Ograniczyć spalanie
- michał RC 46
- pisarz
- Imię: Michał
- województwo: lubelskie
Re: Ograniczyć spalanie
Dziś traska Garbów-Nałęczów-Kazimierz, momentami dosyć konkretnie poganiałem swoją staruszkę - wynik 4,5 l/100 

Czerwone najszybsze !
-
- bywalec
- województwo: dolnośląskie
w moim przypadku troszkę dało, ale może to mieć związek z tym że to był pierwszy reset po wymianie filtra powietrza, więc może miał jakieś stare dane z czujników zapamiętane.michał RC 46 pisze:Daje to coś?, bo ja resetowałem też kilka razy i nie widziałem żadnych różnic.perz_86 pisze:Po resecie kompa (na chwilę odłączyłem klemy od akumulatora), spalanie w mieście spadło na oko do 7 litrów.
- cinekban87
- zadomowiony
- Imię: Marcin
wiesz co michał nie wierze,ze tyle Ci spali, jak mierzysz spalanie lejesz do pelna przejezdzac odcinek i znowu do pełna? ja raz mialem trase to 5,7 l ale wersja bez sond, teraz po miescie i torze to nawet liczyc mi sie nie chce bo zawsze powyzej 7 litrowmichał RC 46 pisze:Dziś traska Garbów-Nałęczów-Kazimierz, momentami dosyć konkretnie poganiałem swoją staruszkę - wynik 4,5 l/100

- zalew
- pisarz
- Imię: Andrzej
- województwo: zachodniopomorskie
Popieram,mam podobne odczuciacinekban87 pisze:wiesz co michał nie wierze,ze tyle Ci spali, jak mierzysz spalanie lejesz do pelna przejezdzac odcinek i znowu do pełna? ja raz mialem trase to 5,7 l ale wersja bez sond, teraz po miescie i torze to nawet liczyc mi sie nie chce bo zawsze powyzej 7 litrowmichał RC 46 pisze:Dziś traska Garbów-Nałęczów-Kazimierz, momentami dosyć konkretnie poganiałem swoją staruszkę - wynik 4,5 l/100

Jeśli w istocie VFR w wersji z sondą potrafi zejść do takiego spalania,do tego będąc jeszcze konkretnie poganianą to jest to wynik graniczący wręcz z cudem:) I chyba jednak zmienię na tą nowszą wersję

Śledzenie tego wątku swego czasu przyprawiło mnie o spore wątpliwości czy wina lezy po stronie mojego stylu jazdy czy jednak o zgrozo z motorem jest coś nie tak

Założe sobie chyba magnetyzer,doleję magicznego dodatku do paliwa oraz założę ekonomizer,turbinkę kowalskiego i zobaczę co wtedy się nawyrabia

Rozumiem że wersja sondowa jest oszczędniejsza ale żeby aż tyle???Co tu zajrzę mam wrażenie że niepotrzebnie wykosztowuję się na tych cpnach,powaga
- kubatron2
- klepacz
- Imię: jakub
- województwo: małopolskie
ty weż popatrz nie na nasze forum a na cały inernet tamto hajabongi pala po 4,1 r1 3,8 l/h cuda na kiju
- zalew
- pisarz
- województwo: zachodniopomorskie
No wiem,wiem.Nie mam tylko pojęcia skąd się to bierze lub czemu ma służyć??
Tak też jest z samochodami.Więc to chyba jakaś narodowa przypadłość,lub tez mój pech do pojazdów
Jaki by silnik nie był,choćby 5 garów i 2.5 litra turbodiesel to pali 5.5/100 km jak popytasz
Mój mercedes jednak nigdy nie mógł tego osiągnąć
Nowszy model VFR jest oszczędniejszy,ale w porównaniu z moim stylem jazdy w trybie oszczędnym tu 2- a może i nawet 2,5 litra mniej więc...tak jak już pisałem powyżej.Generalnie b.mocno zazdraszczam
Tak też jest z samochodami.Więc to chyba jakaś narodowa przypadłość,lub tez mój pech do pojazdów

Nowszy model VFR jest oszczędniejszy,ale w porównaniu z moim stylem jazdy w trybie oszczędnym tu 2- a może i nawet 2,5 litra mniej więc...tak jak już pisałem powyżej.Generalnie b.mocno zazdraszczam

- michał RC 46
- pisarz
Marcin mierze od lat tą samą metodą, najzwyczajniej zawsze dokładnie wiem ile mam w zbiorniku bo wcześniej zasysam całą benzynę do bańki z podziałką i potem z powrotem do zbiornika i jadę na testy, po powrocie ponownie osuszam zbiornik i widzę ile ubyło paliwa- dziele to przez przejechane km i mam wynik. Oczywiście żeby nie było nie robię tego co wyjazd tylko raz na jakiś czascinekban87 pisze:wiesz co michał nie wierze,ze tyle Ci spali, jak mierzysz spalanie lejesz do pelna przejezdzac odcinek i znowu do pełna? ja raz mialem trase to 5,7 l ale wersja bez sond, teraz po miescie i torze to nawet liczyc mi sie nie chce bo zawsze powyzej 7 litrowmichał RC 46 pisze:Dziś traska Garbów-Nałęczów-Kazimierz, momentami dosyć konkretnie poganiałem swoją staruszkę - wynik 4,5 l/100

