KSENONY VFR 800 Fi

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
RafalGd
bywalec
bywalec
Imię: Rafał
województwo: pomorskie

Re: KSENONY VFR 800 Fi

Post autor: RafalGd » wt 06 mar 2012, 21:52

Panowie,
jak kolega "powiedzila" .. napisał
"dajcie mi człowieka, a znajdzie się paragraf" jak Władza chce to zawsze coś znajdzie ale pomińmy już aspekt prawny ,
chce sie dowiedzieć czy taki zestaw zniszczy mi klosze w lampach czy nie , w razie wpadki zawszę moge przełożyc żarówki natomias jak uszkodzę klosze to juz będzie gorzej :(
Rafcio,
Yamaha xjr 400
R1
VFR-v-tec
GSX-f
Deauville 650
VFR-RC46

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Imię: Marek
Kontakt:

Post autor: poscig » śr 07 mar 2012, 03:39

RafalGd pisze: czy taki zestaw zniszczy mi klosze w lampach
nie zniszczy Tobie kloszy.Osobiście w RC 36 II używałem xenony, świeciły jasno dając genialne światło,poczucie bezpieczeństwa,niestety oślepiały innych...było to frustrujące.W rc 46 jest innego rodzaju reflektor i szkło co daje możliwość lepszej regulacji światło-cienia co i tak nie zmienia faktu,że będziesz na pograniczu oślepiania innych i na pograniczu prawa.
Sam decyduj.
Z tego co pamiętam to ja płaciłem za bi-xenon coś ok 500pln a jak widzę zestaw za niecałą ,,stuwkę,, to trudno mi uwierzyć w dobrą jakość.....ale może przez te kilka layek zmieniła się jakośc MADE IN CZAJNA.

Awatar użytkownika
Stuwka
klepacz
klepacz
Imię: Konrad
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Stuwka » śr 07 mar 2012, 07:22

poscig pisze:,,stuwkę,,
8)
RC 36 II 96r.

Obrazek

Żyje się po to, by latać na moto i czasami dla śmiechu postrzelać z wydechu : )

Co mogę powiedzieć o użytkownikach forum ?
yes we can!!

Głośno mówie i Głośny mam wydech, krótko mówiąc jestem z Południa czyli Góral nisko pienny :)

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Imię: Wiktor
Kontakt:

Post autor: WiktorVFR » śr 07 mar 2012, 07:35

poscig ale kiedy to bylo? 3-4 lata temu:) to tyle kosztowaly teraz są tansze...chociaz xenony w tym .j.b.n. kraju:)

Awatar użytkownika
Piotr_Pan76
teksciarz
teksciarz
Imię: Piotr

Post autor: Piotr_Pan76 » śr 07 mar 2012, 07:56

No właśnie tak jak pisze Mirek, a dokładnie chodzi o to że lampa musi posiadać specjalną budowę i być wyposażona w automatyczne poziomowanie. Proszę zwrócić uwagę w samochodach, podczas ich uruchamiania światło pójdzie max w dół i w górę potem ustawi się właściwie. Chodzi o to aby podczas np. zmiany obciążenia w samochodzie zawsze był prawidłowo ustawiony, czy np. podczas wahnięcia samochodu na drodze światło automatycznie zostanie w pozycji zadanej i nie oślepi nadjeżdżającego pojazdu, choć nie zawsze są na tyle szybkie żeby nie oślepić, czasem na drodze to obserwuje ;). A i zapomniałbym reflektor musi posiadać również spryskiwacze reflektorów, przynajmniej w samochodach nie wiem jak jest w przypadku motocykli. Stuwka, policja nie musi ściągać plastików wystarczy że sprawdzą oznaczenie na kloszach lampy: Przepisy i oznaczenia mówią że jeśli jest to HC lub HC/R mamy źródło halogen, jeśli DC lub DC/R mamy xenonowy palnik, i wszystko jasne ;)

