Dopadło i mnie MANDAT ...
- voivodpk2
- bywalec
- Imię: Przemek
- województwo: kujawsko-pomorskie
Re: Dopadło i mnie MANDAT ...
Zając jak nie, jak wiadomo nie musiałem ja jechać by dostać mandat , lecz mógł kumpel (pożyczyłem), ale ze to bylo 2 mc temu to nie potrafie wskazać kto dokladnie jechal
- Stuwka
- klepacz
- Imię: Konrad
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
Dokładnie i punkty idą w las. Wole tą drugą opcje bo jak by nie patrzeć dostać 8 pk za 100 zł to trochę się nie kalkuluje szczególnie że na moto można stracić prawko jadąc 200m 

- Tomek Grudziądz
- klepacz
- Imię: Tomek
- województwo: kujawsko-pomorskie
Co tu się dowiadywać?Jest taka opcja do wyboru.Sam miałem taki przypadek,tylko u mnie było 100 zł i 4 pkt za nie wskazanie kierowcy 500 zł i bez punktów.Zając pisze:Jutro się dowiem u źródła to dam znać.
Wybrałem pierwszą opcję.
"niepuszczone bąki unoszą się do góry,stąd się biorą posrane pomysły"
- Stuwka
- klepacz
- Kontakt:
W takim przypadku też bym wybrał.tomek1565 pisze:Co tu się dowiadywać?Jest taka opcja do wyboru.Sam miałem taki przypadek,tylko u mnie było 100 zł i 4 pkt za nie wskazanie kierowcy 500 zł i bez punktów.Zając pisze:Jutro się dowiem u źródła to dam znać.
Wybrałem pierwszą opcję.
-
- pisarz
- Imię: Grzegorz
Jako właściciel pojazdu dostał druki na trzy możliwości
1) to ja prowadziłem i chętnie zapłacę mandat 400 + 8pkt
2) to nie ja prowadziłem , tylko Karol Niezgódka i to Jemu wyślijcie mandat 400+8pkt
3) Nie ja prowadziłem i nie wiem kto - więc nikt nie będzie za to ukarany ALE za krótką pamięć - mandacik 500
1) to ja prowadziłem i chętnie zapłacę mandat 400 + 8pkt
2) to nie ja prowadziłem , tylko Karol Niezgódka i to Jemu wyślijcie mandat 400+8pkt
3) Nie ja prowadziłem i nie wiem kto - więc nikt nie będzie za to ukarany ALE za krótką pamięć - mandacik 500
- Lysy
- bywalec
- Imię: Łukasz
- województwo: mazowieckie
4 możliwość:
Jeździliśmy we dwóch, a ponieważ nie wiemy kto to przyznajemy się razem, a organ ścigający ma udowodnić kto jechał.
Nie można ukarać 2 osób za to samo wykroczenie. Jak starsz nie udowodni to jest 0 zł i 0 pkt.
Tylko w tym przypadku strasz wiejska kieruje często sprawy do sądu w trybie nakazowym.
Od takiego wyroku trzeba się odwołać i odwołania kończą się uniewinnieniem.
Informacje kto miał prawo użytkować pismo najlepiej pisać samemu, nie używając dostarczonych druków, bo różne "kwiatki" w nich się zdarzają.
Jeździliśmy we dwóch, a ponieważ nie wiemy kto to przyznajemy się razem, a organ ścigający ma udowodnić kto jechał.
Nie można ukarać 2 osób za to samo wykroczenie. Jak starsz nie udowodni to jest 0 zł i 0 pkt.
Tylko w tym przypadku strasz wiejska kieruje często sprawy do sądu w trybie nakazowym.
Informacje kto miał prawo użytkować pismo najlepiej pisać samemu, nie używając dostarczonych druków, bo różne "kwiatki" w nich się zdarzają.
- Stuwka
- klepacz
- Kontakt:
Lysy pisze:4 możliwość:
Miałeś taką sytuacje ???
- Lysy
- bywalec
Jestem na początkowym etapie.
Zdjęcie katamaranu z tyłu. Prowadzić mogłem ja lub żona i się przyznajemy oboje.
Właśnie im piszemy żeby nam dostarczyli zdjęcie to powiemy kto.
Jak się skończy to dam znać ale przewiduje, że to potrwa długo.
Zdjęcie katamaranu z tyłu. Prowadzić mogłem ja lub żona i się przyznajemy oboje.
Właśnie im piszemy żeby nam dostarczyli zdjęcie to powiemy kto.
Jak się skończy to dam znać ale przewiduje, że to potrwa długo.
- Revolut
- pisarz
- województwo: podkarpackie
Jeśli SM jest z innego powiatu, to warto poprosić o skierowanie sprawy do sądu, ale, w Twojej miejscowości. SM wtedy często rezygnuje, bo musi opłacić przejazdy itd, a wtedy kasa z mandatu i tak nie pójdzie do ich kasy, tylko do miasta gdzie będzie rozprawa. Słyszałem o tym, znajomy tak zrobił i się udało. Ale to było chwilę temu, a gość ma smykałkę do szarpania się z papierkami i sądami 

- Lysy
- bywalec
SM nie musi się godzić na taką prośbę niestety. Jak poczekasz co odpowiedzą, (oni nie muszą odpowiadać), a termin minie to traktowane jest to jako nie udzielenie wyjaśnień i nałożą karę administracyjną do 500 zł + postępowanie ciągnie się dalej.
Co innego gdy jest niewskazanie sprawcy. Wtedy podobno mają obowiązek skierowania sprawy do sądu w Twoim rejonie, nawet jak piszą, że jest inaczej. Jak tego nie zrobią to można złożyć zażalenie lub sprzeciw - tego dokładnie nie studiowałem.
Część ludzi godzi się na postępowania przed sądem bo nie chcą płacić do miast i gmin.
Kasa trafia do budżetu PL.
Co innego gdy jest niewskazanie sprawcy. Wtedy podobno mają obowiązek skierowania sprawy do sądu w Twoim rejonie, nawet jak piszą, że jest inaczej. Jak tego nie zrobią to można złożyć zażalenie lub sprzeciw - tego dokładnie nie studiowałem.
Część ludzi godzi się na postępowania przed sądem bo nie chcą płacić do miast i gmin.
Kasa trafia do budżetu PL.
- Stuwka
- klepacz
- Kontakt:
Jak coś będziesz Lysy widział to pisz bo bardzo ciekawa sprawa. btw żona też jeździ na VFR ? 

- Lysy
- bywalec
Jeszcze nie jeździ.
Piszę co szukamy dla niej viewtopic.php?f=5&t=16524
Może później da się namówić.
Piszę co szukamy dla niej viewtopic.php?f=5&t=16524
Może później da się namówić.
- Stuwka
- klepacz
- Kontakt:
AAA sorry nie skojarzyłem.
- gyhu
- województwo: śląskie
Kolega miał sytuacje: dostali mandat, w sensie jego matka bo na nią jest auto użytkowane łącznie przez 3 osoby, mandat przyszedł po jakiś 3 miesiącach od zrobienia zdjęcia, zupełnie szczerze wyjaśnili panu ze straży miejskiej (osobiście na komendzie), że auta używają wszyscy i nie mają zielonego pojęcia kto akurat wtedy prowadził bilans 0 zł 0 pkt