Obniżenie VFR?
Obniżenie VFR?
Jako że Bozia skąpo obdzielił mnie wzrostem nie ukrywam że w 99% motocykli nie będących chopperem/crusierem mam problem z komfortowym podparciem obiema nogami na Matce Ziemi. Po doświadczeniach z XX gdzie radośnie sobie merdałem obiema nogami w powietrzu kiedy motocykl trzymał pion naszła mnie refleksja. Przymierzałem się ostatnio do Vtec'a i niestety moje krótkie kończyny zapewniają mi podparcie w stylu baletnicy (ledwo palcami do ziemi).
I tutaj pojawia się zapytanie. Czy ktokolwiek ma jakiś patent na obniżenie maszyny i "pidżinem" ile to daje.
Z ogólnie wiadomych to wymiana siedzenia (mniej tapicerki= mniej komfortu), ale to i tak nie do końca załatwi sprawę.
Czy próbował ktokolwiek wypuszczać lagi w półkach? To pociąga za sobą zmianę geometrii całej maszyny i wypadało by wtedy też coś z dupskiem motocykla zrobić...
Będę wdzięczny za informacje na ten temat.
I tutaj pojawia się zapytanie. Czy ktokolwiek ma jakiś patent na obniżenie maszyny i "pidżinem" ile to daje.
Z ogólnie wiadomych to wymiana siedzenia (mniej tapicerki= mniej komfortu), ale to i tak nie do końca załatwi sprawę.
Czy próbował ktokolwiek wypuszczać lagi w półkach? To pociąga za sobą zmianę geometrii całej maszyny i wypadało by wtedy też coś z dupskiem motocykla zrobić...
Będę wdzięczny za informacje na ten temat.
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Re: Obniżenie VFR?
Tylny amortyzator jest przykręcony do takich trójkątów, a te do wahacza. Zmiana kształtu tych trójkątów spowoduje obniżenie motocykla.
Trzeba samemu takie cuda tworzyć? Czy może gdzieś idzie takie cudo nabyć?
-
- pisarz
- Imię: Adam
- województwo: kujawsko-pomorskie
Można "zanabyć" w sklepiezurugula pisze:Trzeba samemu takie cuda tworzyć? Czy może gdzieś idzie takie cudo nabyć?

Adam
- Stuwka
- klepacz
- Imię: Konrad
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
I do tego można jeszcze wyciągnąć trochę gąbki z siedzenia.
- Fakir
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: wielkopolskie
wypuść lagi z półek o 1-2cm, to na prawdę dużo daje 

Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
i przy okazji łatwiej łapie shime- sprawdzone osobiścieFakir pisze:wypuść lagi z półek o 1-2cm, to na prawdę dużo daje

Dlatego muszę pokombinować. Opuszczenie przodu o 1-2cm to na ludzki rozum tyłek też trzeba by opuścić o 1-2cm... jak tak dalej pójdzie to na VFR nawet krasnal pojedzie

- PBWroc
- pisarz
- Imię: Paweł
- województwo: dolnośląskie
http://www.moto-akcesoria.pl/obnizenie- ... bs,p,24256
albo takie coś, gdziekolwiek się to montuje.
I trakcja przy tym się nie wali ??? jak po zmianie w przodzie ( łapie shime -wpis kiki)
albo takie coś, gdziekolwiek się to montuje.
I trakcja przy tym się nie wali ??? jak po zmianie w przodzie ( łapie shime -wpis kiki)
Z laskami jest odwrotnie niż z VTEC-iem - im mniej wałków tym lepiej
Nie będąc motocyklistą tracisz z życia tyle samo co abstynent i impotent
Prędkość moim przyjacielem - przyjaźni nie wykorzystuj nadmiernie
Prędkość nie zabija tylko nagłe zatrzymanie ...
Nie będąc motocyklistą tracisz z życia tyle samo co abstynent i impotent
Prędkość moim przyjacielem - przyjaźni nie wykorzystuj nadmiernie
Prędkość nie zabija tylko nagłe zatrzymanie ...
No tak to wygląda jak low rider
ale przy moich witkach nie mam chyba wyjścia. Zamawiam, czekam na moto, montuje i się chwalę jak się pojawi

- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Kiki, a co jeśli tył tez będzie obniżony? Geometria powinna być wtedy podobna. Tak mi się wydaje i mogę się mylić.kiki pisze:i przy okazji łatwiej łapie shime
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
wtedy powinno byc ok, bo cały motek jest obniżony.Arnold pisze:Kiki, a co jeśli tył tez będzie obniżony? Geometria powinna być wtedy podobna. Tak mi się wydaje i mogę się mylić.
a jak będzie z zakrętami? żeby nie było akcji że co drugi zakręt powoduje tarcie podnózkami o asfalt...zurugula pisze:No tak to wygląda jak low riderale przy moich witkach nie mam chyba wyjścia. Zamawiam, czekam na moto, montuje i się chwalę jak się pojawi
![]()
- kris2k
- klepacz
- województwo: śląskie
- Kontakt:
Nie powoduje pod 1 warunkiem, jak jestes niski to jest tez szansa ze malo wazysz, tym samym mniej gabki pod tylkiem nie robi zadnej roznicy.zurugula pisze: Z ogólnie wiadomych to wymiana siedzenia (mniej tapicerki= mniej komfortu), ale to i tak nie do końca załatwi sprawę.
Ja mam 2cm mniej na siedzeniu i jest idealnie bez uszczerbku na komforcie.
- Fakir
- klepacz
- województwo: wielkopolskie
na seryjnych ustawieniach najpierw szurają podnóżki, dopiero później dochodzisz do granicznego momentu opon, to na obniżonej będziesz przycierać podnóżki na każdym głębszym winklukiki pisze:a jak będzie z zakrętami? żeby nie było akcji że co drugi zakręt powoduje tarcie podnózkami o asfalt...

Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré