: świętokrzyskie

Post autor: zbyl » ndz 07 maja 2006, 23:30

Nie ma zadnego odcinak po szutrze.
Jednak sam asfalt nie jest zbyt nowy.
sa dwa tory w Kielcach jeden maly ( owalny ) i duzy
ale zeby duzym jezdzic trzeba zamknac droge krajowa co czasami robia :-)
ale na wyscigi jakies. i wtedy tor jest super.

pozdrowka
zbyl

Awatar użytkownika
Pawel
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Pawel » pt 30 cze 2006, 00:03

Wiele zale?y te? od samej opony. Niby rozmiar jest rozmiarem, ale .... Nie do ko?ca. S? opony ?atwe do zamkni?cia, inne gorzej. Podam przyk?ad. Ostatnio smig?em Banditem 1200 na Michelin Pilot Sport i swoj? VFR na Metzelerach M1. Ten sam zakr?t, pokonywany wiele razy, bo robi?em zdj?cia Bandita do SM, a na VFR zrobi?em kilkana?cie rundek dla przyjemno?ci. Ty? w Bandicie zamkni?ty w 100%, buty przytarte, a w VFR jesze zosta?o miejca. A na Hondzie je?dzi?em z tak? sam? pr?dko?ci?, a nawet szybciej! A jaka jest granica ??? Prosta odpowied? - przyczepno?ci. Ko?czy? si? to mo?e wyczuwalnymi u?lizgami lub ...
Gwiaza rocka, czarny koń wyścigów motocyklowych, kwiat polskiego dziennikarstwa, mistrz obiektywu - ot zwykły skromny chłopak ...

Awatar użytkownika
Yaco
klepacz
klepacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: Yaco » pt 30 cze 2006, 07:44

No ja w?a?nie zacz??em ostatnio odnosi? wra?enie, ?e ty? lekko mi odje?d?a, szczeg?lnie pod koniec zakr?tu, a do porz?dnego z?o?enia i zamkni ?cia opony jeszcze daleeeko. :neutral: Mam nadzieje, ?e to tylko z?udzenia :mrgreen:
Leję na rzędówki, single i śmierdzące cwajtakty...
Od dzisiaj jeżdżę jak rzodkiewka

Awatar użytkownika
Vlaad
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Vlaad » pt 30 cze 2006, 08:40

No i dziwna sprawa z tym zamykaniem opon... Poprzednie opony: prz?d BT20, ty? BT56 i ty? by? prawie domkni?ty a przedniej brakowa?o sporo. Teraz mam komplet Conti RoadAttack i.... prz?d si? ko?czy a z ty?u? Tylna opona ma zapas. Wniosek? Wszystko zale?y od opon i ich profilu poprzecznego.

Awatar użytkownika
olo
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: olo » sob 15 lip 2006, 07:28

A jednak si? da ! Podczas szale?stw po rewelacyjnych zakr?tasach w okolicy Banskiej Bystrzycy zamkn??em przedniego Pilota :mrgreen:

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

Post autor: ppamula » wt 08 sie 2006, 18:35

Panowie
Wiem że to śmieszne ale co to znaczy zamknąć oponę? :oops:
Tylko sie domyślam że to znaczy przytrzeć ją na zakręcie do bocznego rantu.
Ale może się mylę? :confused
Bardzo prosze o podszkolenie żółtodzioba.
Pozdro

ODPOWIEDZ