Skoda Octavia + gaz
- SpiNacZ
- zadomowiony
- Imię: Jarek
- województwo: łódzkie
Skoda Octavia + gaz
Jeżeli,ktoś na forum jest użytkownikiem skody Octavii Tour 1,6 + LPG. To proszę o wszelkie obiektywne informacje, na temat tego auta. Czy w ogóle jest sens pakować się w instalację gazową? Przeglądy, regulacje, naprawy, awarie, spalanie, itp. Do jutra muszę podjąć decyzję. Teraz czytam opinie na forum octavii, ale nie mam z kim pogadać. Auto, które mogę kupić jest z tego roku i w niezłych pieniądzach.
- Lisu
- zadomowiony
- Imię: Maciej
- województwo: kujawsko-pomorskie
Re: Skoda Octavia + gaz
Ja mogę się wypowiedzieć tylko na temat samych instalacji gazowych i eksploatacji aut z LPG. Mam już 4 auto z gazem i krótko stwierdzę - zero problemów.
Teraz mam autko z instalacją sekwencyjną i to już jest w ogóle bajeczka
No i przy każdym tankowaniu jest bardzo miło bo wychodzi 100km za 25zł
Teraz mam autko z instalacją sekwencyjną i to już jest w ogóle bajeczka

No i przy każdym tankowaniu jest bardzo miło bo wychodzi 100km za 25zł

- SpiNacZ
- zadomowiony
Ta sekwencja, to w jakim samochodzie?Lisu pisze: Teraz mam autko z instalacją sekwencyjną i to już jest w ogóle bajeczka![]()
- brylek22
- klepacz
- województwo: mazowieckie
w pracy u mnie są Octavie 1.6 na gazie, moje odczucia są bardzo negatywne,
wiadomo każdy ma swój gust i swoje potrzeby, moim zdaniem 1.6 jest za małym silnikiem w takiej budzie i to po prostu nie jedzie, na trasie jest za głośno w środku przez ten silnik, trzeba go trochę piłować, co do samego LPG to nie ma żadnego problemu,
dla mniej wymagających to samochód jedzie i nie ma z nim żadnych problemów
wiadomo każdy ma swój gust i swoje potrzeby, moim zdaniem 1.6 jest za małym silnikiem w takiej budzie i to po prostu nie jedzie, na trasie jest za głośno w środku przez ten silnik, trzeba go trochę piłować, co do samego LPG to nie ma żadnego problemu,
- SpiNacZ
- zadomowiony
Dzięki. Właśnie chodziło mi, nie tylko superlatywy, których trochę w necie jest.brylek22 pisze:w pracy u mnie są Octavie 1.6 na gazie, moje odczucia są bardzo negatywne,
-
- pisarz
- Imię: dariusz
- województwo: podkarpackie
ogólnie auto niezłe tylko silnik słaby i zalezy jaka i jak ktos zalozył lpg
-
- pisarz
- Imię: Paweł
- województwo: lubuskie
Według mnie także za słaby motor do takiej budy,do tego jak zasiądzie komplet na pokład to już całkiem lipa będzie.
Very Funny Ride
Cztery koła poruszają ciało ,2 koła duszę......
Cztery koła poruszają ciało ,2 koła duszę......
- Lisu
- zadomowiony
Mazda 323F BJ 1.6 16V z 2001r.SpiNacZ pisze: Ta sekwencja, to w jakim samochodzie?
- WiktorVFR
- klepacz
- Imię: Wiktor
- Kontakt:
A ja własnie wrocilem z trasy Skodą Fabią 1,4 z gazem, jasne nie ma to powera jakby sie chciało, ale to raczej kwestia umiejetnosci a nie mocy silnika, zadnego problemu z wyprzedzaniem
- VFRKrzysztof
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: mazowieckie
Własnych doświadczeń nie mam, ale:
- u mnie w firmie handlowcy latają Octaviami (dieslami) i przelatują po 200 tysięcy bez żadnych problemów. Dosłownie ŻADNYCH. Większość aut poza przeglądami nie bywa w serwisie. W autach z takim przebiegiem nic nie trzeszczy ani nie brzęczy.
- jak się pojawiły Octavie 1.6 z fabrycznym gazem, to wielu warszawskich taksówkarzy je kupiło. Kilka razy jechałem jako pasażer i stwierdzam, że auto jest bardzo ciche i wydaje mi się, że na gaz reaguje żwawo.
- u mnie w firmie handlowcy latają Octaviami (dieslami) i przelatują po 200 tysięcy bez żadnych problemów. Dosłownie ŻADNYCH. Większość aut poza przeglądami nie bywa w serwisie. W autach z takim przebiegiem nic nie trzeszczy ani nie brzęczy.
- jak się pojawiły Octavie 1.6 z fabrycznym gazem, to wielu warszawskich taksówkarzy je kupiło. Kilka razy jechałem jako pasażer i stwierdzam, że auto jest bardzo ciche i wydaje mi się, że na gaz reaguje żwawo.
The best is yet to come! 