Pozdrawiam wszystkich

Piotrek
Obrazek

Awatar użytkownika
Zając
klepacz
klepacz
Imię: Dariusz
województwo: lubelskie

Post autor: Zając » śr 07 mar 2012, 09:05

Piotr_Pan76 pisze:art. 97 Używanie pojazdu w sposób zagrażający bezpieczeństwu osoby znajdującej się w pojeździe lub poza nim art. 60 ust. 1 pkt 1 - 200zł
Jaki to przepis reguluje bo to nie jest kodeks wykroczeń?
Piotr_Pan76 pisze:czy wg. interpretacji policjanta
Niestety, nie policjant interpretuje prawo, jest coś takiego jak wykładnia prawa, jest dość szeroko opisany każdy artykuł dość jasno wyjaśniony, tam interpretacja jest jedna, nie ma możliwości by ktoś interpretował go inaczej.
LWL 74HN

Awatar użytkownika
Piotr_Pan76
teksciarz
teksciarz
Imię: Piotr

Post autor: Piotr_Pan76 » śr 07 mar 2012, 10:34

Zając pisze:Jaki to przepis reguluje bo to nie jest kodeks wykroczeń?
Taryfikator który policjant Ci cytuje jak Cię zatrzyma za wykroczenie.
Zając pisze:Niestety, nie policjant interpretuje prawo, jest coś takiego jak wykładnia prawa, jest dość szeroko opisany każdy artykuł dość jasno wyjaśniony, tam interpretacja jest jedna, nie ma możliwości by ktoś interpretował go inaczej.
Stary rozbawiłeś mnie do łez w Polsce nie ma czegoś takiego jak: "każdy artykuł dość jasno wyjaśniony, tam interpretacja jest jedna" przykład: jeden przepis np. odliczenie podatkowe (nie wdając się w szczegóły) idź do urzędu skarbowego X i Y i potem Z, a dowiesz się ile jest wykładni tego samego przepisu ;).
A jeszcze jedno pytanie: wiesz co się stanie jak będziesz uczestnikiem wypadeku, nie z twojej winy i będziesz miał 0,1 czyli dopuszczalną dawkę alkoholu we krwi ? Zapytaj policjanta albo jeszcze lepiej walnij w kogoś bo przecież jesteś na prawie ? Nie ? Masz 0,1 a dozwolona jest 0,2 ... życzę powodzenia. I proszę nie odpisujcie już bo rozmowa robi się bezsensu, świata nie zmienimy, będzie diagnosta który podbije auto które się nie nadaje do ruchu, będzie policjant który będzie miał zły dzień i Ci wlepi mandat za brak gaśnicy (która i tak ci g..o da) bo przecież dałeś ją do "przeglądu" do gościa który wziął za to 5 zł (5zł kosztuje nalepka na gaśnicę) zamiast 20 zł za wymianę proszku i czynnika wyrzutowego .... itd.....
Obrazek

Awatar użytkownika
Zając
klepacz
klepacz
Imię: Dariusz
województwo: lubelskie

Post autor: Zając » śr 07 mar 2012, 10:47

Piotr_Pan76 pisze:Taryfikator który policjant Ci cytuje jak Cię zatrzyma za wykroczenie.
Taryfikator to nic innego jak szczegółowy zbiór wykroczeń z art 97KW i innych przepisów oraz sankcje za nie. Jeżeli jest mowa w taryfikatorze i przytoczenie jakiegoś wykroczenia to obok w tabelce podany jest przepis prawny i jego źródło na KW, PoRD, jak mówimy o art. xx to musi być podane źródło. Taryfikator nie jest wykładnikiem prawa tylko zbiorem cytowanych przepisów w innych wykładnikach prawa.
Piotr_Pan76 pisze: świata nie zmienimy, będzie diagnosta który podbije auto które się nie nadaje do ruchu, będzie policjant który będzie miał zły dzień i Ci wlepi mandat za brak gaśnicy

