Moto z Anglii - jak z umową ?
- Piternevada
- zadomowiony
- Imię: Piotrek
- województwo: podlaskie
Moto z Anglii - jak z umową ?
Mam takie może nietypowe pytanie.
Brat znalazł dla mnie motocykl w Londynie, prześlę mu kasę, a kurier dostarczy go busem do Polski. Teraz nie wiem tylko jak z umową.
1. Czy brat ma ją pisać na siebie i ja potem na podstawie tej umowy zarejestrują moto?
2. Może wysłać mu skan dowodu osobistego lub na upartego przetłumaczony u przysięgłego na angielski dowód.
Może wiecie jak to powinno się odbyć. Osobiście wolałbym drugą opcję i być po starszym Angliku kolejnym właścicielem.
Brat znalazł dla mnie motocykl w Londynie, prześlę mu kasę, a kurier dostarczy go busem do Polski. Teraz nie wiem tylko jak z umową.
1. Czy brat ma ją pisać na siebie i ja potem na podstawie tej umowy zarejestrują moto?
2. Może wysłać mu skan dowodu osobistego lub na upartego przetłumaczony u przysięgłego na angielski dowód.
Może wiecie jak to powinno się odbyć. Osobiście wolałbym drugą opcję i być po starszym Angliku kolejnym właścicielem.
Miło jest być ważnym, ale ważniejsze jest być miłym.
Historia: Honda CBF500, Honda CB600 S
- puzon
- klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Re: Moto z Anglii - jak z umową ?
Napisz sobie sam po polsku. Angol nie potrzebuje takiej umowy one tylko w naszym kraju mają moc.
- brylek22
- klepacz
- województwo: mazowieckie
ja bym zrobił tak:
brat niech podpisze z angolem umowę żeby były wszystkie dane angola i podkładką o zakupie moto,
po przyjeździe do domu napisał bym nową umowę dwujęzyczną między mną a angolem i rejestrował na siebie,a umowę na brata podarł i wyrzucił,
w urzędzie nie sprawdzają danych sprzedawcy,
ja jak pisałem umowę to napisałem w nazwisku gostka miasteczko gdzie mieszkał i nikt się nie kapnął, a ja taką nazwę pierwszy raz słyszałem i wydawało mi się że to nazwisko, dopiero jak z ciekawości czytałem V5C to się kapnąłem że to miejscowość a nie nazwisko,
więc nie stresuj się umową,
brat niech podpisze z angolem umowę żeby były wszystkie dane angola i podkładką o zakupie moto,
po przyjeździe do domu napisał bym nową umowę dwujęzyczną między mną a angolem i rejestrował na siebie,a umowę na brata podarł i wyrzucił,
w urzędzie nie sprawdzają danych sprzedawcy,
ja jak pisałem umowę to napisałem w nazwisku gostka miasteczko gdzie mieszkał i nikt się nie kapnął, a ja taką nazwę pierwszy raz słyszałem i wydawało mi się że to nazwisko, dopiero jak z ciekawości czytałem V5C to się kapnąłem że to miejscowość a nie nazwisko,
więc nie stresuj się umową,
- Zając
- klepacz
- Imię: Dariusz
- województwo: lubelskie
Brat niech spisze umowę z angolem i z twoimi danymi, tylko bez podpisu twojego ( podpiszesz w Polsce) i bez dat (które też wstawisz w odpowiednim czasie) to będzie tak, jak byś był w Anglii i kupił sobie moto, teraz właśnie tak zrobił kolega razem kupowaliśmy, a i ja kiedyś tak zrobiłem tylko samochód i z Belgii. 

LWL 74HN
- adrian76
- pisarz
- Imię: Adrian
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
Ja jak kupowałem moto z Anglii to sam napisałem umowę na podstawie danych z dowodu. Ważne aby miejsce zawarcia umowy było w Londynie, a nie w polskim mieście. Jak byś miał jakieś polskie miasto to dodatkowo płacisz podatek, a tak jesteś zwolniony. I jak już pisali poprzednicy umowa koniecznie dwujęzyczna. Dowodu nie trzeba tłumaczyć więc zaoszczędzisz troszkę kasy. Zrób pierwszy przegląd, VAT25 i do WK.
Temat już był poruszany, tutaj masz więcej informacji viewtopic.php?f=6&t=11908
Powodzenia
Temat już był poruszany, tutaj masz więcej informacji viewtopic.php?f=6&t=11908
Powodzenia
nie jeździj szybciej, niż potrafisz myśleć/
- Piternevada
- zadomowiony
- Imię: Piotrek
- województwo: podlaskie
Dzięki za pomoc. Teraz już wiem co i jak.
Miło jest być ważnym, ale ważniejsze jest być miłym.
- sensi
- klepacz
- Imię: pawel
- województwo: poza granicą Polski
lucka zapytaj on niedawno sciagal sztuke z uk. vfr sciagasz z londynu? daj znac jesli trzeba by bylo podjechac i obejrzec ja jeszcze raz
- Lucek
- stary wyjadacz
- Imię: LUCYna/fer
- województwo: łódzkie
jakbys chcial konkrety to dzwon albo pw
Nie ma boga, jest Mmmmotór!