- orzyl
- klepacz
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
gaz zamontowany zgodnie ze sztuką i prawidłowa konfiguracja map gazu = brak zauważalności gazu w samochodzie (oprócz momentu tankowania).
mam już kolejne auto w gazie. póki co konfiguruję to sam i jestem przeszczęśliwy.
a niestety. partaczy na tym rynku jest chyba większość.
mam już kolejne auto w gazie. póki co konfiguruję to sam i jestem przeszczęśliwy.
a niestety. partaczy na tym rynku jest chyba większość.
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...
- pawels
- zadomowiony
Znaczy 2012? Pytanie dlaczego ktoś chce je sprzedać? W dodatku tanio jak piszesz.Auto, które mogę kupić jest z tego roku i w niezłych pieniądzach.
Sprawdź dokładnie jego stan stan czy, aby nie pochodzi w wypożyczalni. Jechałem kiedyś nową corollą z przebiegiem 12000 km. Silnik diesla, ale turbina była już zamęczona. Innym razem nowe punto 7500km - tutaj zawory przy mocniejszym przyspieszaniu tłukły jak młotki. W obu przypadkach powód moim zadaniem jest ten sam - zbyt wielu użytkowników
- SpiNacZ
- zadomowiony
Nie napisałem, że tanio, tylko w niezłych pieniądzach. To jest auto nowe, z salonu.pawels pisze:Znaczy 2012? Pytanie dlaczego ktoś chce je sprzedać? W dodatku tanio jak piszesz.Auto, które mogę kupić jest z tego roku i w niezłych pieniądzach.
Sprawdź dokładnie jego stan stan czy, aby nie pochodzi w wypożyczalni. Jechałem kiedyś nową corollą z przebiegiem 12000 km. Silnik diesla, ale turbina była już zamęczona. Innym razem nowe punto 7500km - tutaj zawory przy mocniejszym przyspieszaniu tłukły jak młotki. W obu przypadkach powód moim zadaniem jest ten sam - zbyt wielu użytkowników
- Lisu
- zadomowiony
W firmie mieliśmy kilka oktawek i powiem tylko, że są to przewygodne autka. Jeśli ktoś nie lubi jakichś tam cudów i wodotrysków to spełniają wszelkie wymagania miłej jazdy.
Co do 1,6 benzynek się nie wypowiem bo u nas były TDi.
Co do 1,6 benzynek się nie wypowiem bo u nas były TDi.
-
- pisarz
Ja się wypowiem odnośnie silnika. Chyba jeden z najtrwalszych benzyniaków montowanych w obecnych czasach. B dobrze znosi gaz (pod warunkiem, że jest odpowiedni) seryjnie miały wsadzane b. dobre instalację chyba landirenzo, co do osiągów i przyspieszeń to moim zdaniem jest wcale nie źle (biorąc pod uwagę, że nie mamy 300hp pod maską i auto ma służyć do wiezienia właściciela tam gdzie tylko zechce, nie koniecznie w jak najkrótszym czasie)