VFR 800 v-tec z 2008 a BMW R1200R Classic

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
Konrad
bywalec
bywalec
Imię: Konrad

VFR 800 v-tec z 2008 a BMW R1200R Classic

Post autor: Konrad » pt 20 sty 2012, 09:48

Postanowiłem podzielić się moimi spostrzeżeniami co do porównania tych dwóch motocykli.
Zalety BMW to na pewno wał kardana. Nic mnie nie obchodzi. Nie muszę sprawdzać naciągu łańcucha, deszcz nie straszny i mimo że mam w mojej vfr-ce motooiler to kardan jest niezastąpiony. Pozycja na R12R jest na pewno wygodniejsza. Motocykl prowadzi sie kolanami. Spalanie podobnie co VFR. Spalanie w BMWR12R na poziomie 4,8 to mit!!! Mniejszy o 4 litry zbiornik paliwa w R12R skraca dystans. W BMW komputer pokładowy jest obsługiwany z kiery co ułatwia sprawę. ESA jest tez genialna podobnie jak seryjny amorek skrętu. To tyle. Jeśli chodzi o VFR-ke to……mimo wszystko jest to chyba najlepszy motocykl sportowo-turystyczny na jakim jeździłem. Zarówno dla kierowcy jak i dla pasażera (u mnie siodełko mariomoto). Duża szyba GIVI też się sprawdzała. Naked jest fajny lecz powyżej 140 zaczyna wiać. Pojemność oryginalnych kufrów w vfrce jest większa i pozwala schować 2 kaski w kufrze centralnym, w R12R do centralki wchodzi tylko jeden kask.
Reasumując jeśli ktoś chce zmienić motocykl (to taka nieuleczalna choroba, z reguły atakuje co dwa lata :D ) radzę mocno się zastanowić nad sprzedażą vfrki bo to na prawdę wspaniały, silnikowo nieśmiertelny motocykl. Moja zona żałuje że sprzedaję moją vfr, ponieważ twierdzi że była fajniejsza niż R12R.
No i jeszcze jedna ważna sprawa vfr jest o 60% tańsza w utrzymaniu.
Czysty motocykl jeździ lepiej.

Awatar użytkownika
GrzesiekBstok
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Grzegorz
województwo: podlaskie

Re: VFR 800 v-tec z 2008 a BMW R1200R Classic

Post autor: GrzesiekBstok » pt 20 sty 2012, 10:46

wizualnie szalu nie robi
szczególnie te "rurki" pod siedzeniem :)

jeździłem modelem 1200 RT
nie mogłem się przyzwyczaić do pracy boxera

potem jeździłem 1600 GTL- inna bajka- taki "autobus" chętnie bym przygarnął :) tylko ta cena
VFR 800 FI, 2001
Astra G Caravan Z16XE, 2002

Awatar użytkownika
Konrad
bywalec
bywalec
Imię: Konrad

Re: VFR 800 v-tec z 2008 a BMW R1200R Classic

Post autor: Konrad » pt 20 sty 2012, 10:55

Ja kupiłem R1200R Classic ze względu m.in. na wygląd, bardzo mi się podoba, no ale to rzecz gustu.
1600 GTL gdyby nie trzeba było zestawiać nóg pod światłami to dla mnie jak samochód. No i przy tej masie 350kg. bez biegu wstecznego….to tylko dla gosci pokroju Pudziana
Czysty motocykl jeździ lepiej.

ODPOWIEDZ