Kontrolka oleju
Kontrolka oleju
Witam,
W mojej VFR 800 98' zaczęła mi się zapalać lampka oleju podczas jazdy. Wymieniłem właśnie olej i filtr na sezon i teraz pali się cały czas gaśnie tylko podczas zwiększania obrotów.
Wie może o co chodzi ? chciałem sprawdzić czy czjnik oleju jest ok ! Ale nie wiem gzie on jest i jak to zrobić, co może być przyczyną że tak się dzieje? Stan oleju jest ok było równo z górną kreską ale odlałem trochę ale to nie pomogło. Czekam na pomoc!
W mojej VFR 800 98' zaczęła mi się zapalać lampka oleju podczas jazdy. Wymieniłem właśnie olej i filtr na sezon i teraz pali się cały czas gaśnie tylko podczas zwiększania obrotów.
Wie może o co chodzi ? chciałem sprawdzić czy czjnik oleju jest ok ! Ale nie wiem gzie on jest i jak to zrobić, co może być przyczyną że tak się dzieje? Stan oleju jest ok było równo z górną kreską ale odlałem trochę ale to nie pomogło. Czekam na pomoc!
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Re: Kontrolka oleju
Uważaj lepiej! Jeśli kontrolka gaśnie przy zwiększeniu obrotów to znaczy że pompa dopiero daje odpowiednie ciśnienie. Przy niskich obrotach nie działa odpowiednio. Sprawdź ten czujnik ale uważaj bo mogła siąść pompa oleju. Nie włączaj silnika dopóki nie będziesz 100% pewny co to jest, szkoda serducha.
- PETER
- stary wyjadacz
- Imię: PIOTR
wato to sprawdzić manometrem bo jak coś z ciśnieniem oleju to może kosztować .Czujnik jest miedzy cylindrami pod układem wtryskowym , zbyt duża ilość oleju nie powoduje zapalania kontrolki
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"
Dzięki za odpowiedź vfrka u mechanika kupiony nowy czujnik i to chyba pomoże.
Mam nadzieje. moto z Angli więc wszyscy mówią że miewają problemy z elektryką.
Mam nadzieje. moto z Angli więc wszyscy mówią że miewają problemy z elektryką.
Jednak chyba nie tylko czujnik! Jak zdejmuje przewód od pompy idący do chłodnicy oleju z prawej strony to na zapalonym silniku nic z niego nie wylatuje. Jak myślicie wymiana pompy pomoże czy może coś jeszcze o czym nie wiem?
-
- pisarz
- Imię: dariusz
- województwo: podkarpackie
a na starym filtrze ,oleju było podobnie bo tak chaotycznie piszesz ,jakim olejem zalałes silnik ,wiejskim sposobem mozesz sprawdzic czy działa pompa oleju w ten sposob ze ,odkrecasz filtr oleju podstaw cos i nacisnij starter tylko zeby moto nie odpalilo i zobacz co sie dzieje ,nie musi to byc pompa ,moze to byc cos zwiazane z zasysaniem oleju do pompy ,trzeba zobaczyc w manualu jak to wygłada i sprawdzic
No na starym filtrze też się zapalała a wymieniłem na taki sam. Zalałem 10w40 motul.