Czerwone najszybsze !
- olo
- klepacz
- Imię: Olek
- Kontakt:
VFR-ką można bez najmniejszych problemów zejść ze spalaniam poniżej 5l, oczywiście nie ma mowy o szybkiej jeździe tylko BARDZO EKONOMICZNEJ. Średnio mieszczę się między 5 a 6.
Miałem tez Audi A6 z zajebistym silnikem 2,5TDI pięciogarowym właśnie i spalanie przy EKONOMICZNEJ jeździe wynosiło 5,5l (zimą 6,0) i to się pokrywa z danymi producenta...
Miałem tez Audi A6 z zajebistym silnikem 2,5TDI pięciogarowym właśnie i spalanie przy EKONOMICZNEJ jeździe wynosiło 5,5l (zimą 6,0) i to się pokrywa z danymi producenta...
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section 

- Fankas
- pisarz
- Imię: Fankas
- województwo: śląskie
moj rekord to 5,7 winkle, gorki itd generalnie bez jakiegiegos spinania sie na wynik wiec moze by sie dalo cos zejsc jeszcze... natomiast w druga strone to rowno 10l 

Like a true nature's child
We were born, born to be wild
We can climb so high
I never wanna die
Born to be wild
We were born, born to be wild
We can climb so high
I never wanna die
Born to be wild
- WąskiVFR
- pisarz
- województwo: śląskie
5,1 litra to mój rekord, ale jazda emerycka.
Pan Wąski jest DEBEŚCIAK i jego Mafia też 

- Fakir
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: wielkopolskie
mój to ok.4.8 litra
ale nigdy tak się nie nudziłem podczas jazdy
ale nigdy tak się nie nudziłem podczas jazdy

Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- danielos
- Imię: Daniel
- województwo: pomorskie
Ostatnio zlazłem do 5,2 i jazda była taka, że nie wyobrażam sobie jak mozna zjarać poniżej, mam sondy ale 99r, natomiast przelot trasą 1,4-1,8=6,3 litra ale ja mały i lekki jestem więc się nie liczy 

- cinekban87
- zadomowiony
- Imię: Marcin
to i ja musze jakas trase zrobic bo po miescie cos odkrecam i mi pod 8 zaczyna palicmichał RC 46 pisze:Marcin mierze od lat tą samą metodą, najzwyczajniej zawsze dokładnie wiem ile mam w zbiorniku bo wcześniej zasysam całą benzynę do bańki z podziałką i potem z powrotem do zbiornika i jadę na testy, po powrocie ponownie osuszam zbiornik i widzę ile ubyło paliwa- dziele to przez przejechane km i mam wynik. Oczywiście żeby nie było nie robię tego co wyjazd tylko raz na jakiś czascinekban87 pisze:wiesz co michał nie wierze,ze tyle Ci spali, jak mierzysz spalanie lejesz do pelna przejezdzac odcinek i znowu do pełna? ja raz mialem trase to 5,7 l ale wersja bez sond, teraz po miescie i torze to nawet liczyc mi sie nie chce bo zawsze powyzej 7 litrowmichał RC 46 pisze:Dziś traska Garbów-Nałęczów-Kazimierz, momentami dosyć konkretnie poganiałem swoją staruszkę - wynik 4,5 l/100Co do motocykla 800 FI z sondami i nowszym komp., dodam że mam gąbkowy filtr powietrza pippercross, wydech przelotowy bosa i świeczki irydowe, leje też pewny dodatek made in USA do benzyny co ma mieć hiper super właściwości
. Ps. wniosek jest taki wersje 00-01 potwierdzają mniejsze spalanie o litr do 1,5 względem 98-99.

- Higga
- teksciarz
- Imię: Szczepan
- województwo: podkarpackie
moze i jestem nowy ale temat brzmi ograniczyc spalanie a nie "chwalenie sie ile mi pali" bo wiekszosc ludzi traktuje to jak nie jakies rady tylko wymienianie ile i co
- michał RC 46
- pisarz
Jak ograniczyć? Po pierwsze technika jazdy, po drugie czysty i sprawny układ zasilania, po trzecie sportowy filtr powietrza, świece irydowe, po czwarte prawidłowe ciśnienie w oponach, po piąte jak jest możliwość wybierać trasy z dala od miast i miasteczek, po szóste redukcja masy kierowcy
, więcej nie pamiętam 

Czerwone najszybsze !