Jak sprawdzić czy ABS działa?
Jak sprawdzić czy ABS działa?
Witam, zastanawiam się jak bezpiecznie można sprawdzić ABS w VFR (2003r) i jak najlepiej ustawić pokrętło od ABSu ?
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Re: Jak sprawdzić czy ABS działa?
Piaszczysta droga, niska prędkość, nogi na boki wystaw i mocno przedni hamulec wciśnij.
- Fakir
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: wielkopolskie
ABS załącza się dopiero od "jakiejś" tam prędkościArnold pisze:niska prędkość,
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Nie miałem do czynienia z ABSem w Hondzie, w nowej Suzi SV 650 ABS łapie od razu bez względu na prędkość. To tyłem zahamować mocno. Będzie czuć chyba jak odbija dźwignia.
- Ruda i Piotr
- stary wyjadacz
- Imię: Kasia
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
ABS zaczyna działać powyżej 10km/h.
Najlepiej rozpędzić się na prostej i pustej drodze i nacisnąć heble
tak poradził mi mój Piotr i tak też sprawdzałam, tylko, że w Hondowskich ABS nie ma "terkotania" charakterystycznego dla innych ABS-ów
Ale to tylko takie babskie porady
R
Najlepiej rozpędzić się na prostej i pustej drodze i nacisnąć heble

tak poradził mi mój Piotr i tak też sprawdzałam, tylko, że w Hondowskich ABS nie ma "terkotania" charakterystycznego dla innych ABS-ów
Ale to tylko takie babskie porady

R
Mamy dwie miłości-
i
VFR Viking SeXszyn North Roads

Dzięki za wskazówki jak zrobię test 

to się odezwę
- Wojtek86
- klepacz
- Imię: Wojtek
- Kontakt:
W moim Vitku ABS działa przy małych prędkościach. Po przekroczeniu prędkości bodajże 5-6km/h kontrolka ABSu gaśnie, a sam układ działa. Dosyć często mimowolnie sprawdzałem na mokrej trawie przed garażem.
- poscig
- klepacz
- Imię: Marek
- Kontakt:
Najprościej i najbezpieczniej jest sprawdzić czy działa przy użyciu tylko i wyłącznie tylnym hamulcem.Dla kogoś, kto zadaje tego typu pytania uważam,że nie ma co zagłębiać się w skuteczność ,prędkość załączania itd....Prędkość ok 30km/h i max hebel tylny.Jak koło nie zblokuje sie to ABS działa.Przednim hamulcem nie musisz sprawdzać i ryzykowac.W najmniej spodziewanym momencie sam przekonasz się ze działa i jak działa.
- Ruda i Piotr
- stary wyjadacz
- Imię: Kasia
- Kontakt:
Mareczku Honda ma dualaposcig pisze:Najprościej i najbezpieczniej jest sprawdzić czy działa przy użyciu tylko i wyłącznie tylnym hamulcem.Dla kogoś, kto zadaje tego typu pytania uważam,że nie ma co zagłębiać się w skuteczność ,prędkość załączania itd....Prędkość ok 30km/h i max hebel tylny.Jak koło nie zblokuje sie to ABS działa.Przednim hamulcem nie musisz sprawdzać i ryzykowac.W najmniej spodziewanym momencie sam przekonasz się ze działa i jak działa.

R
Mamy dwie miłości-
i

- KolczyK
- stary wyjadacz
- Imię: Przemysław
- Kontakt:
Markowi chodziło o przeniesieni siły hamowania. przodem zahamujesz to może przód uciec. tyłem już trzeba bardzo mocno, żeby przód uślizgnęło....raczej na piasku da radę.
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka
UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>
VFR800FI '02 - obecna kochanka
UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>
- poscig
- klepacz
- Imię: Marek
- Kontakt:
Na piasku a nawet na asfalcie da rade zblokować koło tylne.Dual nie ma tutaj za wiele do powiedzenia,jeśli chcemy zblokowac tylne koło,aby zaobserwowac działanie ABS-u
A różnica jest kolosalna,którym hamulcem hamuję,gdyż używając hamulec przedni tył robi tylko za wsparcie jednym tłoczkiem i na odwrót,używając tylnego przód tylko pomaga jedna stroną.
A różnica jest kolosalna,którym hamulcem hamuję,gdyż używając hamulec przedni tył robi tylko za wsparcie jednym tłoczkiem i na odwrót,używając tylnego przód tylko pomaga jedna stroną.
Witam, udało mi się w końcu sprawdzić na żywo działanie ABSu Ustawiłem pokrętło ABSu pod siedzeniem (na ustawienie fabryczne). Następnie odpaliłem motor i przejechałem kawałek tak ze by przestała się świecić kontrolka ABSu ( wyłącza się po przekroczeniu 10km/h). Wtedy wystarczy z mała prędkością 10km zjechać z niewielkiej górki pokrytej mokrą trawą Ja użyłem tylko przedniego hamulca Delikatnie go ściskałem i słyszałem jak pracuje ABS (takie tyrkotanie) Kontrolka ABSu nie pali się pod czas pracy ABSu
Dziękuje za porady Pozdrawiam.
Dziękuje za porady Pozdrawiam.