No to niestety jest 100% racja. Chory jest trochę ten system. :cry:
LWL 74HN

arek
teksciarz
teksciarz
Imię: Arek

Post autor: arek » śr 07 mar 2012, 19:21

Ja odpiszę tak: miałem założone w RC46. W nocy bardzo duża różnica jak chodzi o oświetlenie przed moto, ALE kierowcy z naprzeciwka potrafili mi mrugać że ich oślepiam. Ale w związku z tym że raczej nie lubię jeździć długo w nocy i w wielkie trasy nie było z tym problemu. Za to w ciągu dnia moto było widoczne o wiele bardziej (sprawdzone z innymi VFR) i z większej odległości.
Jak chodzi o diagnostę: kwestia gdzie pojedziesz - w miejscu do którego jeżdżę od zawsze ważniejsze było czy działa prędkościomierz i czy jest bieżnik na oponach, natomiast ksenony olewali.
Policja w trakcie kilku kontroli, także po nocy nigdy się nie przyczepiła, ale raz usłyszałem że w moto tak się nie czepiają - dopóki za mocno nie oślepiają i nie walą po czubkach drzew to z reguły kłopotów nie robią, bo motocykli tyle nie jeździ a bezpieczeństwo jest ważniejsze, ale przeróbkom w samochodach mówią stanowcze nie i walczą z tym.
Z drugiej strony teraz mam Varadero i mam zwykłe żarówki w tym samym reflektorze i nie narzekam i raczej ksenonów nie założę, bo nie ma to sensu - lepiej kupić dobre żarówki H7 dedykowane do moto, zwłaszcza że wymiana w Varadero zajmuje 5 minut, a na chwilę obecną dobre żarówki są dostępne bez problemu w coraz większej ilości sklepów.

Tyle w temacie, a decyzja należy do ciebie. W każdym bądź razie dla moto jest to niegroźne i nic ci się nie spali/przegrzeje/zniszczy.

Awatar użytkownika
RafalGd
bywalec
bywalec
Imię: Rafał

Post autor: RafalGd » śr 07 mar 2012, 19:42

dzieki Panowieza trochę rad ,
Wie napewno że moto w dzień jest lepiej widoczny co daje szansę że inni uczesnicy szybciej mnie zobaczą a to jest duży plus .
Mimo to chyba narazie sobie odpuszczę , polatam trochę i się zastanowie co z tym fantem zrobić .
pozdrawiam i lewa w górę :)
Rafcio,
Yamaha xjr 400
R1
VFR-v-tec
GSX-f
Deauville 650
VFR-RC46

Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » śr 07 mar 2012, 20:46

Jeszcze od siebie nie jestem za Xeno... Ani w moto tym bardziej w samochodzie . Przecież to tak razi nawet montowane seryjnie :evil: . Lepiej zakupić lepszą żarówkę , i podnieść lampę troszeczkę wyżej :) .
Jeżeli Rozwiązałeś problem nie Zapomnij Odpisać .

Awatar użytkownika
Wojtek86
klepacz
klepacz
Imię: Wojtek
Kontakt:

Post autor: Wojtek86 » śr 07 mar 2012, 22:44

Każda niehomologowana ingerencja w pojazd może być podstawą do niewypłacenia odszkodowania z tytułu OC.

Mój "szwagier" jako rzeczoznawca współpracuje z kilkoma TU. Sporo słyszałem o ich szkolenio/dyrektywach jak znaleźć powód do niewypłacenia odszkodowania. Modyfikacja oświetlenia jest bardzo przez TU pożądane. (tak jak modyfikacja zawieszenia, hamulców itp.)

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » śr 07 mar 2012, 22:53

RafalGd, zainwestuj w porządne żarówki i nie będziesz narzekał. ;) Np takie: http://allegro.pl/tungsram-h4-12v-megal ... 36993.html
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Przemysław
Kontakt:

Post autor: KolczyK » śr 07 mar 2012, 23:10

Ja bym odpuścił. Żarnik Xenonu wypala część odbijającą światło. POza tym wali po oczach innych .... mocno. Lepiej kup sobie OSRAM +30% albo Philipsy. różnica diametrialna....z kilkuset metrów myślisz, że ktoś jedzie na długich, a nie oślepia.
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka

UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>

Awatar użytkownika
DeVeDe
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: DeVeDe » czw 08 mar 2012, 01:17

na chwile obecna zalozylem tungsram +90%... zobaczymy w sezonie ile bedzie warta ta zmiana kosztujaca mnie cos kolo 30 zl za komplet :)

ODPOWIEDZ